Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Mr.Lee
Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: Mr.Lee » poniedziałek 26 paź 2009, 01:22

Dzięki Mr. Lee, właśnie o to mi chodziło !

P.S.: Fakt, to było proste ... ale często najprostrze rzeczy czlowiek przeoczy

Nie ma za co! po prostu kocham ten sprzęt. Jest wiele dróg by osiągnąć cel... wybieraj te bez zakretów
pozdrawiam!

mjuzik

Post autor: mjuzik » wtorek 27 paź 2009, 12:56

Witam!
Mam dylemacik i wielką nadzieje, że pomożecie rozwiać wątpliwości.. Dylemat dotyczy wyboru pomiędzy dwoma instrumentami: Triton Extreme czy M3? Po pierwsze: w szczególności interesują mnie brzmienia elektroniczne bo moje plany muzyczne idą w tym kierunku. Po drugie chciałbym mieć duży wchlarz wyboru brzmień (oprócz tego co sam wykręcę). Extreme to ok 3000 propozycji na pokładzie, a jak wygląda oferta M3 w tym temacie? Czy nowy soft=więcej brzmień? Po trzecie, czy cena 12 000 zł. za nie używanego Extreme 88 wyprodukowanego w 2006r. to dużo? Po czwarte, który instrument ma więcej możliwości edycyjnych, który bardziej przekonuje brzmieniem? Czy róznica jest ogromna czy nieduża? Jak wypada porównanie klawiatur w wersjach 7 i 8? Jakie są plusy i minusy jednego i drugiego? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

Kompozytor, aranżer, pianista.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 27 paź 2009, 16:04

Na pewno potrzebujesz Workstation ? Nie lepiej sprawdzi się np Virus Ti2 ?
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 27 paź 2009, 16:33

Po trzecie, czy cena 12 000 zł. za nie używanego Extreme 88 wyprodukowanego w 2006r. to dużo? 

Wydaje mi się że to jednak sporo. Tyle wynosi sugerowana cena detaliczna nowego M3-88 w Polsce (czyli na pewno można kupić taniej).

Podejrzewam, że są ludzie wyżej ceniący Tritona od M3, ale to mimo wszystko instrument starszy, pewnie bez żadnej gwarancji (co to znaczy nieużywany? leżał w pudełku 3 lata??), więc mając 12000 PLN jednak kupiłbym M3.

Awatar użytkownika
panduberman

Post autor: panduberman » piątek 20 lis 2009, 08:42

witam

ja mam takie pytanko z innej beczki. mam do zagrania koncert za granicą i organizator zapewnił mi M3 73 (takiego jak mam tu w PL) i jak mam zgrane swoje brzmniena/samle/PGM`y na pendrive to bez problemu odpale je na innym(programy, combi i włozone w nie sample)?

nie mam gdzie tego sprawdzić bo w Opolu w wiadomym sklepie muzycznym nie ma M3 a znajomi też nie mają...

pytanie może i głupawe ale muszę wiedzieć na 100% żeby nie było wtopy później.

pozdrwaim

SH-101, Polysix, Juno-106, Bohm, Yamaha CS-5, Nord Electro, Korg M3, Rhodes MK2, Korg R3, komputer, monitory, preampy, szafka, fotel, kubek, popielniczka ;-)

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » piątek 20 lis 2009, 13:24

moim zdaniem powinieneś zgrać na pena swoje projekty i wszystkie sample a do tego zrobić backup ustawień własnego Korga - wgrywasz do udostępnionego instrumentu i masz z głowy :)

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 20 lis 2009, 15:24

Dokładnie... łącznie z programami aby nie było numeru że ma poprzestawiane.

Można też zabrać sam moduł :)

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » piątek 20 lis 2009, 15:30

Słuszna, a zarazem genialna uwaga - zabranie własnego modułu! W końcu trzeba korzystać ze wszystkich dobrodziejstw Korga.

Awatar użytkownika
panduberman

Post autor: panduberman » piątek 20 lis 2009, 16:09

...
Słuszna, a zarazem genialna uwaga - zabranie własnego modułu! W końcu trzeba korzystać ze wszystkich dobrodziejstw Korga.
...

ostatnio za ocean brałem moduł właśnie ale teraz jakoś nie chcę nic brać aby mieć więcej miejsca na zakupy Wink (a , że nie mam do niego case`a to już totalnie odpada, po ostatim razie nie mam suwaka od value...)

jakoś to ogarnę , gdzieś na śląsku widziałm m3 (chyba w rock&roll`u) i na bank u ostrowskiegto we wro... muszę obczaić ale dzięki za odzew

SH-101, Polysix, Juno-106, Bohm, Yamaha CS-5, Nord Electro, Korg M3, Rhodes MK2, Korg R3, komputer, monitory, preampy, szafka, fotel, kubek, popielniczka ;-)

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » sobota 21 lis 2009, 08:39

...
...

ostatnio za ocean brałem moduł właśnie ale teraz jakoś nie chcę nic brać aby mieć więcej miejsca na zakupy Wink (a , że nie mam do niego case`a to już totalnie odpada, po ostatim razie nie mam suwaka od value...)

jakoś to ogarnę , gdzieś na śląsku widziałm m3 (chyba w rock&roll`u) i na bank u ostrowskiegto we wro... muszę obczaić ale dzięki za odzew

Witam!
Najwaźniejsze to to aby instrumenty miały ten sam system operacyjny.
A co do zgrań na pendriwe to jak najlepsze rozwiazanie. Wgrywasz cały repertuar do jednego folderu a nastepnie zapisujesz wszystkie ustawienia. Łącznie z global, program i seq.
Praktykowałem to jeżdząc do mojego kolegi do Warszawy którego uczę obsługi m3 i wtajemniczam go e tę magię. Wysyłając mu pliki o których pisałem nasze instrumenty brzmiały i grały identycznie. Moja rada - zabierz dwa pendrivy lub gdzieś zrób sobie obraz pendriva. Bo o ile M3 nie zawiedzie to pendrive nie koniecznie. Ale o tym powie wam więcej kolega Grzesiek któremu taka przygoda wydaźyła się dzień przed koncertem!
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