Czy po upgrade z cubase z 4studio na 5 nie stracę starych projektów?
Pomóżcie zanim zrobię coś czego będę żałował :(!!!!
Re: Czy po upgrade z cubase z 4studio na 5 nie stracę starych projektów?
...Pracuję zarówno z instrumentami vst (nie tylko z pakietu) ,klawiszami i wokalami zgrywanymi jako audio.I trochę się boję...:)
Pomóżcie zanim zrobię coś czego będę żałował :(!!!!...
Nic nie stracisz. Zadbaj tylko o to by folder VST plugins miał tą samą zawartość co w wersji poprzedniej. Nie musisz. Ale wtedy będziesz miła bajzel z podpinaniem VST pod pszczególne ścieżki. Przenieś po prostu zawartość folderów fst plugins z 4 do 5. Oczywiście nie dubluj plików. Przenieś tylko te którrych będzie tobie brakować. Tak można zrobić przy zamianach na "niższych" wersjach zadziała i tu. A sesje są kompatybilne.
Nic nie stracisz. Zadbaj tylko o to by folder VST plugins miał tą samą zawartość co w wersji poprzedniej. Nie musisz. Ale wtedy będziesz miła bajzel z podpinaniem VST pod pszczególne ścieżki. Przenieś po prostu zawartość folderów fst plugins z 4 do 5. Oczywiście nie dubluj plików. Przenieś tylko te którrych będzie tobie brakować. Tak można zrobić przy zamianach na "niższych" wersjach zadziała i tu. A sesje są kompatybilne.
...
No i zainstalowałem... Na kluczu zniknęła mi licencja cubase 4 studio i została tylko 5 . Instrumenty vst zainstalowały się same, ale niektóre projekty nie
widzą części plików audio. Niektóre się poprzesuwały... Da się coś z tym
zrobić ?
Po identycznej przesiadce nie miałem najmniejszych problemów czy to z VST czy z audio.
Upgrade zastępuje starą licencje. Nie ma jednak obaw, bo na tej samej licencji możesz odpalać wszystkie Cubase (włącznie z SE i Studio) od wersji SX3 do 5. Oficjalnie oczywiście.
- Piotr
Jednak moja wina... Przy starych projektach powywalałem pliki audio używając kiedyś funkcji trash :( Ale i tak dziwne, bo nie odpala mi się poprzedni kubuś tylko 5.
Dzięki i pozdrawiam
...
Jednak moja wina... Przy starych projektach powywalałem pliki audio używając kiedyś funkcji trash :( Ale i tak dziwne, bo nie odpala mi się poprzedni kubuś tylko 5.
Zainstaluj sobie najnowszego elicensera i zaktualizuj licencje a wszystko będzie działać.
- Piotr
-
Upgrade zastępuje starą licencje. Nie ma jednak obaw, bo na tej samej licencji możesz odpalać wszystkie Cubase (włącznie z SE i Studio) od wersji SX3 do 5. Oficjalnie oczywiście.
- Piotr
sorry za off-topic Panowie,
ale ja zupelnie nie rozumiem tego sekwencerowego wyscigu zbrojen.
jestem wrogiem poprawiania czegos co jest OK
ucze sie tez tego caly czas robiac mixy i mastery;
prauje na NUENDO2 i jest to program, ktoremu niczego nie brakuje (no poza malymi wyjatkami) ale nie czuje potrzeby instalowania Nuendo 3 czy 4,
jak dziala i pracuje sie dobrze - nie ruszac:)
lepiej sie skupic na czyms innym....
najlepszego
PS wiem ze nowy update ma to i tamto, ale prawda jest taka, ze do pracy z audio wystarcza niewiele. reasumujac, twierdze tak, bo tez tam bylem - nowy update, nowe sterowniki, nowy program itd... spedzalem mnostwo czsu instalujac, reinstalujac, updateujac i porzadkujac, zamiast zajac sie - ..... czyms innym
Nuendo 2, zarówno jak i Cubase SX w dowolnej wersji, oraz Cubase 4 jest już dawno niedostępe w sprzedaży. Jeśli ktoś chce zacząć z Cubase, to kupi od razu piątkę - naturalnie. A ci, którzy siedzieli na czwórce studio przesiądą się z chęcią na pełną piątke z wielu różnych powodów. Możesz o nich nie wiedzieć, bo pracujesz na najpełniejszej wersji programu, ale są to między innymi - większa ilość slotów VST, większa ilość efektów w zestawie, zaawansowane opcje tempo track, export mp3 i wiele innych.
Nie mówiąc już o rzeczach w piątce nowych. Chociażby VariAudio czy expression maps, albo w pełni wspierana wersja 64bit. Od czwórki warte zachodu jest chociażby VST 3.0. Niektóre wtyczki już to wspierają. Na przykład Vienna Ensemble PRO - dzięki temu na jednym instrumencie VST mamy nie 16 and 64 kanały midi.
Fakt jest też taki, że jak Ty już siedziałeś na Nuendo 2, to część ludzi, którzy nadal siedzieli na Nuendo 1 twierdziła, że nie rozumieją wyścigu zbrojeń i po co "na siłę" się przesiadać, skoro jedynce niczego nie brakuje ;).
Nie nakłaniam do upgrade-ów, ale kolejna rzecz o której warto pamiętać to wsparcie dla starszych wersji hostów. Niektóre rzeczy (choćby EastWest PLAY) już na przykład na SX3 nie pójdą. Nowe wtyczki będą już tworzone głównie z myślą o nowszych wersjach hostów i w pewnym momencie, jeśli będziesz chciał dokupić jakiś fajny efekt czy instrument, okaże się, że tyłek blada ;).
Ale jeśli masz już swój system pracy i wszystkie potrzebne rzeczy - to fakt, raczej nie ruszać. Chociaż powiew nowych narzędzi miewa bardzo pozytywny wpływ na poziom Twoich prac. Chociażby ze względu na potrzebę przełamania rutyny i uczenia się nowych rzeczy. Większość ludzi jednak jeszcze wciąż poszukuje - i tym te wszelkie upgrade-y czy nowości bardzo dobrze służą.
Co jakiś czas pojawia się na forum ktoś konserwatywny. Czy to w temacie kupowania nowego komputera ("bo po co, skoro Pentium 3 wystarcza na wszystko i jest jeszcze zapas") czy oprogramowania. Jeśli kupować dziś, to coś dobrego i aktualnego dziś, a nie szukać starych dziadów na allegro ;). Jeśli będziemy dzisiaj kupować programy czy komputery, które już są stare, tym wcześniej będziemy zmuszeni je zmienić i szybciej okaże się to nieopłacalne. Logiczne.
- Piotr
prauje na NUENDO2 i jest to program, ktoremu niczego nie brakuje (no poza malymi wyjatkami) ale nie czuje potrzeby instalowania Nuendo 3 czy 4,
Akurat tu nie masz racji. Cubase studio ma pewne ograniczenia, które powodowały to, że do celu musiałem iść dookoła zamiast od razu. To jest tylko upraszczanie sobie roboty.I docelowo ma zostać mi więcej czasu na zajmowanie się czymś innym.... Akurat nie jestem z tych co tylko ciągle poprawiają a nic nie robią :)
Ford T... To był samochód. Po cholere grzebali przy nim...