Digitech VX 400 - wycisza zgłoski

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
leburaque
Re: Digitech VX 400 - wycisza zgłoski

Post autor: leburaque » poniedziałek 16 lis 2009, 23:28

...

Reasumując - bramka jest na 100% wyłączona, dokumentację dodaną do samego efektu raczej znam i nie w tym tkwi akurat problem.

Dziękuję i czekam na pomoc.

P.S. Nasi wioślarze choć korzystają z prymitywnych multiefektów zooma - pomysłu wcześniej nie mieli;)

Jezeli nie byly nigdy wczesniej zmieniane utawienia bramki szumow
to fabrycznie w tych efektach JEST wlaczona GATE.

Jaki poziom Gain uzywasz?...

Jeszcze raz. Digitech Vx400 w efektach fabrycznie wbudowanych ma bądź nie ustawioną bramkę szumu. W zależności od programu może być włączona, bądź nie. To raczej oczywiste. Tam, gdzie jest miejsce na wyświetlaczy dla GATE załączoną bramkę sygnalizuje zapalona dioda, oraz ustawione elementy tej bramki (opcjonalnie).

NIE korzystam z fabrycznych efektów, tylko takich które sam ustawiam. WEDŁUG DOKUMENTACJI.

NIE jest włączona bramka.

Gainami kombinowałem i wejściowymi i wyjściowymi. Obecnie oba ustawiam na 80-85%, aby nie dopuszczać do przesterów. Siły efektów również ustalam zaś na 85-95%, ponieważ głównie chodzi o reverby i delay'e. Gramy ambient i potrzebne nam są duuuże siły efektów.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » wtorek 17 lis 2009, 01:08

...

Reasumując - bramka jest na 100% wyłączona, dokumentację dodaną do samego efektu raczej znam i nie w tym tkwi akurat problem.

Dziękuję i czekam na pomoc.

P.S. Nasi wioślarze choć korzystają z prymitywnych multiefektów zooma - pomysłu wcześniej nie mieli;)

Jezeli nie byly nigdy wczesniej zmieniane utawienia bramki szumow
to fabrycznie w tych efektach JEST wlaczona GATE.

Jaki poziom Gain uzywasz?...

Jeszcze raz. Digitech Vx400 w efektach fabrycznie wbudowanych ma bądź nie ustawioną bramkę szumu. W zależności od programu może być włączona, bądź nie. To raczej oczywiste. Tam, gdzie jest miejsce na wyświetlaczy dla GATE załączoną bramkę sygnalizuje zapalona dioda, oraz ustawione elementy tej bramki (opcjonalnie).

NIE korzystam z fabrycznych efektów, tylko takich które sam ustawiam. WEDŁUG DOKUMENTACJI.

NIE jest włączona bramka.

Gainami kombinowałem i wejściowymi i wyjściowymi. Obecnie oba ustawiam na 80-85%, aby nie dopuszczać do przesterów. Siły efektów również ustalam zaś na 85-95%, ponieważ głównie chodzi o reverby i delay'e. Gramy ambient i potrzebne nam są duuuże siły efektów.

No to nie wiem..

Ja nigdy nie mialem takiego problemu.

Stosujecie jakis zewnetrzny kompresor?

Jezeli to nie bramka, to napisz jakich efektow uzywasz i ustawien,
moge to sprawdzic na moim Vocal 300 (ten sam procesor)...
Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » wtorek 17 lis 2009, 01:23

Hej

A moze wpadlby ktos wkoncu na pomysl jesli bramka nie jest zalaczona to wkoncu ja wlaczyc i ustawic wsjo na "0"(by nie dzialala) w jej funkcjach,fizycznie bedzie wlaczona ale wplyw zaden na preset

2) moze masz w grupie Effect zapiete jakies modulacje/filtracje jak phaser czy flanger dzialaja zgodnie z ustawieniami co jakis okres w calosci presetu i np. naklada sie wokal z jakas czestotliwoscia podczas modulacji/filtracji i sie wycisza bo np jest w przeciwfazie

ustaw czysty preset : comp+preamp+reverb/delay ustaw poziomy i zobacz co i jak

a jak masz znajomka w sklepie muzycznym i maja to co Ty to poprostu pozycz i zobacz czy sie bedzie zachowywac tak samo jak twoje, a reszta juz wiadoma

