Reaper w wersji polskiej!
Re: Reaper w wersji polskiej!
...
Uczepiliście się tej szerokości menu, a programów pod DOSa już nie pamiętacie? Rozpieszczoną dziś młodzież mamy. Płachta zasłaniająca ½ ekranu, do tego absolutny brak myszy.
Brak myszy w zasadniczy sposob uniemozliwia przypadkowe przesuniecie mysza kursora w pionie
Mam trzecią mysz optyczną, która jest nareszcie tą, która nigdy się przypadkowo nie przesuwa (Modecom MC-901). Więc takie istnieją, wierzcie mi
Przeciez ona sie sama nie przesuwa w pionie, ja ja przesuwam! Nie wiem, jak inni, ale ja opieram nadgarstek o podloze, wiec sila rzeczy przy poziomych ruchach mysz nie przesuwa sie po prostej tylko po wycinku okregu. W pionie latwiej "zachowac pion", bo i tak trzeba odpowiednio palcami albo oderwac nadgarstek, ale w poziomie nadgarstka nie odrywam i stad klopoty. OK, niech bedzie, ze tylko moje i Wy ich nie macie
Witam
Dodam mało konstruktywną, ale własną uwagę: Spolszczenie Reapera, jest tak samo dobrą możliwością, jak spolszczenie jakiegokolwiek innego programu. Czy ktoś wojuje z polską wersją Worda i podważa sensowność tłumaczenia? To jeden biegun..nazwijmy to "popularny"....ale jest też drugi biegun - zawodowy. Poza muzyką istnieją tez inne branże hermetyczne terminologicznie: architektura, grafika, kino, technika....większość tych programów posiada wersje polskie. Jeśli ktoś się nie potrafi wczuć w sytuację "branżowca" nie znającego języka np. angielskiego, to niech sobie wyobrazi siebie siadającego do programu np. do rysunku architetktonicznego......buuuuuuuum! Zderzenie z architektoniczno-budowlaną terminologią angielską może być bolesne...nawet dla kogoś kto potrafi pogadać z obcokrajowcem po angielsku....czy nie macie wówczas pragnienia by "strop" był stropem, nadproże, nadprożem, szalunek, szalunkiem a zbrojenie zbrojeniem, naprężenia naprężeniem ...itd....
pozdrawiam serdecznie
http://www.youtube.com/watch?v=dUEGlOCu52k
Oczywiście - znam takich branżowców - i to znakomitych fachowców w dziedzinie pneumatyki.Anglicy po instalacji maszyn w mojej firmie zostawili angielską dokumentacje techniczną - niezbądną do katalogowania i zamawiania części.ŻADEN inżynier po Politechnice nie podjął się do tej pory przetłumaczenia na względny ojczysty, bowiem zachodzą w głowę jak nazwać dany podzespół stacji,czy jego pojedyńczą część...po polsku.
A przyjdzie za chwilę stworzyć i udokumentować proces szkolenia machaników, który musi mieć jakąś bazę nazewnictwa?
Wszyscy by się pozabijali o oprogramowanie z oknami menu zajmującymi 2/3 monitora...byleby tylko taka dokumentacja powstała..
Sorry matiz, po prostu najwyraźniej zapędziłem się z własnymi skrótami myślowymi. Chodziło mi tylko o coś, co zwykle nazywają poszanowaniem własnego JA, a nie o wielkość literki na przodzie. Jak widać kiepsko to wyszło

Wracając do sprawy dalej uważam, że jeśli chodzi o menu Reapera, to im szerzej (bardziej dla nas zrozumiale, nawet jeśli niby po "polskiemu"), tym lepiej. Po prostu z taką filozofią producent trafi szybciej w setę dla ludożery. I bardzo mu tego życzę, bo zrobił kawał zawodowej roboty, skupiając przy tym naprawdę mocno wartościowych ludzisków z całego świata - to wręcz niebywałe!
Zawodowcy i tak zrobią to, co zechcą - wszak nikt nikogo tu nie zmusza aby nie instalować programu po angielskiemu.
...Tylko POPATRZCIE, robi wrażenie, prawda?...
Robi! Jeśli jeden taki znaczek to kilka słów (ponoć), to skośnoocy mają mocno do przodu, bo w jednym wierszu można zawrzeć mocno długi kawałek fajnej, szczegółowej wręcz instrukcji

Jakoś nie doczytałem wcześniej. Przecież jest kompensacja latencji, nazywa się PDC. ...
hej Piotrze, PDC to skrót od Plugin Delay Compensation i nie ma nic wspólnego z latencją na fizycznych wyjściach i wyjściach. Ostatnio dodano wtyczkę Reainsert (PCD liczy oczywiście latencję tej wtyczki), która teoretycznie powinna rozwiązać problem, tzn. pinguje wejścia i wyjścia i określa latencję dla sygnału - testowałem jednak i za każdym razem mam inną latencję dla tego samego urządzenia bez zmiany jakiegokolwiek innego parametru w projekcie. Różnice są naprawdę duże, szczególnie przy dużych latencjach. Wiem, że także inne osoby mają ten problem i funkcja ta jest jak na razie bezużyteczna. Stąd czekam na jakieś działające rozwiązanie. Powinienem więc napisać nie brak, tylko funkcjonalna kompensacja latencji.