Mixer - przekierowania na zewnętrzne efekty

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
aprzypadek
Mixer - przekierowania na zewnętrzne efekty

Post autor: aprzypadek » sobota 21 lis 2009, 17:01

Dlaczego wszystkie mixery mają przekierowanie tylko na 1 kamerę pogłosową? A co w wypadku gdy mam 2 (lub więcej) efekty i chciałbym je mieć na każdym kanale?

Znalazłem tylko jeden, używany mixer który miał 3 przekierowania na każdy kanał... był to boss z końca lat 70-tych.

Awatar użytkownika
preceli

Re: Mixer - przekierowania na zewnętrzne efekty

Post autor: preceli » sobota 21 lis 2009, 17:36

...Dlaczego wszystkie mixery mają przekierowanie tylko na 1 kamerę pogłosową? A co w wypadku gdy mam 2 (lub więcej) efekty i chciałbym je mieć na każdym kanale?
Znalazłem tylko jeden, używany mixer który miał 3 przekierowania na każdy kanał... był to boss z końca lat 70-tych...

Wszystkie?
Się zastanawiam: czemu nie napiszesz do producentów zamiast tutaj się użalać?
Popatrz czy w torze masz gniazdo "Insert", bo to wiele zmieni w obrazie Twej indolencji w tym temacie.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
aprzypadek

Post autor: aprzypadek » sobota 21 lis 2009, 17:49

Może źle napisałem. Jestem początkujący. Nie wiem jak rozpoznać który mixer daje taką możliwość. Większość z tego co widziałem w internecie ma tylko jedno gniazdo "send" i jedno "receive" i to jest trochę moim zdaniem "syf".

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 21 lis 2009, 17:58

Popatrz czy w torze masz gniazdo "Insert", bo to wiele zmieni w obrazie Twej indolencji w tym temacie. ... 

Insert powieksza ilosc sendow? Ciekawe

Oczywiscie, ze istnieja miksery z wieksza iloscia sendow, te najprostsze maja jeden send, te wieksze i osiem-dziesiec. Zwykle proporcjonalnie...

http://www.soundcraft.com/products/product.aspx?pid=24
Aux Sends: 4

http://www.soundcraft.com/products/product.aspx?pid=144
Aux Sends: 10

Awatar użytkownika
aprzypadek

Post autor: aprzypadek » sobota 21 lis 2009, 18:08

O właśnie taki sprzęt potrzebuję... tani nie jest ale może coś z używek wynajdę. Dzięki za linka.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 21 lis 2009, 18:15

...
Dlaczego wszystkie mixery mają przekierowanie tylko na 1 kamerę pogłosową?

Pierwszy lepszy Dynacord Powermixer, jaki spotkałem ponad 20 lat temu w domu kultury, miał 3 auxy/sendy. W studio siedze przy konsoli mającej 16 aux, a i następne w razie potrzeby mogę sobie stworzyć odpowiednio krosując sygnały, w dodatku umożliwiając pracę z automatyką. Tak więc te dwa skrajne przykłady pokazują, że nieco przesadziłeś z tym "wszystkie"

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 21 lis 2009, 18:16

[...]jedno gniazdo "send" i jedno "receive" [...] 

Raczej return, a nie receive

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » niedziela 22 lis 2009, 17:28

Nie wiemy czego dokładnie potrzebujesz, ale dodam od siebie, że mój stary Behringer MX1604A ma 2xAUX i 2xRETURN, a jest to stara, prosta i tania konstrukcja. Ja go z powodzeniem używam jako mikser do klawiszy i domowego studia. Nie wiem jak tam nowsze modele i jakie masz inne potrzeby, ale słowo wszystkie było tu rzeczywiście grubą przesadą . Należy również dodać, że zazwyczaj AUX jest w postaci jednego złącza jack stereo, a już RETURN w postaci pary mono w sumie nie wiedzieć czemu tak to robią, ale widocznie ma to jakiś uzasadnienie

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 22 lis 2009, 17:43

Należy również dodać, że zazwyczaj AUX jest w postaci jednego złącza jack stereo, a już RETURN w postaci pary mono w sumie nie wiedzieć czemu tak to robią, ale widocznie ma to jakiś uzasadnienie ... 

A jak sobie bardziej wyobrażasz efekt (np. pogłos czy chorus) stereo? Bardziej taki, który ma wejście mono lub stereo a tyjście tylko mono, czy taki, który ma wejście mono lub stereo i wyjście stereofoniczne/2xmono?

ODPOWIEDZ