Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Pietro
Re: Windows x64-bit - kompatybilność, problemy, wyjątki

Post autor: Pietro » poniedziałek 14 wrz 2009, 15:51

...

3GB switch dotyczy tylko 32bitowego Windows.

- Piotr ...

Oczywiscie. Mialem tylko na mysli sposob na zwiększenie mozliwosci dla aplikacji w tych 32 bitach. Bo jezeli switch przesunie  próg przydzielenia dla aplikacji  pamieci o te kilka set mb to zawsze cos. Tak czy siak JBridge wydaje sie najrozsądniejszą alternatywą na wszytskei platformy. 

...

Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś. 3GB switch tyczy się tylko 32bit Windows. To znaczy, że na 64bitowych Windows jest to zbędne, dlatego, ze każdy 32bitowy proces ma na dzień dobry limit zwiększony to 4GB (teoretycznie, w praktyce u mnie na przykład 3GB jest barierą stabilności). 

- Piotr 

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 14 wrz 2009, 16:32

A nie przypadkiem aplikacji pracującej w 64 bitowym środowisku?

Pietro

Post autor: Pietro » poniedziałek 14 wrz 2009, 16:41

...
A nie przypadkiem aplikacji pracującej w 64 bitowym środowisku?...

Nienie. Aplikacje 32bit czy 64bit pracujące w 64bitowym środowisku (OS) nie potrzebują switcha. Ten tyczy się tylko 32bitowego XP (no, plus tam jakieś serwerowe wersje Windows):

http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEmem.mspx

Może pomyliłeś z artybutem Large Adress Aware. Ten jest konieczny, jeśli chcesz, żeby 32bitowa aplikacja przekroczyła swój typowy 32bitowy przydział. Można go zmienić przy pomocy LaaTiDo, chociaż host, który nie jest LAA to rzadkość. Osobiście się nie spotkałem.  

- Piotr 

Awatar użytkownika
Yayaya

Post autor: Yayaya » środa 14 paź 2009, 17:49

Mam Win XP Pro x64. Na stronie Steinberga napisali, że Cubase 5 wspiera w 64 bitach tylko Vistę. Czy to oznacza, że jak zainstaluję Cubase 5 na XP x64 to wtedy maksymalnie Cubase będzie miał 4 GB do dyspozycji? (i ratują mnie tylko jBridge itp aplikacje, jeśli chcę wykorzystać pełne 6 GB?)

Jakie znane Wam DAW działają (dobrze) na XP x64 i są z nim w pełni kompatybilne? (brak ograniczenia do 4 GB pamięci) 

Pietro

Post autor: Pietro » środa 14 paź 2009, 18:28

...
Mam Win XP Pro x64. Na stronie Steinberga napisali, że Cubase 5 wspiera w 64 bitach tylko Vistę. Czy to oznacza, że jak zainstaluję Cubase 5 na XP x64 to wtedy maksymalnie Cubase będzie miał 4 GB do dyspozycji? (i ratują mnie tylko jBridge itp aplikacje, jeśli chcę wykorzystać pełne 6 GB?)

Jakie znane Wam DAW działają (dobrze) na XP x64 i są z nim w pełni kompatybilne? (brak ograniczenia do 4 GB pamięci) ...

Bez obaw, Cubase 5 64bit działa bardzo dobrze pod XP x64. Supportu może i nie ma (jak i sam XP x64), ale nie oznacza to, że coś nie będzie działać. Pracuję z piątką pod XP x64 od kilku miesięcy.

Ograniczenie do 4GB tyczy się tylko wersji 32bit.

- Piotr

Awatar użytkownika
SEBSON

Post autor: SEBSON » środa 14 paź 2009, 21:29

Od siebie dorzucę,że pod Vistą 64bitową i Reaperem 64x (corei7 860 + 8GB Ram 1600Mhz) mam zainstalowane od paru dni, ok.12 leciwych,32bitowych VST no i pełno efektów.
Raz, że tego monstrum nie idzie jak narazie obciążyć, to jeszcze Reaper widzi i korzysta z całego dobrodziejstwa pamięci,jedynie przy wtyczkach widnieje napis "bridge"wraz z oznaczeniem x86.No ale nawet w ten sposób "tłumaczone" działa to wszystko bez problemów.Jeżeli jakieś wystąpią,niezwłocznie przesiadajacych się,powiadomię.
Sam miałem obawy czy ryzykować przesiadkę - teraz jednak, jak chodzą same 32ki, nie wracam na Xp.Niesiony weną,mogę duplikować tracki ile chcę i jak chcę,pracując na latencji 128 (3ms) w 48/24bit.

Pozdrawiam i polecam.

FIRE

Post autor: FIRE » środa 14 paź 2009, 23:06

...
floward a co sie dziwiz jak wyskakujesz z zabytkami sprzed 5 lat?nikt normalny nie bedzie sie tym bawil w swiecie pc szczegolnie NA ŻADNYM NOWYM SOFCIE.....dziwne ze tego nie zauwazyles.....

win 7 mozna olac przez najblizszy rok...jak to w microsofcie poczekajmy chociaz do sp1...masa ludzi psioczy na viste ale to swietny system(tylko kto go kupi jak wiekszosc czeka na 7?)

ja na viscie nie zauwazylem wiekszych problemow - moze jakies vsti nie zadziala ale ma pare lat i ma prawo.....wszystko co nowsze?no problemo...

