...
Licencja danego programu wyraźnie stwierdza czy oprogramowanie jest do użytku domowego czy do użytku komercyjnego.
Kwestia użytku domowego/komercyjnego pojawiła się tutaj zupełnie niezależnie. Oczywiście że licencja do domowego użytku nie może być używana w firmie i kropka. Ale mówimy o programie nie mających takich obostrzeń (Sound Forge 10 na pewno może być używany komercyjnie).
Jeżeli program wedle licencji przeznaczony jest do użytku komercyjnego (owa firma właśnie) to podstawą jego legalności jest dokument potwierdzający nabycie.
No tego właśnie nie jestem pewien. W przypadku programów firmy Microsoft dowodem legalnośći jest Certyfikat Autentyczności. Czy w przypadku posiadania oryginalnego opakowania z hologramem i tym certyfikatem jest podstawa do podważenia legalności programu?
Zwracam uwagę, że czymś osobnym jest legalność oprogramowania, a czymś innym są sprawy podatkowo-księgowe. Tutaj dyskutujemy o tym pierwszym.
Nie masz dowodu zakupu - masz problem.
Jest obowiązek przechowywania faktur przez 5 lat. Po tym okresie nie mam obowiązku ich przechowywać - wtedy też mam problem?
Podstawy prawnej nie ma - jest logika.
Czy wyobraża sobie ktoś by w prywatnej firmie pracownik zainstalował sobie swojego własnego Photoshopa na komputerze firmowym?
Wg mnie co nie jest zabronione, jest dozwolone. Dlatego pytam o podstawę prawną. Jakikolwiek urząd kwestionując coś może kierować się tylko prawem, a nie logiką. Czy jest przepis, który zabrania używania prywatnego legalnego oprogramowania na komputerach firmy?