Goliath

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
Robix
Re: Goliath

Post autor: Robix » piątek 23 paź 2009, 13:57

...
No a jak w samym SapleTanku z pokładowymi efektami? Pytam o jakość i procesożerność. No, jeżeli jakość jest taka sama jak ichniejszy CSR, to nie mam więcej pytańLaughing A cały Workstation2 to w przypadku każdego instrumentu właściwie Sampletank+okreslone biblioteki?
...

Pytanie jest bardziej skierowane do tych, którzy już mieli do czynienia z tymi programam, ale z moich przesłuchań wynika, że te efekty są na prawdę na poziomie. Sam podpisuję się pod pytaniem kolegi :).

Biorąc pod uwagę budowę całego silnika itp. można wnioskować, że te efekty nie obciążają procesora za bardzo, ale z tym bywa różnie.

W każdym razie prosimy z Wronkiem na wypowiedzi użytkowników ST i pluginów Ik Multimedia do St :).

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 23 paź 2009, 17:36

Miało być

W każdym razie prosimy z Wronkiem o wypowiedzi użytkowników ST i pluginów Ik Multimedia do St :).

Sorry za byka :D.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » sobota 24 paź 2009, 07:29

No a jak w samym SapleTanku z pokładowymi efektami? Pytam o jakość i procesożerność.  

Proseso- i RAMo-żerność w Sample Tanku dla mnie nie istnieje :) W tym aspekcie to wyjątkowo przyjazny instrument. A efekty pokładowe? Jest w czym pokręcić gałkami. Wspomniane gałki akurat w ST są niestety niewielkie - jeden z bardzo nielicznych minusów. Również na "dzień dobry" proponuję zmienić kolor wyświetlacza, bo ta wściekła czerwień jest trochę drażniąca :)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Goddard

Post autor: Goddard » czwartek 05 lis 2009, 10:19

...
Czy są jakieś niespodzianki w kwestii współpracy z róznymi programami (pracuję wyłącznie w Reaperze)?

Zainstalowałem właśnie Goliatha i Ministry of Rock. Oba grają bez problemów jako standalone, ale przy próbie zapięcia ich do DAW zaczyna się... Reaper się zawiesza, a raczej zamraża. Cakewalkowy VST Adapter to samo - jak odnajdzie play_VST.dll popada w zadumę i koniec. Ma ktoś jakiś pomysł?

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 05 lis 2009, 12:19

...
...
Czy są jakieś niespodzianki w kwestii współpracy z róznymi programami (pracuję wyłącznie w Reaperze)?

Zainstalowałem właśnie Goliatha i Ministry of Rock. Oba grają bez problemów jako standalone, ale przy próbie zapięcia ich do DAW zaczyna się... Reaper się zawiesza, a raczej zamraża. Cakewalkowy VST Adapter to samo - jak odnajdzie play_VST.dll popada w zadumę i koniec. Ma ktoś jakiś pomysł?...

Zainstalowałeś update 1.2.5?

- Piotr

Goddard

Post autor: Goddard » czwartek 05 lis 2009, 17:51

- Piotr...

Cześć, Piotrek.

Tak, pobrał mi aktualizację przy którymś uruchomieniu. Jestem teraz na innym kompie, ale sprawdzę jaka to wersja i dam dzisiaj znać.

Goddard

Post autor: Goddard » czwartek 05 lis 2009, 23:10

...

- Piotr...

Cześć, Piotrek.

Tak, pobrał mi aktualizację przy którymś uruchomieniu. Jestem teraz na innym kompie, ale sprawdzę jaka to wersja i dam dzisiaj znać.

...

Nnno, pełen sukces! Błąd polegał na tym, że po zainstalowaniu update'a trzeba jeszcze skopiować nową wersję play_VST.dll do wszystkich swoich katalogów z VST.

Przetestowałem pobieżnie na Sonarze, Cubase i Reaperze. Wszystko cacy. Ewentualne bugi wyjdą dopiero w pracy, więc napiszę za czas jakiś.

