Side-chain w Cubase 5

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Markus
Side-chain w Cubase 5

Post autor: Markus » poniedziałek 26 paź 2009, 11:10

Witam!

Jak się sprawuje side-chain w Cubase 5?

Czy są na rynku fajne kompresory wtyczkowe dające zapiąć się wtym trybie w Cubase 5?

Np. TubeTech CL1B w wersji natywnej, z tego co wyczytałem, może pracować w side-chain.

Czy ktoś z Was to sprawdzał ? Może jakieś inne kompresory, np. z UADa albo Duende ?

Awatar użytkownika
Markus

Re: Side-chain w Cubase 5

Post autor: Markus » poniedziałek 26 paź 2009, 11:13

...dodam, że teraz pracuję na SX3, dlatego nie mam możliwości sprawdzić. A side-chain - to b. poważny powód, by upgrade'ować. Oczywiście pod warunkiem, ze dobrze działa...

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Post autor: mlodyGrzesiek » poniedziałek 26 paź 2009, 14:29

witam, podlaczam sie pod pytanieLaughing

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 26 paź 2009, 22:41

Np. TubeTech CL1B w wersji natywnej, z tego co wyczytałem, może pracować w side-chain.
Czy ktoś z Was to sprawdzał ? Może jakieś inne kompresory, np. z UADa albo Duende ?...

Do wykorzystania side chain w Cubase 4 i wyzszych wymagane są wtyczki w formacie VST3, a takich prawie nie ma i raczej szybko nie należy się spodziewać ich wysypu.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » poniedziałek 26 paź 2009, 23:19

Do wykorzystania side chain w Cubase 4 i wyzszych wymagane są wtyczki w formacie VST3, a takich prawie nie ma i raczej szybko nie należy się spodziewać ich wysypu.
...

...chociaż to co piszą w manualu CL1B daje jakąś nadzieję :

External side chaining might also work in some VST hosts. It depends very much on which VST host and version you are using. The plugin
will add two extra inputs (inputs 3 and 4) and regards these as the external side chain input.

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » poniedziałek 26 paź 2009, 23:26

...
...dodam, że teraz pracuję na SX3, dlatego nie mam możliwości sprawdzić. A side-chain - to b. poważny powód, by upgrade'ować. Oczywiście pod warunkiem, ze dobrze działa...
..

W cubase 3 SX także da się zrobić sidechain

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 27 paź 2009, 00:00

W cubase 3 SX także da się zrobić sidechain

Owszem, tyle że to metoda "na około" i jeśli wtyczka zgłosi hostowi odpowiednio dodatkowe wejście/wejścia dla side chain, które w dodatku muszą być odpowiednio stworzone dla danego hosta, inaczej może być źle (np. dla Wavelaba, który się zwyczajnie wywali, jak otrzyma info o wielowejściowej wtyczce nie przygotowanej pod jego obsługę)

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » wtorek 27 paź 2009, 02:25

standardowy kompresor z cubase obsluguje side chain i to juz od wersji cubase 4..
z powodzeniem spelnia swoje zadanie..
[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » wtorek 27 paź 2009, 07:57

...standardowy kompresor z cubase obsluguje side chain i to juz od wersji cubase 4..
z powodzeniem spelnia swoje zadanie.. ...

Wiem, że pokładowe wtyczki dynamiczne w Kubusiu potrafią to robić. Chodziło mi o najlepsze kompresory dostępne w VST, by zapinać je np. jako bus compressor na sumę. Myślałem o bus compressor z Duende, albo o Fatso z UADa (czytałem tu na forum wiele pochlebstw na jego temat), albo wspomniany natywny Tube Tech czy chociażby któryś z PSP. Coś naprawdę klasowego, co mogłoby chociaż trochę nawiązać do analogowej kompresji...

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » wtorek 27 paź 2009, 12:39

niedawno pojawil sie nowy plugin od vengeance
raczej niekoniecznie wzorowany na klasycznych kompresorach, ale moze warto jego sprawdzic..
[addsig]
the Sun Personality

ODPOWIEDZ