Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki

Post autor: JoachimK » czwartek 15 paź 2009, 20:46

Inna zaletą (wyższością) Windows 7 nad XP jest to, że siódemka 32 bitowa pracuje na 4 rdzeniach, a XP tylko na dwóch, choć w kompie będzie siedział quad.

To chyba jakiś inny XP, niż te znane wszystkim.

Tak samo jest w Vista - też pracuje na 4 core, pod systemem x86, ale się krzaczy.

j.w.

Zatem, jak już mówiłem wcześniej, XP to dzisiaj "muzeum".

Odważne tezy serwujesz ;)

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

FIRE

Post autor: FIRE » czwartek 15 paź 2009, 20:50

To nie jest idealnie taka sama obsługa 4 rdzeni jak przy pracy na systemie x64. Tu chodzi o to, ze Vista i Windows 7 mogą same sterować rdzeniami i nawet jeśli wejdziesz w Wydajność, to i tak nie będziesz tego widział. To jest sterowanie rdzeniami procesora, przez powłokę systemu. Nie jest to wielowątkowość jak to ma miejsce w systemach 64 bitowych, ale jest sporo wydajniejsze.

Mówię co uważam za słuszne, lecz nie znaczy to ze zaraz każdy musi zmieniać system. A tak na marginesie, to może zakończmy ta dyskusje, bo jeśli ktoś mnie pyta, czy uważam za dobra rade zmienić kartę Emu na RME, to znaczy tylko ze dalsza rozmowa nie ma sensu.

PS: Moja rada, taka od serca. Jeśli ktoś chce nabyć nowa kartę, to niech zacznie od SB Live, bo to stare, ale jare i sterowników pełna sieć, a i na XP śmiga jak należy. Jeśłi na XP nie poleci, to jest jeszcze Windows 98, lub Millenium. Na dzisiejsze czasy jak znalazł. Do tego procek Duron 800MHz i świat podbijać. Szok!!! Szkoda gadać.

FIRE

Post autor: FIRE » czwartek 15 paź 2009, 20:58

...
Inna zaletą (wyższością) Windows 7 nad XP jest to, że siódemka 32 bitowa pracuje na 4 rdzeniach, a XP tylko na dwóch, choć w kompie będzie siedział quad.

To chyba jakiś inny XP, niż te znane wszystkim.

Tak samo jest w Vista - też pracuje na 4 core, pod systemem x86, ale się krzaczy.

j.w.

Zatem, jak już mówiłem wcześniej, XP to dzisiaj "muzeum".

Odważne tezy serwujesz ;)...

Nie jestem informatykiem i nie potrafię tego fachowo określić, ale nie zmienia to faktu że XP nie poleci na 4 rdzeniach, bo po prostu tak jest, chyba że aplikacja będzie w stanie kontrolować prace rdzeni, to w tedy być może. W Vista i Windows 7 jest inaczej to rozwiązane, ale jak mówiłem, nie jestem fachowcem, wiec jeśli jest ktoś na forum kto jest biegły w tych tematach, to niech rozwieje wszelkie wątpliwości, bądź uświadomi mnie, choć nie myślę by człowiek z tytułem inżyniera informatyki wciskał mi kity, a inna sprawa, to sam tego doświadczyłem w testach.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 15 paź 2009, 21:04

...
To nie jest idealnie taka sama obsługa 4 rdzeni jak przy pracy na systemie x64. Tu chodzi o to, ze Vista i Windows 7 mogą same sterować rdzeniami i nawet jeśli wejdziesz w Wydajność, to i tak nie będziesz tego widział.

Wiele osob sądzi, że istnieje coś takiego, jak wykonanie jednego programu na konkretniej jednym rdzeniu lub wiekszej ich ilości (przypisanie do rdzenia/rdzeni).

Tymczasem nie ma czegoś takiego, jak przydzielenia procesu i ścisłe powiązanie go do rdzenia; system ani użytkownik nie może sobie dowolnie dzielić zasobow pomiędzy rdzeniami, bo nie pozwala na to architektura hardware i software jako całości (przynajmniej w obecnej postaci).

