Korg M1 - problem z Sys-Ex

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
PiotrK
Re: Korg M1 - problem z Sys-Ex

Post autor: PiotrK » poniedziałek 01 paź 2007, 15:43

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:19 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » piątek 05 paź 2007, 22:22

Witam ponownie po dlugiej przerwie w temacie. Niniejszym oglaszam, że

kryzys z Korgiem M1 zostal zażegnany!

byl to rzeczywiscie problem interface'u midi-usb, którym się poslugiwalem. Zainstalowalem starszą, o wiele gorszą kartę dzwiekową z interfacem midi, i wszystko zaczęło hulać. Przywróciłem podstawowe brzmienia, co więcej powgrywalem trochę nowych.

Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim, którzy starali się mi pomóc, za cierpliwość i wyrozumialosc. Jestem pod wielkim wrażeniem poziomu tego forum. Gdyby wszystkie fora w internecie były tego pokroju... Jeszcze raz dziękuje za wszystko!

mam kolejne pytanie: obecnie przesylając programy do korga, przesylam je w calosci, czyli pelne 100 barw. Czy są jakieś godne polecenia programy, w których mógłbym wybrać poszczególne brzmienia z różnych programów i ułożyć je w jeden, mój 100 brzmieniowy program?

jeśli ktoś posiada ciekawe programy do korga M1, to z chęcią się im przysłucham.

z góry dziękuje!!!!!!!!!

banan
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 06 paź 2007, 11:36

...obecnie przesylając programy do korga, przesylam je w calosci, czyli pelne 100 barw. Czy są jakieś godne polecenia programy, w których mógłbym wybrać poszczególne brzmienia z różnych programów i ułożyć je w jeden, mój 100 brzmieniowy program?...

Mylisz program (czyli brzmienie, a w zasadzie tylko zbiór jego parametrów) z bankiem.

Twój problem można rozwiązać na dwa sposoby:

1.) Ręczny, czyli mocno upierdliwy lecz jak najbardziej skuteczny.

Ponieważ programy (brzmienia) można także wysyłać i ładować pojedynczo więc nic nie stoi na przeszkodzie aby porządkować je wpierw w instrumencie, zrzucać pojedynczo, aby później wgrywając (również pojedynczo) utworzyć z nich bank marzeń.

Upierdliwość (ale i zaleta) takiego rozwiązania bierze się m.in. przez fakt, iż w skład danych dotyczących pojedynczego brzmienia wchodzi także numer programu (jego pozycja w banku) co zmusza do niezłej żonglerki przy porządkowaniu.

Całą operację widzę następująco:

- biorę kartkę papieru i zapisuję sobie jakie programy (brzmienia) i na jakiej pozycji widziałbym w docelowym banku. Choćby np. na zasadzie: 01-09 - piana ak., 10-19 - piana el., 20-29 - stringi itd.,

- wgrywam bank z którego mam coś wybrać,

- aby móc w miarę łatwo żonglować w nim programami zostawiam (tworzę lub kasuję istniejące) w owym banku ze dwa miejsca wolne, najlepiej przy końcu,

- jeśli mi coś spasuje z danego banku to przenoszę brzmienie na odpowiednie, docelowe miejsce i je pojedynczo zapisuje do pliku (oczywiście sensownie opisując),

- wgrywam następny bank i robię to samo,

- wgrywam następny bank...,

- jak już powybieram wszystko co mnie interesuje (wszystkie interesujące pojedyncze brzmienia), to pojedynczo je wpisuję z dysku (sekwencera) w instrument.

Postępując w ten sposób, jeżeli tylko nie zrobisz jakiejś skuchy, brzmienia same ułożą Ci się w bank taki, jaki sobie na wstępie założysz.

2.) Programowy, obecnie cokolwiek kosztowny (za czasów prosperity M1 było kilka programów za free, głównie na Atari ST i pod staruszka DOS PC). Generalnie - musisz się rozejrzeć za dostępnymi obecnie programami edytorami/bibliotekami dla tego instrumentu, np:

- Korg M1 Editor/Librarian and Virtualizer drogi ale totalny full wypas dla Win/Mac

- SoundDiver 3.1b Mac

- MIDIEditor 1.3 $?

- M1LibEd 3.1.2 $25

- SysEx Solution v97 $30
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » sobota 06 paź 2007, 21:40

znalazłem jeszcze jeden ciekawy program, który ponoc pozwala na zrobienie swojego banku. może komuś pomóc:

ftp://ftp.ucsd.edu/midi/software/ibmpc/BANKEDIT.ZIP

może to jeden z tych programów o których mówiłeś... to jest wersja shareware. jeszcze pare ciekawych banków:

http://www.webcoast.com/drevil/

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 06 paź 2007, 21:58

...może to jeden z tych programów o których mówiłeś...

Ależ skąd, to świetny, dedykowany program dla M1, 01W i X3, jakoś chyba z roku '97. Zupełnie o nim zapomniałem. Więcej, nie sądziłem, że jeszcze gdzieś się znajdzie.
Dzięki .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ocho

Post autor: ocho » środa 09 lip 2008, 10:16

Witam. Dostałem od znajomego Korga M1 i nie umiem znależć przyczyny co mu dolega. Nie posiada żadnego banku dancyh. Po włączeniu z klawiszami INT, CARD i COMBI pojawia się #24. Jeśli naciskam na klawiature słychać trzaski.Posiadam interfejs midi Esi Romio.
Z góry dzięki za pomoc.

młodzik

Post autor: młodzik » piątek 29 maja 2009, 18:04

Mam to samo....

Mam rozumieć że jedynym wyjściem jest zmiana interfejsu ? (w tej chwili posiadam jakiś zwyczajny USB z allegro)

Jeżeli tak, to jaki interfejs w przystepnej cenie polecacie (przystępna cena = jak najmniejsza :) )?

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » sobota 30 maja 2009, 12:35

...Mam to samo....

Mam rozumieć że jedynym wyjściem jest zmiana interfejsu ? (w tej chwili posiadam jakiś zwyczajny USB z allegro)

Jeżeli tak, to jaki interfejs w przystepnej cenie polecacie (przystępna cena = jak najmniejsza :) )?...

Tez mam zamiar kupic interface, chcialbym znac opinię, które interface'y dobrze radzą sobie z wysyłaniem SysExów zarówno do starszych jak i nowszych instrumentów. Ktoś mógłby coś polecić? Jak na razie korzystam z portu gier jakiejs starej karty Creative, działa dobrze, ale tylko ze starociami. Radias nie czyta komunikatów.

pozdro
banan
[addsig]

Awatar użytkownika
weselnik

Post autor: weselnik » czwartek 12 lis 2009, 13:49

Witam

Miałem podobny problem z M1, rozwiązaniem okazało się poszukanie innego softwaru.

Do M1 polecam program  " http://www.october28.com/syxlibed_home.asp  " , nie ma z nim problemu zarówno na tanich interfejsach z allegro, jak i na lepszych (sprawdzalem na E-MU Xmidi1x1).

Poydrawiam 

ODPOWIEDZ