Nowy PowerCore?

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MaciejB
Re: Nowy PowerCore?

Post autor: MaciejB » czwartek 19 lis 2009, 08:38

Ja sie akurat z tym nie zgadzam. Przykładowo Liquid Mix ma problemy z niskimi częstotliwościami (odsyłam do testu w EiS, na płycie CD były probki audio, w opisie wyjaśnienia). Inny przykład - moim zdaniem Cambridge EQ z UAD1/2 nie jest wcale super brzmiącym korektorem.  Znam niejeden natywny lepszy (moim zdaniemoczywiście). To nie jest kwestia DSP a algorytmu.
...

Fakt, nie wszystkie rzeczy na tych platformach działają idealnie, ale na kazdej jest przynajmniej kilka wtyczek ktore sa conajmniej dobre (i te byly tez wybierane).
Co do Liquida to jest to rzecz lekko kontrowersyjna, co nawet widac po testach w roznych miejscach. Z tymi niskim czestotliwosciami to wszystko zalezy od danej symulacji, jedne dzialaja lepiej inne gorzej.

Jak ciezko jest znalezc dobre, zadawalajace brzmienie... Smile 

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 19 lis 2009, 09:30

Ja niestety stoję przed suchym faktem - wydać kasę na jeden z nich... stąd moje pytanie.

Z tych dwóch, mając tylko Duende z dodatkowo dokupionym pogłosem masz praktycznie wszystko, co do miksu potrzebne (uwaga - wesja oprogramowania v3 - a więc ta wymagana do obsługi pogłosu mocno obciąży niezbyt silny komputer, wersja software v2 nie obciązy wcale, ale można uruchomić max 32 wtyczki bez możliwości uruchomienia pogłosu)

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 19 lis 2009, 09:38

Co do Liquida to jest to rzecz lekko kontrowersyjna, co nawet widac po testach w roznych miejscach.

Nie wiem, co piszą w innych miejscach, wiem za to, co sam napisałem i jakie próbki audio zrobiłem w teście dla EiS, dlatego jestem pewny swoich stwierdzeń w tej kwestii.

Z tymi niskim czestotliwosciami to wszystko zalezy od danej symulacji, jedne dzialaja lepiej inne gorzej.

Nie. Odpowiedzialny za to jest tor przetwarzania, a ten jest taki sam, niezależnie od załadowanej próbki dla wyliczenia splotu.

Jak ciezko jest znalezc dobre, zadawalajace brzmienie... Smile ...

Wystarczy muzyk, który dobrze zagra, potem jest mało ważne, czy wprawny realizator używa takiego czy innego sprzętu Cool

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 19 lis 2009, 11:08

...  

Możesz napisać, ile instancji wtyczek pogłosowych masz wpiętych w tego typu przykładowej sesji, która podałeś jako przykład? no i jakie to wtyczki?

Sam mam podobne dylematy jeśli chodzi o inwestycję w DSP - bo np. pogłosy zapina się raczej na wysyłkach, które nie mogą być zamrażane (przynajmiej w Cubase), a więc muszą działać w czasie rzeczywistym.
...

Dokonałem testu o ktory mnie prosileś, a więc tak:

Procesor AMD Phenom II 965, Samplitude 11 Pro. 

1. Bardzo przyzwoity Pogłos Variverb pochodzący z pakietu Samplitude FX v. 1.11 odpalilem 216 instancji. 4 na sladzie , wszylo w sumie 54 ślady. Wszytskie na tym samym presecie. Zajętość procesora 96%. Mozna jeszcze naciągnąć ze dwie lub 3 instancje. 

2. IK CSR Plate (demo) -  152 instacje, 4 na sladzie , wszylo w sumie 38 ślady. Wszystkie na tym samym presecie. Zajętość procesora okolo 96%. Mozna jeszcze naciągnąć ze dwie lub 3 instancje. 

3.  IK CSR Room (demo) -  104 instacje, 4 na sladzie , wszylo w sumie 26 ślady. Wszystkie na tym samym presecie. Zajętość procesora okolo 97%. Mozna jeszcze naciągnąć ze dwie lub 3 instancje. Ta wtyka jest najbardziej obiciążająca. 

Na szynach sytuacja jest identyczna: uruchamiając 4 niezależne AUX'y na każdej zapakowalem 1 CSR Room (ten najbardziej obciązajacy) procesor byl obciążony okolo 4 %. Inne reverby prawie nie ruszają wskaźnika uzycia procesora przy 4 szynach.

