Reaper w wersji polskiej!

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
PiotrK
Re: Reaper w wersji polskiej!

Post autor: PiotrK » niedziela 25 paź 2009, 21:40

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:16 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » niedziela 25 paź 2009, 21:47

Hej Piotrze - dzięki wielkie. W nagrodę Kosiarz mógłby Ci parę latek podarować:-). Już ściągam i wygrywam na lapka sobie pooglądać w celu wzbogacenia słownictwa - od początku swojej przygody z muzyką korzystam z materiałów w EN i wiele terminów polskich jest dla mnie równie egzotycznych, co hawajskie tancerki.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 25 paź 2009, 21:56

Pewnie, masz rację. Jednak z perspektywy profesjonalnego usera, który działa raczej kierując się automatyką i przyzwyczajeniaui i nie wczytuje się w stringi, o wiele korzystniejsza będzie krótsza droga myszy i krótsze nazwy poleceń.

Słusznie. Tylko że tutaj już wypowiedziało się dwóch profesjonalistów i obaj powiedzieli, że zawodowcy i tak będą używać po angielsku. Zapewne mają rację. Na tym oparłem swoje przeświadczenie, że to tłumaczenie jest raczej dla amatorów, półprofesjonalistów i "się uczących".

Jest faktem, że w specjalistycznych programach może to być nieodzowne, ale nie byłoby dobrze, gdyby Reaper po przetłumaczaniu wymagał przeszkolenia, prawda? Więc być może z dwojga złego tak jest lepiej?

Jednak mam zasadę - przede wszystkim ergonomia pracy ponad wszystko. Z własnego doświadczenia wiem, co to jest RSI (niestety za późno zdobyłem te więdzę) i każdy ruch myszą ma dla mnie znaczenie.

Znowu racja. Ja jednak trochę interesowałem się zagadnieniami "jak oni (userzy) czytają" i pewnie dlatego patrzyłem z innej perspektywy. Na ergonomię interfejsu składa się wiele czynników i jak widać, często są one ze sobą w sprzeczności

Po prostu osoby projektujące oryginalny UI dla MS czy Corela znają zasady - menu i polecenia mają być krótkie i zwięzłe mimo, że ich funcjonalność może być bardzo złożona i wymagać opisu wielowyrazowego. 

Zgadza się. Dlatego napisałem, że jest to wybór "z dwojga złego". Bo ten zakaz stosowania skrótów też niczego się nie wziął - widać owi producenci również założyli, że skróty są niedobre

Reasumując: dla mnie (amatora!) tłumaczenie Piotra ma wielki walor poznawczo-edukacyjny i wolę pełne teksty, nawet kosztem mniejszej ergonomii obsługi myszą

Naprawdę rozważam odłożenie Sonara na półkę i popróbowanie Kosiarza - na złość Cakewalkowi, który co prawda nie stosuje uciążliwych zabezpieczeń antypirackich, ale zakaz odsprzedaży licencji jest nie fair. Panowie z Cakewalka zakładają pewnie, że już mnie do siebie uwiązali i teraz będę tylko kupować kolejne upgrade'y, do których jestem nachalnie namawiany, a z których każdy kosztuje więcej niż Reaper.

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » niedziela 25 paź 2009, 22:18

Naprawdę rozważam odłożenie Sonara na półkę i popróbowanie Kosiarza - na złość Cakewalkowi, który co prawda nie stosuje uciążliwych zabezpieczeń antypirackich, ale zakaz odsprzedaży licencji jest nie fair. Panowie z Cakewalka zakładają pewnie, że już mnie do siebie uwiązali i teraz będę tylko kupować kolejne upgrade'y, do których jestem nachalnie namawiany, a z których każdy kosztuje więcej niż Reaper....

Od dłuższego czasu mam zainstalowanego Reapera i jest to naprawdę świetny produkt, który z wersji na wersji staje się coraz lepszy. Jestem przekonany, że za kilka wersji będzie naprawdę super. Bardzo podoba mi się cena, polityka i ogólnie filozofia. Niestety nie mogę się przesiąść ze względu na pewne braki: funkcje MIDI, choć w wersji 3 jest już znacznie lepiej, kompensacja latencji dla urządzeń zewnętrznych, względnie świeża wersja na Maca (ponoć nie za bardzo stabilna) oraz brak obsługi protokołu Eucon. Gdy dodadzą te funkcje i parę innych, Reaper here I am. Gdy pomyślę sobie, że Steinberg znów wyciągnie ode mnie kasę za upgrade do NEK 5, to mnie krew zalewa.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 25 paź 2009, 22:26

Bardzo podoba mi się cena, polityka i ogólnie filozofia.