Goliath rewelacyjny. Całkiem sporo zmian w stosunku do Colossusa; oprócz wspomnianego przez Pietra pełnego Boesendorfera dodali np. kilka całkiem niezłych brzmień etnicznych. Mam też wrażenie, że niektóre instrumenty (np. string ensemble) brzmią teraz bardziej efektownie, zwłaszcza w niskich rejestrach.

A Ministry of Rock zrywa gacie z jajkami! Keyswitchowane gitarki i akordy durowe, molowe, a także susy i septymowe. Virtual Guitarist się chowa. O perkach nawet nie wspomnę...

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » czwartek 05 lis 2009, 23:15

Nnno, pełen sukces! Błąd polegał na tym, że po zainstalowaniu update'a trzeba jeszcze skopiować nową wersję play_VST.dll do wszystkich swoich katalogów z VST.

Przetestowałem pobieżnie na Sonarze, Cubase i Reaperze. Wszystko cacy. Ewentualne bugi wyjdą dopiero w pracy, więc napiszę za czas jakiś.

Goliath rewelacyjny. Całkiem sporo zmian w stosunku do Colossusa; oprócz wspomnianego przez Pietra pełnego Boesendorfera dodali np. kilka całkiem niezłych brzmień etnicznych. Mam też wrażenie, że niektóre instrumenty (np. string ensemble) brzmią teraz bardziej efektownie, zwłaszcza w niskich rejestrach.

A Ministry of Rock zrywa gacie z jajkami! Keyswitchowane gitarki i akordy durowe, molowe, a także susy i septymowe. Virtual Guitarist się chowa. O perkach nawet nie wspomnę...

---------------------

Gdzie kupowałeś?

Ciekaw bardzo jestem jak Ci się Goliath będzie sprawował z Reaperem.

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 05 lis 2009, 23:54

Gdzie kupowałeś?

Kilka postów wyżej podaję adresy sklepów z których warto zamawiać (zaznaczając, że nie mam żadnych korzyści z ich polecania :P).

Jeśli chodzi o ten błąd z plikiem VST, który trzeba ręcznie przenieść, to się czasem zdarza, zwłaszcza, jeśli robi się typową instalację, a nie custom. W każdym razie updater pyta gdzie chcesz te pliki.

- Piotr

Awatar użytkownika
chris

Post autor: chris » piątek 06 lis 2009, 00:06

...
NXnno, pełen sukces! Błąd polegał na tym, że po zainstalowaniu update'a trzeba jeszcze skopiować nową wersję play_VST.dll do wszystkich swoich katalogów z VST.

---------------------

Gdzie kupowałeś?

Ciekaw bardzo jestem jak Ci się Goliath będzie sprawował z Reaperem.
...

Gratulacje Mr.Goddard. To doskonale, ze z Reaperem smiga. Napisz jeszcze, jaki masz komputer, pease? Mam podobny problem jak autor watku- Cyt.: " "do wszystkiego" tj. do aranzy od popu do symfonicznej"  . A i komp mam leciwy : PIV 3 Ghz ht, 3 Gb Ram, XP Home,WT192X. Wyglada na to, ze moj sprzet to minimum, wiec moze nie uciagnac Goliatha.Juz mialem kupic Komplete 6, ale pojawil sie ten watek i mnie zamotalo. Pietro pisal, ze Goliath jest wymagajacy (w starej EIS w artykule o Colossus sa inne wymagania, w nowszej o Goliath jeszcze inne a na stronie prod. inne) i, ze nie chce chodzic z Reaperem.

A do tego jeszcze ktos (sorry, nie pamietam kto) dowalil mi tym Total Workstation 2 Instruments Bundle i to juz mnie przeroslo. Chcialem zaoszczedzic na kupnie Sonara 8,5 i zostac tylko z Reaperem. Dodam, ze przesluchalem wiekszosc dem tych programow (Goliath, TW2, Komplete 6) i juz nie wiem na co mam przeznaczyc kase.

Napiszcie prosze Ty i Pietro na co sie zdecydowac (wiem, glupie pytanie ale kto pyta nie...)

chris

ODPOWIEDZ