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 15 paź 2009, 21:25

Nie jestem informatykiem i nie potrafię tego fachowo określić

Ja nie jestem lekarzem, i dlatego nie wdaję się w dyskusje na tematy medyczne, bo groziłoby mi to szybkim ośmieszeniem.

ale nie zmienia to faktu że XP nie poleci na 4 rdzeniach

Może nie poleci, ale działać będzie jak najbardziej prawidłowo. Podobnie Vista.

FIRE

Post autor: FIRE » czwartek 15 paź 2009, 21:27

...
...
To nie jest idealnie taka sama obsługa 4 rdzeni jak przy pracy na systemie x64. Tu chodzi o to, ze Vista i Windows 7 mogą same sterować rdzeniami i nawet jeśli wejdziesz w Wydajność, to i tak nie będziesz tego widział.

Wiele osob sądzi, że istnieje coś takiego, jak wykonanie jednego programu na konkretniej jednym rdzeniu lub wiekszej ich ilości (przypisanie do rdzenia/rdzeni).

Tymczasem nie ma czegoś takiego, jak przydzielenia procesu i ścisłe powiązanie go do rdzenia; system ani użytkownik nie może sobie dowolnie dzielić zasobow pomiędzy rdzeniami, bo nie pozwala na to architektura hardware i software jako całości (przynajmniej w obecnej postaci).
...

A no to jasna sprawa że nie istnieje takie cudo. Nie ma czegos takiego ze system bedzie strowal na ktorym rdzeniu ma pracowac Sonar, a na ktorym Paint w jednej chwili.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 15 paź 2009, 21:50

Nie ma czegos takiego ze system bedzie strowal na ktorym rdzeniu ma pracowac Sonar, a na ktorym Paint w jednej chwili.
...

Niezupełnie - system steruje tyle że nie przypisuje procesu do rdzenia, a non stop je przenosi pomiędzy rdzeniami :]

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 15 paź 2009, 23:51

Zaraz, zaraz. Macie przecież możliwość wyboru przez który rdzeń wykorzystywany jest proces.

Menedżer zadań - zaznaczcie proces (ale nie systemowy) - ustaw koligację. I włączacie wyłączacie rdzenie. Nie wiem czy takie ustawienia są zapamiętywane, ale ustawić można.

Jeśli chodzi o XP nie obsługujące wielu rdzeni to oczywiście przesada. Windows 7 ma faktycznie być lepiej dostosowany do wykorzystywaniu wielu rdzeni - DO WŁASNYCH PROCESÓW. Każda szanująca się aplikacja muzyczna - patrz sekwencer potrafi wykorzystać procesory wielordzeniowe a także kilka procesorów wielordzeniowych i przejmuje nad nimi kontrolę. Stąd też można zbudować stację na komponentach serwerowych i mieć na przykład do dyspozycji 8 rdzeni (2 x 4 rdzenie) lub więcej (jeśli takowe będziemy mieli w środku).

- Piotr 

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 16 paź 2009, 00:18

...
Zaraz, zaraz. Macie przecież możliwość wyboru przez który rdzeń wykorzystywany jest proces.

Co nie znaczy, że aplikacja już pójdzie tylko na tym właśnie rdzeniu ;)

FIRE

Post autor: FIRE » piątek 16 paź 2009, 01:17

...
Nie jestem informatykiem i nie potrafię tego fachowo określić

Ja nie jestem lekarzem, i dlatego nie wdaję się w dyskusje na tematy medyczne, bo groziłoby mi to szybkim ośmieszeniem.

Hmmm, odpowiedź dosyć ironiczna - z pod tekstem, ale nie bój żaby. Tez nie jestem lekarzem, ale wiem co to Gripex, lub Rutinoscorbin. Choć może lepiej się nie wypowiadać na tak dogłębne tematy medyczne, bo narazi mnie to na ośmieszenie.

ODPOWIEDZ