Funkcja BUS w mikserach

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
axon
Re: Funkcja BUS w mikserach

Post autor: axon » piątek 23 paź 2009, 12:47

...
...
Witam szanownych kolegów i koleżanki. Od niedawna interesuję wszystko to ,co wiąże się z

techniką nagrywania. Mam takie pytanko co oznacza w programach nagrywających lub w konsoletach mikserskich  funkcja BUS .Chciałbym dowiedzieć się do czego ta funkcja jest stworzona? .Jak można ją wykorzystywać? Czy trzeba posiadać odpowiednia kartę muzyczną

w komputerze aby obsługiwała tę funkcję?   Dzięki za odpowiedź ...

Witam ponownie co znaczy aux to chyba każdy wie o co chodzi .interesuje mnie praktyczne zastosowanie bus'a np . w programie solar 7...
sory... sonar 7

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 23 paź 2009, 15:12

...
Warto poczytać jakiś podręcznik do analogowego miksera.
...

Czy mógłbyś podrzucić jakiś tytuł i autora? Sporo różnych "wycinków" w sieci, a dobrze by było tak mnieć wszystko w jednym.
...

Przy okazji - zobacz ten wątek, a w nim najdłuższą wypowiedź

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » piątek 23 paź 2009, 16:54

Hehe trochę pomieszałem wczoraj pisząc na szybko, ale czytając całość można się zorientować, że aux i bus to nie jest to samo i jedno służy do grupowania, a drugie do wysyłania części sygnału w celu ustawienia proporcji sygnału czystego i obrobionego efektem. Propo książki ja bardzo polecam wszystkim początkującym "Cubase SX Szybki start". Naprawdę fajna pozycja również dla użytkowników innych aplikacji, w prosty sposób omawia sposoby monitorowania sygnału, stosowanie efektów jako insert i send i sporo innych istotnych rzeczy. Mi osobiście wiele rozjaśniła ta książka jakiś czas temu.

ODPOWIEDZ