Podpisuję się. Tym bardziej, że łapię się na tańszą wersję

Niestety nie mogę się przesiąść ze względu na pewne braki: funkcje MIDI,

Z ciekawości - jakich funkcji Ci brakuje?

względnie świeża wersja na Maca (ponoć nie za bardzo stabilna)

Fakt, wersja na Maca jest świeża, ale ja pogoniłem Maca precz i używam wyłącznie Windows obecnie

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » poniedziałek 26 paź 2009, 00:12

Matiz – zaznaczyłem w pierwszym poście, iż zamiast celebracji jest bicie piany.To, co Przemek na tle szafowania tutułami akademickimi i nazywa merytorycznie ciekawymi rozmowami po ludzku, dla mnie jest oczywistą oczywistością i dyskusją o treści w tym kontekście - borokowo-przedszkolną o upodobaniach,która bez względu na formułę nastąpiła w krzywdzącym dla Piotra i wątku czasie,stylu i nie wyglądała w moim odczuciu obiecująco.
A osamotniony w nim nie byłem..
Piotr stworzył mobilną,funkcjonalną i świetnie zdefiniowaną bazę,od której z powodzeniem będą odbić się mogli według uznania - nie tylko „sloganerzy generacji next”,ale także półprofesjonaliści stając się wręcz biologiczną formą posiadanego programu.
Cóż mnie to bowiem obchodzi,czy będe miał „Preceli Patch” obfitujący w korsarskie zwroty,czy „Przemek the slimest menu Patch” z kropką po jednej literze.Miast dyskutować z Piotrem ,co ma pisać – i tak za kilka tygodni opracuję Sebson Patch – Patch człowieka z ograniczonym poczuciem wartości,lub ściągnę Matiz Patch z megafunkcjonalną wersją anglojęzyczną.
No ale w porządku pewne kwestie się w wątku klarują i wypada ostrożnie wyrazić entuzjazm.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » poniedziałek 26 paź 2009, 08:29

Z ciekawości - jakich funkcji Ci brakuje?  

Przede wszystkim edytora nutowego.

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » poniedziałek 26 paź 2009, 13:07

...
Przecież zamiast na siłę szukać skrótów wyrazów, które w języku polskim nie są tak powszechne, jak właśnie w angielskim (tradycja naszego języka nie wypracowała nawet I'm, we're, won't czy don't itp.), zawsze można zmienić fonty menu. Jedna, prosta operacja i po krzyku. Moim zdaniem, niepotrzebnym zresztą. O, proszę: obrazek.

... [...] Chętnie się tym zajmę, jeżeli odpowiednio mi zapłacisz:-). ... 

Takie teksty pokazują mi tylko, jak bardzo jestem naiwny. By nie powiedzieć, głupi. Sam dla siebie wersji polskiej nie potrzebuję i nawet nie sądzę, żebym używał.

...

Nic dodać , nic ująć , pięknie. To będzie przynajmniej w polsce na pewno najpopularniejszy DAW , a jeśli w innych krajach też tacy jak piotr są to i na swiecie.I choć jestem abletonowcem też polecał bede reapera gdy kogoś nie przekona ableton. Ciekawe ,chyba nie widze w tym wątku popaprańców którzy niedawno tak bronili piractwa.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 26 paź 2009, 17:35

Do Matiz:

...chce jednak zauwazyc, ze dlugie opisy w menu znacznie utrudniaja prace, zwlascza przy duzych rozdzielczosciach monitora, gdzie sila rzeczy napisy sa male a mysz z kolei nastawiona na "szybko" ...

Mysz ustawiona "na szybko" (czyli mysz pracująca z mniejszą rozdzielczością) w przypadku dużych rozdzielczości ekranu to wręcz samobójstwo. W przypadku ekranów już powyżej 15" taka zmiana rozdziałki myszy pomaga jedynie w szybkim przemieszczaniu się np. z jednego kąta ekranu do drugiego, ale do edycji czegokolwiek takowa akcja to porażka. Przy tym wszelakie menu wraz ze wzrostem rozdzielczosci nijak nie mają się w poziomie, a tylko i wyłącznie w pionie. Czyli nie ważne ile w danym menu będzie słów w wierszu, bo konfort z niego korzystania zawsze pozostanie ten sam. Mówiac wprost: aby go zmienić trzeba zmienić głównie co nieco w pionie (np. większa czcionka), a nie w szerokości. Tu zakładam, że sam dobrze o tym wiesz a tylko się czepiasz .