Nic z tych rzeczy. Pobrałem wersje testową (już jakiś czas temu) ze stronki Microsoftu i postawiłem na testowym dysku. XP to zabytek, a Vista znowu..., to kiszka - oczywiście moja ocena odnosi się wedle windy seven. Inna sprawa, to ciekawi mnie taki fakt, że ludzie w stanach (zwłaszcza można o tym poczytać na forum Cakewalk) już pracują na Windows 7 - tam już można go kupić. Inny temat, to nie tak dawno Cakewalk wypuścił Sonara 8.5 i zaleca Winde 7. Więc co? Może programiści Microsoft, czy Cakewalk nie powinni opowiadać ludziom bajek, tylko wejść na forum EiS i tu się dopiero dowiedzą jaki system jest najlepszy. Dla mnie Windows 7 to system z którym nie ma najmniejszych problemów i mowie o wersji testowej. Zarówno wersja x86, jak i x64 pracują stabilnie. Jeśli chodzi o x86, to nie ma najmniejszych problemów ze sterownikami (większość instaluje sie razem z windą). Trzeba jedynie pobrać sterowniki, typowe dla sprzętu audio (np. do kart RME) Na czym opieram swoje opinie(?), a mianowicie na tym, bo pracowałem na XP, pracowałem na Vista i teraz na Seven. jeśli ktoś podchodzi do siódemki z lekkim nie dowierzaniem, to zapewniam że przyrost mocy i stabilność jest gwarantowana.

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 15 paź 2009, 00:58

Windows 7 może i działa dla niektórych, może niektórzy developerzy już go polecają, pozostaje jednak wciąż problem sterowników (chociażby do E-MU), oraz problemów z innym softem. iLok na ten przykład ma problemy z działaniem - niektórym udaje się go odpalić, ale przy pomocy sztuczek. Jeśli więc potrzebne są sztuczki, żeby nawet  sprzęt (co jest podstawą) działał, to jest to raczej rozwiązanie niezbyt fajne i mało godne zaufania.

Większość twórców softu i tak powie Ci, że Windows 7 nie polecają, bo nie jest jeszcze w pełni przetestowany. Może Sonar owszem, ale dodaj do tego kilkaset wtyczek różnych producentów, dziesiąt różnych interfejsów audio. Każdy z tych kawałków powinien mieć logo Windows 7.

Myśę, że z Windows 7 trzeba będzie chwilę poczekać. Może nie rok, ale przynajmniej do momentu, kiedy wszystkie sterowniki będą. Może się to okazać nawet pierwszego dnia premiery czyli 22 Października (i jest to światowa premiera, więc jeśli w USA można go kupić już teraz, to jest to tzw. preorder, czyli wysyłka dopiero po premierze). Miejmy taką nadzieję, byłoby wreszcie pokolei ;).

Przyrostu wydajności nie wróżę (może w porównaniu z Vistą?), chyba, że porównujesz 32 i 64bity, to owszem, ale to się zgadza również w odniesieniu do XP x64 i Visty 64bit.

Ja siedzę na XP x64 i w moim przypadku chyba stabilniej się nie da. Kwestia też taka, że moja płyta główna ma już 3 lata i chociaż jest Vista ready, to nie była tworzona z myślą o siódemce, tak jak obecny sprzęt, który podejrzewam już bardziej będzie lubić nowsze systemy.

Ale nie zarzekam się, Windows 7 chętnie spróbuję któregoś dnia. Słyszę o nim dużo dobrego.  Poczekam jednak na zielone światło z przynajmniej 90% "puzzli", które są mi niezbędne ;).

- Piotr

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 15 paź 2009, 08:57

Rownież czekam na siódemkę. Na razie męcze się jeszcze na XP 32 z poprzedniej platformy. Ale już teraz widzę wielką zaletę posiadania JBridge. Zakupilem to małe dziadostwo i od tego momentu uzywam tego non stop. Przyczyna? Aplikacje w 32bit nie pracują stabilnie powyzej 1,3 gb. JBridge pozwala mi na uzywanie wtyczek VST i załadowanie max RAMu bez przekroczenia pojedynczego procesu powyzej 1GB. Swietna sprawa. Zobaczymy jeszcze później jak beda chodzi 32 bitowe wtyczki na 64 systemie i hoście przy uzyciu tegoż mostka.

Poruszyłem powaznie sprawe w developerce w MAGIX i być moze sami zrobią podobny mostek w Samplitude do wersji 11. Obadamy.

Ktoś  się orientuje jak wygląda sprawa późniejszej reaktywacji systemu z zainstalowanej wejsji testowej, po zakupie OEM'a?

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » czwartek 15 paź 2009, 09:21

Ktoś  się orientuje jak wygląda sprawa późniejszej reaktywacji systemu z zainstalowanej wejsji testowej, po zakupie OEM'a?

...

Z tego, co mi wiadomo, nie ma możliwości nainstalowania Win7 na wcześniejsze wersje testowe (przynajmniej do wersji RC, build 7100). Chodzi o pewne różnice w jądrze systemu itp. Zobaczymy jak będzie w rzeczywistości.

Zastanawia mnie jedna kwestia. Kilka dni temu coś dziwnego stało się z moim Win7 RC - czas uruchamiania systemu wydłużył się kilkakrotnie. Ktoś wie może w czym rzecz? Może to jakiś złośliwy update mający na celu zarzucenie korzystania z wersji testowej i złozenie zamówienia na oryginalną wersję oficjalną Jestem ciekaw, czy ktoś z Was się z tym spotkał. A tym czasem czekam na premierę. Może w końcu TC wypuści wersję 2.2.2 sterowników dla Windowsa

..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

ODPOWIEDZ