TC Finalizer 96K - alternatywa w postaci wtyczek?
- Łukasz1985
Re: TC Finalizer 96K - alternatywa w postaci wtyczek?
...O to jest forum "" E&S " człowiek zadaje pytanie . po czym dyskusja idzie w krzaki czyli niema nic wspólnego z Tematem , standard ... właśnie dlatego czytam Gearslutz , tam przynajmniej autor otrzymuje odpowiedz na zadane pytanie ... Tutaj znajduje się kilku "pisaków " którzy uzewnętrzniają swój światopogląd na to co jest dobre a co nie, co ma sens a co nie , zamiast odpowiedzieć na zadane pytanie ŻENADA ...
Witam ponownie. Czy jest tu jakis uzytkownik TC Finalizera Express? chcialbym wyslac podklad ktory robilem i zeby uzytkownik TC Finalizera przepuscil go przez jaki preset np Dance i mi go odeslal:)
Bylbym bardzo wdzieczny wiedzialbym mniej wiecej co taje tc finalizer:)
Pozdrawiam, i czekam na pomoc:)
[addsig]
...
...O to jest forum "" E&S " człowiek zadaje pytanie . po czym dyskusja idzie w krzaki czyli niema nic wspólnego z Tematem , standard ... właśnie dlatego czytam Gearslutz , tam przynajmniej autor otrzymuje odpowiedz na zadane pytanie ... Tutaj znajduje się kilku "pisaków " którzy uzewnętrzniają swój światopogląd na to co jest dobre a co nie, co ma sens a co nie , zamiast odpowiedzieć na zadane pytanie ŻENADA ...
Witam ponownie. Czy jest tu jakis uzytkownik TC Finalizera Express? chcialbym wyslac podklad ktory robilem i zeby uzytkownik TC Finalizera przepuscil go przez jaki preset np Dance i mi go odeslal:)
Bylbym bardzo wdzieczny wiedzialbym mniej wiecej co taje tc finalizer:)
Pozdrawiam, i czekam na pomoc:)
...
TC FINALIZER PLUS to prawie ta sama wersja tylko z wyświetlaczem
Prześlij na jakis serwer plik z podkładem i prześlij na mojego meila linka mariusz.sosnowski@onet.eu
2176 Stereo Clone.
Nie wiem jak z Finalizerem, ale o presetach zapomnij. Podam przykłąd: w pakiecie TC MD3 , oprócz samego modułu MD3 jest jeszcze wtyczka - Brickwall Limiter. Nie jest to mój ulubiony limiter, choć działa. Nie każdy wie, że można na dwa sosoby robić brzmienie z udziałem tej wtyczki, przy czym jedno będzie mocno spompowane,. drugie już nie (przy tych samych osiągach głośnosci na wyjściu). I nie wynika to z wyboru innego trybu pracy, bo tam nic takiego nie ma - to prosty limiter, podobny w funkcjonalnosci do L2. Chodzi głównie o zależności w poziomach sygnału względem nastaw wtyczki.
A sam MD3 uważam za bardzo kreatywne narzędzie, mogące zrobić bardzo naturalne bez większych zmian, ale i dużo głośniejsze brzmienie, jak i mogące wyprodukować odmienny mocno od miksu wyjściowego charakter.
Finalizera nie widziałem dawno, nie pamietam, jak to z nim jest w tej kwestii, ale na presety bym nie liczył, bo to mało sensowne rozwiązanie.
- Łukasz1985
...
Nie wiem jak z Finalizerem, ale o presetach zapomnij. Podam przykłąd: w pakiecie TC MD3 , oprócz samego modułu MD3 jest jeszcze wtyczka - Brickwall Limiter. Nie jest to mój ulubiony limiter, choć działa. Nie każdy wie, że można na dwa sosoby robić brzmienie z udziałem tej wtyczki, przy czym jedno będzie mocno spompowane,. drugie już nie (przy tych samych osiągach głośnosci na wyjściu). I nie wynika to z wyboru innego trybu pracy, bo tam nic takiego nie ma - to prosty limiter, podobny w funkcjonalnosci do L2. Chodzi głównie o zależności w poziomach sygnału względem nastaw wtyczki.
A sam MD3 uważam za bardzo kreatywne narzędzie, mogące zrobić bardzo naturalne bez większych zmian, ale i dużo głośniejsze brzmienie, jak i mogące wyprodukować odmienny mocno od miksu wyjściowego charakter.
Finalizera nie widziałem dawno, nie pamietam, jak to z nim jest w tej kwestii, ale na presety bym nie liczył, bo to mało sensowne rozwiązanie. ...
Nie licze na presety jesli bym go kupil. Tylko chce mniej wiecej posluchac jak to uzadzenie pracuje:)
Nie licze na presety jesli bym go kupil. Tylko chce mniej wiecej posluchac jak to uzadzenie pracuje:)
...
Właśnie chodzi o to, że z tym "mniej więcej" różnie bywa.
Nienawidzę szklistego wokalu, który produkuje Autotune.
Tak przy okazji poza tematem, ale na temat Autotune - sytuacja sprzed paru dni:
Kilka miesięcy temu nagrywałem kapelę (materiał na całą płytę), która odebrała ode mnie niezmiksowane i "wyczyszczone" ślady. Czyszczenie nie polegało tylko na usunięciu brudów, ale i na - niestety - na wyczyszczeniu całego wokalu, bo niestety wokalista to amator, do czego On sam się głośno przyznaje. Często było na tyle nieczysto, że o pracy automatycznej nie było mowy, bo automat nieraz mylił póltony, a że skale i linie melodyczne były jakie były w utworach, nie było mowy w większości wypadków o ustawieniu konkretnej skali. To, że Autotune na "chromatyku" się mylił, nie było i tak problemem, osobiście bowiem zdecydowanie wolę ręczne strojenie i tak też zrobiłem (po wcześniejszym dogadaniu się z kapelą, że to naprawde potrwa (średnio 2-3h na utwór).
