Nagrywanie - problem natury technicznej

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
wiesniaku
Nagrywanie - problem natury technicznej

Post autor: wiesniaku » czwartek 22 paź 2009, 12:45

Witam raz jeszcze:) Piszę drugi raz o tym samym problemie, ponieważ wcześniej mój post został usunięty... Podejrzewam, że to wina wrzuconej przeze mnie miniaturki;] Mam nadzieję, że teraz będzie już ok.

Do rzeczy. Sprzętk który posiadam to: M-Audio FireWire1814, Rode NT1-A, Behringer Tube Ultragain Mic200 podłączone w następujący sposób http://img194.imageshack.us/img194/3594/problemsm.jpg, pytanie brzmi następująco, wszystko na XLR'ach, czy więc powinno nagrywać mi na dwóch kanałach, czy też może naturalne jest to, że nagrywa się w mono, a następnie ewentualnie dodaje się efet stereo i podobne?

Drgugie pytanko, to czy ustawienia z jakich korzystałem przy próbach mikrofonu, tzn.: gain na FW1814 na min., gelikatnie zwiększałem gain i out na MIC200 (do okolic połowy). Czy takie ustawienia sąpoprawne, czy też mogą uszkodzić któryś z podzespołów??

Jeszcze raz przepraszam, jeśli znów popełniłem jakiś błąd:) Ale potrzebuję tej informacji:) Jestem laikiem, nigdy nie miałem do czynienia z mikrofonami pojemnościowymi, to początek mojej przygody:)

P.S. tak sobie jeszcze pomyślałem. Pomieszczenie, w którym jest mikrofon, nie jest wygłuszone, więc czy ma sens robienie własnego filtra odbicia na wzór tego artykułu?? http://www.djshop.pl/k7,mikrofony/i2644,se,se-reflexion-filter.html

Pozdrawiam jeszcze raz i przepraszam za kłopot:)

Dagget

Re: Nagrywanie - problem natury technicznej

Post autor: Dagget » czwartek 22 paź 2009, 13:05

Sygnał z mikrofonu jest monofoniczny więc nie może Ci się nagrywać w stereo. Dodanie "efektu stereo", nic nie da, bo nie ma w tym sygnale informacji o przestrzenności. Gdybyś używał dwóch mikrofonów to co innego.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 22 paź 2009, 13:08

no i ten mic 200 to smiało mozesz odłożyć do szafy lub odsprzedać, nie jest Ci potrzebny,

mic podepnij bezposrednio do preampa w M Audio

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 22 paź 2009, 13:11

a w programie gdzie nagrywasz to prosze rób to na monofoniczny tor a nie stereofoniczny, wszakże wokal jest źródłem monofonicznym. na stereo to nagrywaj klawisze lub inne podobne źródła

Kalamb

Post autor: Kalamb » czwartek 22 paź 2009, 13:40

no i ten mic 200 to smiało mozesz odłożyć do szafy lub odsprzedać, nie jest Ci potrzebny,

mic podepnij bezposrednio do preampa w M Audio

Dokładnie tak bo to bez sensu, choć pewnie usłyszałeś bądź przeczytałeś o magii lamp i dałeś się złapać na budżetowe urządzenie oraz jego "lampowe" wykorzystanie. Wprowadzenie sygnału na poziomie liniowym (taki wychodzi z mic 200) w wejście mikrofonowe skutkuje problemami z wysterowaniem wejścia i zniekształceniami.

wiesniaku

Post autor: wiesniaku » czwartek 22 paź 2009, 19:47

No ok, dziękuje za odpowiedzi. Lecz pojawił się kolejny problem. Z czystej ciekawości postanowiłem nagrać cokolwiek:)

http://www27.zippyshare.com/v/10103600/file.html

Pojawiają się takie trzaski...... Nagrywałem przez preampa, bezpośrednio do karty [próbka, którą tu wrzuciłem] z ustawieniem karty na 96kHz, na 44,1kHz, z buforem na 256 jaki 512, w Adobe Audacity nagrywanie mono, podobnie dla 44,1 jak i dla 96, dla 16 i 32 bitów.... I za każdym razem to samo?? Czyżby moja karta dźwiękowa powiedziała, że jednak się nie nadaje?? Dla mnie to troszkę dziwne... Może ktoś spotkał się z takim problemem. Proszę o wskazówki:)

ODPOWIEDZ