...BTW. Zwrócie uwagę, że w popularnym oprogramowaniu (typu Office, Corel, przeglądarki itp. itd., jak również w samym Windows) skrótowców w menu praktycznie się nie spotyka...

Masz racje, w głównym menu programu generalnie NIE - pewnie w myśl założeń, które przedstawił wcześniej kolega PrzemekM. Zajrzyj jednak do instrukcji tych programów, albo nawet tylko do ich el-helpa i sam zobaczysz jak są oskrótowane. A wiesz czemu? Bo muszą! Inaczej prof. userzy olaliby taki program gęstym ściegiem. Powiedz np. mojemu grafikowi, że do czegoś nie dojdzie skrótem, to powie Ci (najgrzeczniej), że niepotrzebnie zawracasz mu gitarę z takim softem - uwaga: napisałem to naprawdę mocno bardzo grzecznie!

...Z precelim sie nie dyskutuje, jak w starym przyslowiu sprowadza do swojego pziomu i pokonuje doswiadczeniem...

OK, pewnie masz rację, podobnie jak i z owym menu . Tyle, że ja mam ksywę Preceli, podobnie jak Ty Matiz. Niby to nic, ale zawsze świadczy o poziomie werbalnym (jak napisałeś) interlokutora.

Do kolegi PrzemekM:

...prowadziłem firmę, która zajmuje się lokalizacją wszelkiego typu oprogramowania. testowaniem lokalizacji, korektą itp...

A rzucisz jakimś linkiem?

Panowie, bo Pań w tym temacie nie widzialem , dzięki koledze PiotrK mamy do dyspozycji wzorcowy polski plik reaper-menu.ini. To raptem ok. 920 wierszy do edycji, choćby w zwykłym Notatniku . Tak więc do dzieła!

Strasznie jestem ciekaw, który z Was zdecyduje się tak otwarcie opublikować swoją wersję owego spolszczenia.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 26 paź 2009, 20:09

...Do Matiz:
...chce jednak zauwazyc, ze dlugie opisy w menu znacznie utrudniaja prace, zwlascza przy duzych rozdzielczosciach monitora, gdzie sila rzeczy napisy sa male a mysz z kolei nastawiona na "szybko" ...

Mysz ustawiona "na szybko" (czyli mysz pracująca z mniejszą rozdzielczością) w przypadku dużych rozdzielczości ekranu to wręcz samobójstwo. W przypadku ekranów już powyżej 15" taka zmiana rozdziałki myszy pomaga jedynie w szybkim przemieszczaniu się np. z jednego kąta ekranu do drugiego, ale do edycji czegokolwiek takowa akcja to porażka. Przy tym wszelakie menu wraz ze wzrostem rozdzielczosci nijak nie mają się w poziomie, a tylko i wyłącznie w pionie. Czyli nie ważne ile w danym menu będzie słów w wierszu, bo konfort z niego korzystania zawsze pozostanie ten sam. Mówiac wprost: aby go zmienić trzeba zmienić głównie co nieco w pionie (np. większa czcionka), a nie w szerokości. Tu zakładam, że sam dobrze o tym wiesz a tylko się czepiasz .

Troche sie czepiam, troche nie. Chodzi mi o to, ze szerokosc paska menu jest taka, jak najdluzszego w nim polecenia. Niektore polecenia w tym menu maja dwa krotkie wyrazy, ale za to na koncu linijki strzalke do podmenu - konie z rzedem temu, kto szybko trafi we wlasciwa strzalke, niezaleznie od ustawienia myszy, ktore jest sprawa indywidualna. Dobrze to widac na pierwszym zrzucie Piotra - traf w czwarte z gory podmenu "Wstaw sciezke z szablonu"

OK, pewnie masz rację, podobnie jak i z owym menu . Tyle, że ja mam ksywę Preceli, podobnie jak Ty Matiz. Niby to nic, ale zawsze świadczy o poziomie werbalnym (jak napisałeś) interlokutora.

Nie widze w Twoim nicku wielkiej litery, ani w moim BTW tez. Staram sie dbac o poprawnosc i kulture, ja mam specjalnie z malej, jak chcesz z wielkiej, bedzie.

ODPOWIEDZ