...
Nagrywasz 6 ścieżek w 96kHz. Problemem może być wąskie gardło laptopowego dysku. Ja ostatnio miałem ten sam problem - Nagrywał mi 8 ścieżek w 44/24 i po minucie nagrywanie się wywalał. Dopiero przejście na 16 bit spowodowało że się przestał wykrzaczać. Laptopowe dyski mają tylko 5400 obr. , czyli są mniej wydajne o jakieś 30 %. Acha i co bardzo ważne - sprawdź, czy masz wyłączone WIFI. potrafi ono nieźle zamotać podczas nagrywanie, spowodować dropy i ogólną osłabioną wydajność systemu...
Dziękuję za odpowiedzi.
Dzisiaj opatrzność mi pomogła (nagrywałem w kościele orkiestrę i chór) bo tak jak piszecie wyłączyłem sporo usług (m.in bluetooth ) i "tylko" 2 razy mi sie zaciął, nie dość - raz przy przyciśnięciu "save" (w środku projektu i przerwie w nagraniu) krzyknął że był crash cubase'a(!) i potem okazało się że zapisał nowy projekt z przyrostkiem _001,
Miałem też pzrejsciowe kłopoty wogóle z uruchomieniem presonusa (nie było słychać z niego sygnału z mikrofonów), w końcu zaskoczył. Kiedyś uruchamiałem lapka i jak się ustabilizował włączałem presonusa, system go wykrywał i lampka zapalała się na niebiesko. Wczoraj wieczorem tak już nie było. Jak wlączałem lapka i potem presonusa pali się lampka na czerwono (mrugnie tylko na niebiesko na chwilę) i jak odpalę cubasa to zapala się wprawdzie na niebiesko ale nic nie słychać.
Obecnie załączam presonusa przed włączeniem lapka i jak zaskoczy" to zapala się nlampka na niebiesko, sygnały słychać. Włączam potem lapka i cubasea i działa. Niestety wczoraj parę razy musiałem włączać presonusa aby zaskoczył.
W jakiej kolejności wg sztuki się powinno się włączać urządzenia. Napewno presonus wg instrukcji cały czas działa nawet jak stanie się coś z laptopem, czyli włączyć go można bez komputera. Czyż nie tak?
ps Mam błędy w komponencie "Pamięć" przy uruchamianiu róznych programów.
Jak włączam cubase albo na początku rozruchu notebooka, jak i przy zwykłym odpaleniu Ie widzę w "Niezawodność i wydajność" (komputer --> zarządzaj) dużo błędów w dziale: Pamięć" . Myślałem że to kość ale widzę że na stacjonarnym pccie TEŻ mam takie błędy. Czy wy je też macie - czy to standard czy patologia.