Tak więc jak sam test pokazuje, ten AMDek wciąga nosem wszystkie reverby ma śniadanie. Twoje obawy o dzialanie 3 czy 4 reverbów na szynie możesz jak widać mogą odejść w zapomnienie Chcialem zaznaczyc ze ten procesor kosztuje okolo 900zł co najlepsze dziala na starych podstawkach AM2! Czyli kto ma jakiegoś athlona na AM2, moze zapakowac do komputera szybką jednostke bez rewolucji w studio. 

Nie mówiąc juz o pracy realtime z wieloma VSTi i rzeszą innych wtyczkek jak kompresory, korektory (ktore są duzo leżejsze niż poglosy). Tych mozna napakowac az za nadto w kontekscie potrzeby zeby zmiksowac zawodowo kawalek - nie martwiąc sie o zasoby. 

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » czwartek 19 lis 2009, 15:14

...
Ja niestety stoję przed suchym faktem - wydać kasę na jeden z nich... stąd moje pytanie.

Z tych dwóch, mając tylko Duende z dodatkowo dokupionym pogłosem masz praktycznie wszystko, co do miksu potrzebne (uwaga - wesja oprogramowania v3 - a więc ta wymagana do obsługi pogłosu mocno obciąży niezbyt silny komputer, wersja software v2 nie obciązy wcale, ale można uruchomić max 32 wtyczki bez możliwości uruchomienia pogłosu)
...

Ostatnie pytanie -  a Powercore x8 ze swoimi 14 wtyczkami nie da mi tego samego lub więcej?

gram na Clavia Nord Electro 4, Virus Ti Snow, CME-UF8

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 19 lis 2009, 15:22

Ostatnie pytanie -  a Powercore x8 ze swoimi 14 wtyczkami nie da mi tego samego lub więcej?

...

zyskujesz tylko moc

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » czwartek 19 lis 2009, 20:18

...
 ...

zyskujesz tylko moc
...

hm... no to chyba warto, jeżeli zyskam dużo mocniejszy procesor? czy się mylę i ta różnica nie jest tak wielka?  Jak powiedział mi jeden sprzedawca - to nie tak dokładnie się przekłada i moc jest bardzo podobna.. zgłupieć można ;) 

gram na Clavia Nord Electro 4, Virus Ti Snow, CME-UF8

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 19 lis 2009, 20:35

Tak więc jak sam test pokazuje, ten AMDek wciąga nosem wszystkie reverby ma śniadanie. Twoje obawy o dzialanie 3 czy 4 reverbów na szynie możesz jak widać mogą odejść w zapomnienie Chcialem zaznaczyc ze ten procesor kosztuje okolo 900zł co najlepsze dziala na starych podstawkach AM2! Czyli kto ma jakiegoś athlona na AM2, moze zapakowac do komputera szybką jednostke bez rewolucji w studio. 

-------------------------------------------------------------------

Działa na AM2+( nie na AM2 !!! )i AM3 niestety (sam mam AM2 i nici z tego proca bez zmiany płyty...)

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » czwartek 19 lis 2009, 20:47

Wystarczy muzyk, który dobrze zagra, potem jest mało ważne, czy wprawny realizator używa takiego czy innego sprzętu Cool
...

Gdby tak zawsze zdażali się muzycy dobrze grający... Wink 

To jak tak ogólnie oceniasz LM w stosunku do innych DSP? (niestety nie mialem mozliwosci przeczytania testu w EiS)

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 19 lis 2009, 21:00

...

Działa na AM2+( nie na AM2 !!! )i AM3 niestety (sam mam AM2 i nici z tego proca bez zmiany płyty...)

...

Tak, przepraszam za błąd. Sam mam AM3 i nie dopatrzylem szczegółu - wiele artykulów nie jest scisła w tym temacie i podaje AM2.  

Proc ten potaniał do okolo 700zł wiec plyte można kupic za okolo 300 zł (całkiem przyzwoitą na DDR2).  Procesor ten obluguje DDR2 wiec wielkiego bólu nie ma. 

A tak jak wspomnialem, kto nie ma Duende czy PowerCora a ma zestaw porządnych pluginów natywnych - szybki proc i zapominamy i problemami z wydajnoscią. Moje sesje chodzą  na max 45% mocy tego proca a wszytsko idzie realtime. Nadeszly wreszcie te czasy ze nie trzeba placic fortuny komputer a byl do muzyki az nadto wydajny.  Wczesniej mozna bylo pomazyc i zawsze szybko znalazł sie prog wydajnosci. 

ODPOWIEDZ