Niedawno te ślady trafiły do miksu do osoby, która zajmuje się głównie od lat masteringiem, choć ostatnio coraz więcej miksuje. W rozmowie z tą osobą, kiedy opowiadałem o tym, jak i dlaczego tak nagrałem i przygotowałem ślady, wspomniałem o kompletnym czyszczeniu wokali na AT. W odpowiedzi usłyszałem: "jestem zaskoczony, że tam w ogole był użyty Autotune, bo ja takiego czegoś tam w ogole nie słyszę!"
Tak więc - jak widać na załączonym przykładzie - Autotune nie musi wcale psuć brzmienia, wymagane jest tylko używanie go w odpowiedni sposób (wymagający czasu).
Miałem i Expressa i Plusa i 96k i dbx Quantum. Dzisiaj nie mam i nie chce mieć żadnego z nich - choć jeśli bym miał dziś wybrać "magiczne pudełko" z pośród wymienionych, to był by to quantum. Nie prawda jest to, że nie da sie osiągnąć odpowiedniego dla własnych upodobań brzmienia na wtyczkach, bo TC brzmi lepiej. Ludzie kupują różne klocki by poprawić swoje miksy na masterze, właśnie finalizery, vitalizery i inne g..., byle tylko cos wnieść do swoich zwalonych miksów. To w miksie powinno sie wszystko odbywać jeśli chodzi o dynamikę, pasma..., ogólnie cale brzmienie utworu, bo trzeba sobie zadać podstawowe pytanie "co mi da zakup finalizera?", lub "w czym to mi pomoze?". Mastering..., heh, słowo nie dające spać wielu ludziom po nocach. A czym że on jest? Dopaleniem miksu? Chyba tak, bo w większości przypadków ludzie tak rozumują pojecie masteringu, a to przecież całkowicie co innego. Osobiście uważam, że za pomocą wtyczek można wykonać operacje masteringowe i mało kto sie pozna ze użyty był Ozone 4, lub T-Racks 3. Podstawa to odpowiedni odsłuch, akustyka, no i chyba najważniejsze, wiedza i UCHO!!!. Bez tego nawet 10 finalizerow, lub nawet TC System 6000 nic nie zdziała, a nawet więcej..., jeszcze bardziej położy miks. Ktoś napisał tez, że co jeśli ktoś posiada dobry odsłuch i dobra akustykę pomieszczenia i chciałby pójść krok dalej, a ja pytam: czy dziś finalizer jest krokiem dalej? Uważam że wynalazki XX wieku jakimi są urządzenia z rodziny finalizerów, to temat dla osób które nie maja zbytnio pojęcia w czym rzecz i są podatne na sugestie marketingowe, a i często (co nie jest też nowością) nie posiadają podstawowej wiedzy jeśli chodzi o kompresje na pasmach, a od tego chyba powinno sie zacząć!
...możesz szukać wśród wtyczek długo i namiętnie i gwarantuje Ci ze nie znajdziesz , testowałem chyba wszystkie dostępne wtyczkowe kompresory pasmowe włączenie z nowym Izotopem, który napchany fajerwerkami jest według mnie bardzo średniej klasy wtyczką , pewnie można coś wykręcić , ale trzeba bardzo uważać bo zepsuć jest łatwiej nic coś poprawić.... i jak to się mówi SORRY WINETU , wśród wtyczek zawsze jest coś co sprawiało iż TC wygrywał.
TC POWERCORE MD3 , to chyba jedyna alternatywa , oczywiście to jest moja opinia . MD3 zastępuje Finalizer w 100 % a nawet daje sporo więcej , ale i kosztuje nie tanio w sumie biorąc pod uwagę Kartę TC powercore , wychodzi drożnej . ...
Z całym szacunkiem i bez urazy, ale najwidoczniej źle testowałeś i nie doceniasz potencjału Ozone 4. Pozwolę sobie na więcej i powiem Ci, że przy odrobinie chęci, odpowiednim zapoznaniu sie z Ozone, można wykręcić brzmienie na poziomie MD3. Jeśli masz inne zdanie, to sorry..., ale "nie mam więcej pytań".
...
Z całym szacunkiem i bez urazy, ale najwidoczniej źle testowałeś i nie doceniasz potencjału Ozone 4. Pozwolę sobie na więcej i powiem Ci, że przy odrobinie chęci, odpowiednim zapoznaniu sie z Ozone, można wykręcić brzmienie na poziomie MD3. Jeśli masz inne zdanie, to sorry..., ale "nie mam więcej pytań"....
Dołączam sie do grona obronców Ozona 4, rowniez uważam go za bardzo udany procesor. Testowalem to przez kilka dlugich miesiecy u z pełną odpowiedzialnoscia musze stwirdzic ze blok limitera to narzedzie bardzo przyzwoite (algorytm inteligent II i nasatwy Cliping lub loud and fast dają zupelnie przezroczyste brmienie i szanują wszytske transjenty), a reszta dodatków (exiter i pasmowy poszerzacz stereo) to tylko wisienka na tort - przy dobrym miksie pozwolą dodac połysku nagraniu i sprawić ze zabrzmi lepiej. Nastawy Tube i Tape w exiterze brzmią dość charakterystycznie i są to uzyteczne bloki obrobki.
Te urzadzenia absolutnie nie nadają sie do ratowania miksu. DObry miks zabrzmi na dzien dobry a Ozone pomoze go tylko doszlifować i uwazam ze robi to swietnie. I na koniec - zero presetów!!!