Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
gringoo
Cubasis VST4 + Wavelab lite
autor: gringoo » niedziela 02 lis 2003, 13:48
Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś już się zetknął z tym problemem którego nie mogę rozwiązać: Razem z Cubasis VST4 dostałem Wevelab lite jako dedykowany do edycji audio z poziomu Cubasisa.
Niestety gdy uruchamiam edycję audio w Cubasise podwójnym kliknięciem w part audio Wavelab który się otwiera do edycji tego partu audio w ogole nie działa. Nic nie słychać, wskaźniki wysterowania są martwe i program zatrzymuje się po 4 sekundach. Jeżeli otwieram Wawelaba oddzielnie wszystko wydaje się być OK. Co robić??? Używam P4 256 MB ram, Win 2000, Terratec EWX 24/96. Ślady audio nagrywają się bez problemu a Cubasisie. Raz wyskoczył mi komunikat (na niebieskim ekranie śmieerci)o jakimś niedopasowaniu i komputer się zupełnie zawiesił. Zdarzyło się to tylko raz. mam najnowsze sterowniki do EWX 24/96.
pozdr
Piotr
-
MB
Sprawdź, czy w ustawieniach VST Cubasisa masz włączoną opcję zwalniania sterownika karty, gdy program znajduje się w tle lub jest zminimalizowany. Bez tego żaden inny program nie będzie mógł odwołać się do karty w trakcie, gdy Cubasis jej używa, ponieważ sterowniki ASIO nie są klasy multiclient (z wyjątkiem sterowników nowych kart RME).
-
Markus
autor: Markus » niedziela 02 lis 2003, 20:45
Albo poprostu przed odpaleniem Cubasisa, otwórz Wavelab i przestaw w preferencjach na MME. Oczywiście zakładam, że w Cubasis masz załączone Asio 2 . Jeśli nie pomoże, to kombinuj jak napisał wyżej MB.
-
gringoo
autor: gringoo » poniedziałek 03 lis 2003, 02:24
trochę posiedziałem przy kompie (to już 2 nocka) i dzięki Wam doszedłem do szczęśliwego finału! Pomogło przestawienie na MME, ale nie w Wavelabie tylko w Cubasisie.
Serdeczne dzięki
pozdr.
gringoo
-
Piechnik
autor: Piechnik » poniedziałek 03 lis 2003, 10:55
...trochę posiedziałem przy kompie (to już 2 nocka) i dzięki Wam doszedłem do szczęśliwego finału! Pomogło przestawienie na MME, ale nie w Wavelabie tylko w Cubasisie.
ale na sterownikach MME nie pograsz sobie w czasie rzeczywistym wirtualnymi instrumentami w Cubasisie
chyba lepiej bedzie jednak jeszcze poszukać i wavelaba zmusić do pracy na sterach MME