Zastanawiając się nad przesiadką z PC na MAC'a (o tym w innym wątku) przyszła mi myśl, aby wyposażyć się w MAC'owego laptopa. Jednak wszystkie wersje posiadają dyski 5400 rpm. Czy to nie za mało przy rejestracji dźwięku? W przypadku większości programów w minimach systemowych jest mowa o 7200 rpm. Jak to się ma w praktyce? Dodam, że zwykle nie przekraczam rejestracji 20 tracków na raz.
Prędkość dysku
Re: Prędkość dysku
...
Zastanawiając się nad przesiadką z PC na MAC'a (o tym w innym wątku) przyszła mi myśl, aby wyposażyć się w MAC'owego laptopa. Jednak wszystkie wersje posiadają dyski 5400 rpm. Czy to nie za mało przy rejestracji dźwięku? W przypadku większości programów w minimach systemowych jest mowa o 7200 rpm. Jak to się ma w praktyce? Dodam, że zwykle nie przekraczam rejestracji 20 tracków na raz....
A nie wpadłeś na to, żeby kupić dysk zewnętrzny... :)
...
Zastanawiając się nad przesiadką z PC na MAC'a (o tym w innym wątku) przyszła mi myśl, aby wyposażyć się w MAC'owego laptopa. Jednak wszystkie wersje posiadają dyski 5400 rpm. Czy to nie za mało przy rejestracji dźwięku? W przypadku większości programów w minimach systemowych jest mowa o 7200 rpm. Jak to się ma w praktyce? Dodam, że zwykle nie przekraczam rejestracji 20 tracków na raz....
Ja rejestrowałem kiedyś na MacBooku, ale miał on wymieniony dysk na szybki model 7200 - zrobiłem to samodzielnie, w starych plastikowych Macbookach było to trywialnie proste. Podobnie jak instalacja pamięci.
Jak jest z nowymi aluminiowymi - nie wiem. Być może już nie tak łatwo (te najnowsze są bardzo mało rozbieralne, nawet bateria jest niewymienna).
Ja bym mimo wszystko nie bawił się z dyskami 5400. Do muzyki takich nie używałem, ale miałem porównanie w innych zastosowaniach i różnica nie jest symboliczna.
-
...
A wpadłem wpadłem. Tylko po pierwsze po to wchodzi się w laptopa, żeby było jak najmniej gratów, a po drugie jak mniemam taki dysk trzeba podłączyć przez USB, któy jak wiadomo ma jednak pewne ograniczenia prędkości przepływu danych. Czy to nie rzutuje?
...
...
A wpadłem wpadłem. Tylko po pierwsze po to wchodzi się w laptopa, żeby było jak najmniej gratów, a po drugie jak mniemam taki dysk trzeba podłączyć przez USB, któy jak wiadomo ma jednak pewne ograniczenia prędkości przepływu danych. Czy to nie rzutuje?
...
Dysk USB to kiepski pomysł. Jeżeli już zewnętrzny to tylko FW (który to port notabene nie w każdym MacBooku występuje).
Prędkość dysku jest tylko jednym z czynników wpływających na zdolność rejestracji. Pomiędzy dyskiem a źródłem danych są różne bebechy na płycie głównej od których zależy przepływ i przetwarzanie danych, i to może mieć większe znaczenie. Z tego wynikają ograniczenia co do ilości równocześnie nagrywanych i odtwarzanych śladów. To też zależy od częstości próbkowania i rozdzielczości bitowej. Różne oprogramowanie może różnie wpływać na sprawność rejestracji. Czyli nikt nie jest w stanie wyliczyć czy to wystarczy na 20 śladów czy nie. Chyba że ktoś ma praktyczne doświadczenie i ma coś sensownego do powiedzenia na ten temat.
- mr-hammond
Ja zmieniłem w macbooku pro z 5400 na 7200 i różnica w pracy systemu już jest bardzo zauważalna.
Na 5400 odpalałem 1.5 gb sesje ale bez pluginów , generalnie 20 śladów to nie powinien być problem, ale ja bym od razu włożył szybszy i większy :) dysk.
- OlimpRecordsStudio
Nie jestem jakimś znawcą komputerów, ale:
1. Większość dysków zewnętrznych ma prędkość 5400rpm. Także trzeba uważać c się kupuje.
2. Teoretycznie złącze FW obsługuje 400Mbit, a USB 2.0 to 480Mbit. Nie jestem przekonany do wypowiedzi, że tylko FW jako dysk zewnętrzny.
Nagrywałem ok 16 śladów na 5400 i M-AUDIO FW1814 i poszło bez problemu...
Pozdrawiam
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com
1. Większość dysków zewnętrznych ma prędkość 5400rpm. Także trzeba uważać c się kupuje.
Dyski 3,5" w rozmaitych obudowach są z reguły 7200. Natomiast z kolei dyski 2,5" na ogół mają prędkości 5400. Większość popularnych maluchów tego typu wykorzystuje wyłącznie USB, pobierając z tego portu również zasilanie. Z tego rodzaju dyskami mam nieszczególne doświadczenia. Wydajność jest stosunkowo słaba, łatwo też je po prostu zepsuć. Osobiście wyciągałem dysk z dwóch czy trzech tego typu obudów, w których spaliła się elektronika.
2. Teoretycznie złącze FW obsługuje 400Mbit, a USB 2.0 to 480Mbit. Nie jestem przekonany do wypowiedzi, że tylko FW jako dysk zewnętrzny.
Słusznie dodałeś tu słowo "teoretycznie". W praktyce FW sprawdza się lepiej w tych zastosowaniach. Było o tym nie raz nawet na tym forum.