TC Finalizer 96K - alternatywa w postaci wtyczek?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Łukasz1985
Re: TC Finalizer 96K - alternatywa w postaci wtyczek?

Post autor: Łukasz1985 » piątek 16 paź 2009, 17:00

...
...
...

Tak przy okazji. przeanalizowalem swoje nagrania z wielu lat i wychodzi ze najlepij brzmia numery robione na probkach synthetic drums od NI (jesli chodzi o jakis dance czxy trance) i widze ze nie ma co kompresowac stopy czy werbla osono tylko caly miks na koncu buss kompresorem (jakis eq , comp wielopasmowy). Jakos w ten sposob robione numery brzmia dla mnie najlepiej:) Tak to widze po przesluchaniu moich produkcji z wielu lat:) ...

Na pewno analizujesz też jakieś inne kawałki i z pewnością wiesz, że w audio tak jak w medycynie, każdy przypadek jest inny, choć istnieją pewne reguły. Raz kompresor sumy się sprawdzi, raz nie. Raz korzystna jest kompresja oddzielnych elementów bębnów, innym razem, kompresja tylko na grupie. Być może w dance lub trance jest jednak inaczej{#hmm}...

Akurat NI jest firmą, która przygotowuję te próbki (perkusyjne rzecz jasna) dosyć dobrze. W każdym ich banku brzmień (Battery, Maschine) próbki są już obrobione wewnętrznymi efektami programów i z tąd się może brać "niepotrzebna" obróbka w miksie. Np. perkusji z Maschine prawie w ogóle nie obrabiam (prócz lekkiego EQ), bo przeważnie siedzi w miksie. Inaczej z kolei jest z surowymi materiałami.

Pozdrawiam!

Akurat uzywalem samych probek i wzucalem je do samplera RMIV.

Wrzucałem{#śmiech}

... 

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 16 paź 2009, 21:51

Dobry przyklad podales. Chcesz kupic Phoenixa, bo slyszales, zo ktos go uzywa i uzyskuje doskonale rezultaty. W zwiazku z tym Ty uzyskasz tez doskonale rezultaty, posiadajac Phoenixa. Taka odpowiedz przykladowo dostajesz na gs, gdzie nikt nie zastanawia sie, "jak on, do chol..., podlaczy tego phoenixa do soundblastera auxstigy xcm czy innej maji i czy wie, ze gniazdo xlr niekoniecznie oznacza poziom mikrofonowy"
...

Jakiś czas temu na Gearslutz był wychwalany jeden z presetów pewnej wtyczki za to, jak symuluje sprzęt analogowy - zgodnie z nazwą owego presetu. Cała rzecz w tym, że ten preset był nazwany z przypadku, "dla jaj" tak a nie inaczej i nie miał w ogóle zamyśle jego twórcy naśladować brzmienie owego sprzętu. Wręcz jedna z nastaw przeczyła skojarzeniu z analogiem, od którego zaczerpnięto nazwę presetu...

To tak jak z tym Ampfarmem - lepiej od PODa symuluje piece, bo widac je na ekranie :)

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » piątek 16 paź 2009, 22:20

Jakiś czas temu na Gearslutz był wychwalany jeden z presetów pewnej wtyczki za to, jak symuluje sprzęt analogowy - zgodnie z nazwą owego presetu. Cała rzecz w tym, że ten preset był nazwany z przypadku, "dla jaj" tak a nie inaczej i nie miał w ogóle zamyśle jego twórcy naśladować brzmienie owego sprzętu. Wręcz jedna z nastaw przeczyła skojarzeniu z analogiem, od którego zaczerpnięto nazwę presetu...

To tak jak z tym Ampfarmem - lepiej od PODa symuluje piece, bo widac je na ekranie :)
...

Nie wolno ignorować siły naszego mózgu - to jak bardzo człowiek sugeruje się tym co widzi i słyszy jest z tego wniosek conajmniej tak silne jak z tym co słyszy i myśli. O tym jak zmysł wzroku działa na zmysł słuchu przeprowadzono już masę badań, nt. o wyższości sprzętu z plakietką 1000$ nad tym z plakietką 200$ od dawna wiedzą marketingowcy :)

Zmieniając tor: ostatnio testowałem korektory ala analog, gdzie pokrętła nie mają podpisanych wartości (zgadnijcie jakiej firmy? ;) ) - byłem ZACHWYCONY tym, że nie wiem tak precyzyjnie którą wartość i o ile zmieniam! Uświadomiłem sobie, że na parametrycznych korektorach często pracowałem "z automatu", mniej więcej "rysując" krzywą korekcji tam gdzie "myślałem, że się powinno działać". Oczywiście ta banalna lekcja nauczyła mnie szacunku do ucha, a może bardziej nawet do oka, bo teraz jak na dłoni mam świadomość, że człowiek stara się najszybszymi i najłatwiejszymi drogami sobie podróżować przez świat miksu :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 17 paź 2009, 00:28

...

