TC Finalizer 96K - alternatywa w postaci wtyczek?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: TC Finalizer 96K - alternatywa w postaci wtyczek?

Post autor: matiz » piątek 16 paź 2009, 15:23

Scena żywcem wzięta z potencjalnego odcinka Monty Pythona poświęcona realizatorom dźwięku:-). Skąd takie założenia? Pytanie Łukasza chyba nie było aż tak absurdalne.... 

TO pytanie moze nie bylo absurdalne, ale ten watek na przyklad?

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=10954&forum=19

Widzisz, nie trzeba sobie wyobrazac, wystarczy przeszukac forum

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 16 paź 2009, 15:29

...
Scena żywcem wzięta z potencjalnego odcinka Monty Pythona poświęcona realizatorom dźwięku:-). Skąd takie założenia? Pytanie Łukasza chyba nie było aż tak absurdalne.... 

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=10954&forum=19

Widzisz, nie trzeba sobie wyobrazac, wystarczy przeszukac forum ...

Tak tylko to bylow 2006 roku, a nie jestem jakims starym dziadem, czlowiek caly czas sie uczy...

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 16 paź 2009, 15:30

Tak tylko to bylow 2006 roku, a nie jestem jakims starym dziadem, czlowiek caly czas sie uczy...

Oczywiscie, nie bierz tego osobiscie, chodzilo mi tylko na szybko o przyklad "monty pytona"

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 16 paź 2009, 15:35

...

Oczywiscie, nie bierz tego osobiscie, chodzilo mi tylko na szybko o przyklad "monty pytona"

Tak przy okazji. przeanalizowalem swoje nagrania z wielu lat i wychodzi ze najlepij brzmia numery robione na probkach synthetic drums od NI (jesli chodzi o jakis dance czxy trance) i widze ze nie ma co kompresowac stopy czy werbla osono tylko caly miks na koncu buss kompresorem (jakis eq , comp wielopasmowy). Jakos w ten sposob robione numery brzmia dla mnie najlepiej:) Tak to widze po przesluchaniu moich produkcji z wielu lat:)

[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 16 paź 2009, 15:36

A w ogole jaka odpowiedz jest lepsza - "stary, bierz, wypas sprzecior, bity ukrecisz ze ja cie pier..." czy "czy wiesz, jak wykorzystac i podlaczyc ten sprzet, czy wiesz, ze sa nawet darmowe wtyczki vst wielopasmowych kompresorow, md3 jest bardzo dobry ale prohibicyjnie drogi..."?

Uprzedzajac pytanie o te darmowe wtyczki - ja mam takie okienko w prawym gornym rogu

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » piątek 16 paź 2009, 15:45

Widzisz, nie trzeba sobie wyobrazac, wystarczy przeszukac forum ...

Tak, trochę powiało pływającymi małymi kamyczkami... Każdy jednak kiedyś zaczynał. 

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 16 paź 2009, 15:50

Każdy jednak kiedyś zaczynał. ... 

Oczywiscie, ale chodzilo o przyklad - ze sie da
Zreszta w ostatnich dniach tez ze dwa takie kwiatki (IMO oczywiscie) byly na forum, ze nie wiadomo, jak odpowiedziec...

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » piątek 16 paź 2009, 15:56

Tak przy okazji. przeanalizowalem swoje nagrania z wielu lat i wychodzi ze najlepij brzmia numery robione na probkach synthetic drums od NI (jesli chodzi o jakis dance czxy trance) i widze ze nie ma co kompresowac stopy czy werbla osono tylko caly miks na koncu buss kompresorem (jakis eq , comp wielopasmowy). Jakos w ten sposob robione numery brzmia dla mnie najlepiej:) Tak to widze po przesluchaniu moich produkcji z wielu lat:) ...

Na pewno analizujesz też jakieś inne kawałki i z pewnością wiesz, że w audio tak jak w medycynie, każdy przypadek jest inny, choć istnieją pewne reguły. Raz kompresor sumy się sprawdzi, raz nie. Raz korzystna jest kompresja oddzielnych elementów bębnów, innym razem, kompresja tylko na grupie. Być może w dance lub trance jest jednak inaczej{#hmm}

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 16 paź 2009, 16:54

...

Tak przy okazji. przeanalizowalem swoje nagrania z wielu lat i wychodzi ze najlepij brzmia numery robione na probkach synthetic drums od NI (jesli chodzi o jakis dance czxy trance) i widze ze nie ma co kompresowac stopy czy werbla osono tylko caly miks na koncu buss kompresorem (jakis eq , comp wielopasmowy). Jakos w ten sposob robione numery brzmia dla mnie najlepiej:) Tak to widze po przesluchaniu moich produkcji z wielu lat:) ...

Na pewno analizujesz też jakieś inne kawałki i z pewnością wiesz, że w audio tak jak w medycynie, każdy przypadek jest inny, choć istnieją pewne reguły. Raz kompresor sumy się sprawdzi, raz nie. Raz korzystna jest kompresja oddzielnych elementów bębnów, innym razem, kompresja tylko na grupie. Być może w dance lub trance jest jednak inaczej{#hmm}...

Akurat NI jest firmą, która przygotowuję te próbki (perkusyjne rzecz jasna) dosyć dobrze. W każdym ich banku brzmień (Battery, Maschine) próbki są już obrobione wewnętrznymi efektami programów i z tąd się może brać "niepotrzebna" obróbka w miksie. Np. perkusji z Maschine prawie w ogóle nie obrabiam (prócz lekkiego EQ), bo przeważnie siedzi w miksie. Inaczej z kolei jest z surowymi materiałami.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 16 paź 2009, 16:59

...
...

Na pewno analizujesz też jakieś inne kawałki i z pewnością wiesz, że w audio tak jak w medycynie, każdy przypadek jest inny, choć istnieją pewne reguły. Raz kompresor sumy się sprawdzi, raz nie. Raz korzystna jest kompresja oddzielnych elementów bębnów, innym razem, kompresja tylko na grupie. Być może w dance lub trance jest jednak inaczej{#hmm}...

Akurat NI jest firmą, która przygotowuję te próbki (perkusyjne rzecz jasna) dosyć dobrze. W każdym ich banku brzmień (Battery, Maschine) próbki są już obrobione wewnętrznymi efektami programów i z tąd się może brać "niepotrzebna" obróbka w miksie. Np. perkusji z Maschine prawie w ogóle nie obrabiam (prócz lekkiego EQ), bo przeważnie siedzi w miksie. Inaczej z kolei jest z surowymi materiałami.

Pozdrawiam!

Akurat uzywalem samych probek i wzucalem je do samplera RMIV.

[addsig]

ODPOWIEDZ