...
...
Ja mam nieprzyjemne doświadczenia z wbudowanymi portami firewire (pracowałem na Presonusie), jestem więc zwolennikiem porządnej karty/slotu na PCMCIA. Nie ma takiej opcji, żebyś coś takiego wbił jednak w któryś port w kompie? Nie jestem informatykiem również, ale chyba możliwość przesyłu dużej ilości danych np. przy nagrywaniu 10 ścieżek jest większa i stabilniejsza przy użyciu firewire. Ponoć usb w takim wypadku to półśrodek. Ale szpecem nie jestem;)
...
USB 2.0 jest tak naprawdę znacznie szybszym interfejsem niz FireWire,
dlaczego wiec firewire uchodzi za bardziej profesjonalny port?
poniewaz nie jest plug and play, na firewire masz zwykle tylko 1-2 urzadzenia, natomiast na usb masz teraz wszystko - myszki, klawiatury, drukarki itp.
co do Presonusa natomiast to wielu robi podstawowy blad, na ich stronie jest dokument pdf w ktorym sa wypisane wszystkie modele kontrolerow FW z ktorymi presonus pracuje, jezeli kupisz idealnie taki kontroler co trzeba, karty te dzialaja swietnie i bardzo stabilnie.
...
Na 100% jesteś pewny? Może jakoś to źle rozumiem, więc na wszelki wypadek wklejam i proszę o rozjaśnienie sytuacji.
Via Wikipedia:
* USB 2.0 (Hi-Speed) Urządzenia zgodne z warunkami nowej specyfikacji mogą pracować z maksymalną prędkością 480 Mbit/s (60 MB/s). Rzeczywista prędkość przesyłu danych zależy od konstrukcji urządzenia. Urządzenia w standardzie USB 2.0 są w pełni kompatybilne ze starszymi urządzeniami.
* Nazwa FireWire obejmuje kilka standardów komunikacji zapewniających transfer rzędu: 100, 200, 400 Mb/s. Najnowsza specyfikacja IEEE-1394b (instalowana np. w komputerach Aluminium PowerBook firmy Apple pod nazwą FireWire 800 jako osobny port obok "starego" FireWire 400) dopuszcza również przesył z prędkością 800 Mbit/s (wersja 9-żyłowa) długość kabla ograniczona jest do ok. 4,5 metra, natomiast wersja optyczna ok. 1000 metrów. Standard ten jest znacznie szybszy i stabilniejszy niż USB 2.0. Planowane jest zwiększenie maksymalnej szybkości do 2 Gb/s. Długość kabla ograniczona jest do 4,5 metra, ale można stworzyć specjalne połączenia nawet 16 odcinków kabla, co daje efektywną długość siedemdziesięciu dwóch metrów. Transmisja odbywa się przy pomocy dwóch par przewodów (TPA+ i TPA- oraz TPB+ i TPB-), dodatkowo interfejs wyposażony jest w linię zasilającą (masa i nieregulowane napięcie dodatnie 30 V bez obciążenia).
Najnowszy standard 1394b przewiduje również wykorzystanie połączeń optycznych, co umożliwi transfer 3,2 Gb/s i uzyskanie długości ponad 100 m, natomiast przy wykorzystaniu standardowej skrętki 5. kategorii możliwe jest uzyskanie 100 Mbit/s i odległości 100 m.