Teraz jest tenm darmowy PODcostam, to on jest nawet lepszy. Tam mozna oddalac kolumne od mikrofonu! (ja zwykle oddalam mikrofon od kolumny, no, ale co kto lubi ) Jak sie patrzy na "animacje", to slychac, ze sie kolumna oddala, a jak sie nie patrzy, to... normalnie, wiecej poglosu

jo

Post autor: jo » niedziela 18 paź 2009, 21:12

...Cała ta dyskusja jest o kant tylnej części ciała. Jak można deliberować na temat tego czy jedna albo druga skrzynka coś załatwi. Przecież tu się liczą przede wszystkim umiejętności, a sprzęt to tylko narzędzie, które coś czasami ułatwia, o ile umie się słuchać i umie się posługiwać takim zaawansowanym narzędziem i wreszcie o ile ma się perfekcyjny system odsłuchowy i pomieszczenie. Śmiem twierdzić, że jeśli ktoś nie umie dobrze zmiksować kawałka, albo źle słyszy, to żadna magiczna skrzynka tego nie naprawi - co najwyżej zrobi, że będzie głośniej, ale dalej źle.... 

Z calym szacunkiem MB, ale nie masz racji. Tzn. masz i nie masz.

Umiejetnosci sa owszem podstawą, ale nie przekonasz mnie, ze na przykład sumowanie w pro toolsie brzmi lepiej niz sumowanie na analogowym neve, albo ze kompresor Waves brzmi lepiej niz La2a.(o ile oczywisice nie jestes pewien, ze akurat stosowanie waves'ow da Ci efekt, jaki jest Ci potrzebny)

Co to znaczy perfekcyjny system odsluchowy? Co to jest perfekcyjne pomieszczenie? Bo moim zdaniem ani jedno ani drugie nie istnieje.

Chociaz z drugiej strony - rzeczywiscie taka debata nikomu na nic sie nie przyda, glownie ze wzgledu na to, ze powinna sie rozpoczac od dyskusji na temat kompozycji, aranzacji, wykonania, jakosci instrumentow, a dopiero potem mikrofonow, preampow, i calej tej reszty rzeczy, ktore tak naprawde w calym procesie powstawania nagrania są na ostatnim miejscu.

jo

Post autor: jo » niedziela 18 paź 2009, 21:18

Wycofuje sie ze stwierdzenia "brzmi lepiej" - powinno byc "podoba mi sie bardziej"

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 18 paź 2009, 21:36

Zmieniając tor: ostatnio testowałem korektory ala analog, gdzie pokrętła nie mają podpisanych wartości (zgadnijcie jakiej firmy? ;) ) - byłem ZACHWYCONY tym, że nie wiem tak precyzyjnie którą wartość i o ile zmieniam!

No widzisz, a różnie ludzie mówią o tym braku wartości. jedni na tak, drudzy na nie ;)

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 18 paź 2009, 21:38

nie przekonasz mnie, ze na przykład sumowanie w pro toolsie brzmi lepiej niz sumowanie na analogowym neve, albo ze kompresor Waves brzmi lepiej niz La2a.
A co to w ogóle znaczy "brzmi lepiej"? Przecież brzmienie jest kompletnie subiektywną sprawą. A więc po prostu - bardziej TOBIE się podoba? Czy myślisz, że chciałbym z tym polemizować?

Dalej - jaką dajesz gwarancję, że również bardzie będzie się to podobać komuś kogo kompletnie nie znasz?

FYI: ja strasznie nie lubię zniekształceń wielokrotnego przetwarzania c/a i a/c. A każde "sumowanie analogowe" to właśnie dodatkowe przetwarzanie. Dla mnie "sumowanie na Neve" to jest bzdet nie warty tych zniekształceń. Nie chcę niczego "udowadniać", po prostu mam inne upodobania.

jo

Post autor: jo » niedziela 18 paź 2009, 22:25

A co to w ogóle znaczy "brzmi lepiej"? Przecież brzmienie jest kompletnie subiektywną sprawą. A więc po prostu - bardziej TOBIE się podoba? Czy myślisz, że chciałbym z tym polemizować?

Dalej - jaką dajesz gwarancję, że również bardzie będzie się to podobać komuś kogo kompletnie nie znasz?

FYI: ja strasznie nie lubię zniekształceń wielokrotnego przetwarzania c/a i a/c. A każde "sumowanie analogowe" to właśnie dodatkowe przetwarzanie. Dla mnie "sumowanie na Neve" to jest bzdet nie warty tych zniekształceń. Nie chcę niczego "udowadniać", po prostu mam inne upodobania....

Dlatego wlasnie wycofuje sie ze zdania "brzmi lepiej". Absolutnie nie daje tez zadnych gwarancji. I wiem na 100%, ze nie wszystkim sie spodoba, to co podoba sie mi.

Ale powiedz szczerze, czy sluchajac plyt zwarcasz uwage na cos takiego jak znieksztalcenia wielokrotnego przetwarzania c/a i a/c? Pytam z czystej ciekawosci.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 18 paź 2009, 22:41

Od długiego już czasu nie słucham żadnych nowych płyt. Nie mogę zdzierżyć jakości tego co na nich wychodzi, ani pod względem artystycznym ani technicznym. Słucham głównie starych płyt, tych, które wychodziły zanim wynaleziono TC Finalizery i inne zabawki dla ludzi, którym się wydaje, że w muzyce chodzi o to, żeby było głośno i że włączenie magicznej skrzynki załatwia jakikolwiek problem.

ODPOWIEDZ