Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
Elfuello
Sound Forge 10 do studia - prezent bez rachunku...
autor: Elfuello » poniedziałek 26 paź 2009, 13:44
No właśnie. Mam możliwość zakupienia tego programu za bardzo fajną cenę. Gość dostał to jako nagrodę, ale jest związany z filmem, a nie z dźwiękiem. No i teraz pytanie czy jest to dla mnie sensowne rozwiązanie kupić i używać w firmie (swoim studio) bez strachu. Rachunku przecież żadnego nie będę posiadał....a nie wiem jak to wygląda, gdy się ma prywatnie taki soft.
Oczywiście były podobne tematy, ale naprawdę czasu nie mam na wertowanie treści, więc szybciej będzie, gdy mi skrobniecie parę pomocnoych zdań;)
Dzięki.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite
-
kuba-core
autor: kuba-core » poniedziałek 26 paź 2009, 14:36
...
No właśnie. Mam możliwość zakupienia tego programu za bardzo fajną cenę. Gość dostał to jako nagrodę, ale jest związany z filmem, a nie z dźwiękiem. No i teraz pytanie czy jest to dla mnie sensowne rozwiązanie kupić i używać w firmie (swoim studio) bez strachu. Rachunku przecież żadnego nie będę posiadał....a nie wiem jak to wygląda, gdy się ma prywatnie taki soft.
Oczywiście były podobne tematy, ale naprawdę czasu nie mam na wertowanie treści, więc szybciej będzie, gdy mi skrobniecie parę pomocnoych zdań;)
Dzięki. ...
jak masz oryginalna licencję to nie będzie problemu
IMAO
-
KAFEL
autor: KAFEL » poniedziałek 26 paź 2009, 15:55
Kup, zarejestruj i używaj do woli 
-
chris
autor: chris » poniedziałek 26 paź 2009, 22:27
...
...
Jasne. Uzywaj bez dowodu zakupu i powodzenia przy ewentualnej kontroli
.
A na powaznie to spisz z gosciem umowe kupna-sprzedazy. Wtedy mozesz uzywac legalnie. Program zainstalowany na kompie jest legalny tylko wtedy gdy jest dowod zakupu. No i oczywiscie musi byc legalny a nie z torrentow.
-
Bartos
autor: Bartos » wtorek 27 paź 2009, 08:14
...
...
...
.
A na powaznie to spisz z gosciem umowe kupna-sprzedazy. Wtedy mozesz uzywac legalnie. Program zainstalowany na kompie jest legalny tylko wtedy gdy jest dowod zakupu. No i oczywiscie musi byc legalny a nie z torrentow.
...
Taa? A ja wygrałem ostatnio kolekcję syntezatorów - oczywiście nie mam ŻADNEGO dowodu zakupu, bo nie zapłaciłem ani grosza! Mam opakowania, oryginalne płyty, licencje na karcie, sprzętowy KLUCZ USB oraz jestem oficjalnie zarejestrowany na stronie firmy (numery są przyporządkowane do mojego nazwiska). Ciągle nielegal?
-
kuba-core
autor: kuba-core » wtorek 27 paź 2009, 08:53
...
...
...
...
.
...
Taa? A ja wygrałem ostatnio kolekcję syntezatorów - oczywiście nie mam ŻADNEGO dowodu zakupu, bo nie zapłaciłem ani grosza! Mam opakowania, oryginalne płyty, licencje na karcie, sprzętowy KLUCZ USB oraz jestem oficjalnie zarejestrowany na stronie firmy (numery są przyporządkowane do mojego nazwiska). Ciągle nielegal?
...
ja w życiu przeżyłem już niejedną kontrolę, w tym jedną u siebie w studiu, pytali owszem o dowody zakupu jedynie wtedy gdy mieli watpliwości co do licencji na bardziej egzotyczny soft.
IMAO
-
KAFEL
... i najlepiej jeszcze jak nagrasz waszą transakcję na video, kopię nagrania umieścisz w skrytce bankowej. W razie kontroli będziesz kryty na maxa.... no nie dajmy się zwariować Panowie. Czy brak rachunku czyni cię złodziejem ? Czy ktoś jest w stanie udowodnic nielegalność legalnego, zarejestrowanego programu tylko dlatego że nie ma rachunku ? Paranoja jakaś
. Zaraz będzie że "przecież jest napisane a jak jest napisane to tak jest", jak bym słyszał Królika z Kubusia Puchatka. Niech się zgłosi ktoś kto nie miał rachunku na legalny program i zostało to zakwestionowane w czasie kontroli a uwierzę i wiara moja będzie silna siłą kontroli która nastąpiła i dowód nam dała. Amen
-
Akton
Kafel ma rację. A Ty, Bartos, ciesz się z tej wygranej i przestań zastanawiać się nad problemem, który w Twoim przypadku nie istnieje.
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO
-
d16group - Posty:8
autor: d16group » wtorek 27 paź 2009, 09:47
Mozne jeszcze dodac przypadek licencji NFR, ktore wystepuja w przypadku wymiany oprogramowania:
firma <=> firma
i
firma => gazeta.
Tutaj tez zadnego dowodu zakupu nie ma.
Co do tematu watku, radzilbym skontaktowac sie z producentem, co do przebiegu transferu licencji, bo to tak naprawde jest podstawa aby moc odsprzedac komus program. Wiele firm na to pozwala, z nasza wlacznie :)
Pluginy VST, AU
-
oneman
autor: oneman » wtorek 27 paź 2009, 12:21
Prowadząc firmę na wszystkie rzeczy trzeba mieć rachunki i dowody zakupu. Kontrolerów z Urzedu Skarbowego czy z innej instytucji nie interesuje jakiś dziwaczny klucz licencyjny. Umowa kupna/sprzedaży, paragon, faktura, wyciąg z karty kredytowej itp.
W przypadku dóbr wygranych w konkorsach (jak ktos wspomniał powyżej) mamy przecież oficjalne potwierdzenie tego faktu - no chyba, że to konkurs hakerski :)