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

leburaque

Post autor: leburaque » piątek 20 lis 2009, 10:16

...
Hej

A moze wpadlby ktos wkoncu na pomysl jesli bramka nie jest zalaczona to wkoncu ja wlaczyc i ustawic wsjo na "0"(by nie dzialala) w jej funkcjach,fizycznie bedzie wlaczona ale wplyw zaden na preset

2) moze masz w grupie Effect zapiete jakies modulacje/filtracje jak phaser czy flanger dzialaja zgodnie z ustawieniami co jakis okres w calosci presetu i np. naklada sie wokal z jakas czestotliwoscia podczas modulacji/filtracji i sie wycisza bo np jest w przeciwfazie

a jak masz znajomka w sklepie muzycznym i maja to co Ty to poprostu pozycz i zobacz czy sie bedzie zachowywac tak samo jak twoje, a reszta juz wiadoma

Hej

...

Ponieważ znajomków w sklepach muzycznych nie mam, propróbuję jeszcze znaleźć coś w presetach. Jeśli znajdę przyczynę - dopiszę.

No nic. Dziękuję.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » piątek 20 lis 2009, 15:44

...
Hej

Hej

...

Ponieważ znajomków w sklepach muzycznych nie mam, propróbuję jeszcze znaleźć coś w presetach. Jeśli znajdę przyczynę - dopiszę.

No nic. Dziękuję.

Napisz cos wiecej jaki mikrofon, jakich efektow uzywasz, jakie oddalenie od mikrofonu podczas spiewu...

leburaque

Post autor: leburaque » piątek 04 gru 2009, 22:21

Napisz cos wiecej jaki mikrofon, jakich efektow uzywasz, jakie oddalenie od mikrofonu podczas spiewu......

Shure SM58, wokalistka śpiewa raczej z bliska (max do 7 cm - mierzyłem). Jedyne efekty jakie wykorzystujemy to Delay i Reverb.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » sobota 05 gru 2009, 17:29

Napisz cos wiecej jaki mikrofon, jakich efektow uzywasz, jakie oddalenie od mikrofonu podczas spiewu......

Shure SM58, wokalistka śpiewa raczej z bliska (max do 7 cm - mierzyłem). Jedyne efekty jakie wykorzystujemy to Delay i Reverb.

Ok. Oddalenie tez moze miec jakies znaczenie.

To teraz sprawdz na ile odkrecony jest potencjometr Gain - taki maly czarny zaraz obok wejscia XLR mikrofonowego.

Powinien byc na 40% - 60%

leburaque

Post autor: leburaque » poniedziałek 07 gru 2009, 11:02

To teraz sprawdz na ile odkrecony jest potencjometr Gain - taki maly czarny zaraz obok wejscia XLR mikrofonowego.

Powinien byc na 40% - 60%...

Ustawiamy zwykle na 60-70%. Ale tym pokrętłem też próbowałem się bawić. Tak samo gainem na mikserze do którego wbijamy mikrofony. Bez skutku.

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » poniedziałek 07 gru 2009, 11:43

...

Ustawiamy zwykle na 60-70%. Ale tym pokrętłem też próbowałem się bawić. Tak samo gainem na mikserze do którego wbijamy mikrofony. Bez skutku.
...

Zaraz zaraz: Gain na MIKSERZE?

To znaczy że wokal wchodzi do miksera, następnie sygnał wychodzi z miksera na Digitecha, i potem wraca do miksera?

leburaque

Post autor: leburaque » czwartek 10 gru 2009, 10:41

...
...

...

Zaraz zaraz: Gain na MIKSERZE?

To znaczy że wokal wchodzi do miksera, następnie sygnał wychodzi z miksera na Digitecha, i potem wraca do miksera?...

Nie nie, nie robię żadnej dziwacznej pętli:). Nawet insertami. Droga jest taka: mikrofon->xlr->Digitech->xlr->mikser. Gain i eq na mikserze sprawdziłem na wszelki wypadek. Zmieniałem też mikser i końcówkę mocy, żeby mieć pewność że nie tam jest pies (digitech) pogrzebany... :)

ODPOWIEDZ