Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
ZgibniewZiobor
Re: TC Level Pilot
autor: ZgibniewZiobor » wtorek 13 paź 2009, 09:58
...Nikt nie mówi o rewolucji. To jest banalnie prosty, choć bardzo przydatny gadżet. Wydaje mi się jednak, że napisałem wyraźnie czym się zachwycam:
1. charakterystyką i precyzją regulacji, której zwykły potencjometr nie oferuje
2. ergonomią
3. jakością wykonania i zbieżnością*.
* tutaj de facto są 4 potencjometry, ponieważ do pracy symetrycznej trzeba równocześnie tłumić dwa sygnały w każdym kanale. W typowych potencjometrach odchyłka rezystancji ścieżek w zależności od kąta obrotu to kilka %, tutaj - praktycznie zerowa, dzięki czemu sygnał nie traci symetrii, a obraz stereofoniczny jest idealnie stabilny.
...
...o bosze <szok>
-
matiz
-
Kontakt:
...Nikt nie mówi o rewolucji. To jest banalnie prosty, choć bardzo przydatny gadżet. Wydaje mi się jednak, że napisałem wyraźnie czym się zachwycam:
1. charakterystyką i precyzją regulacji, której zwykły potencjometr nie oferuje
2. ergonomią
3. jakością wykonania i zbieżnością*.
* tutaj de facto są 4 potencjometry, ponieważ do pracy symetrycznej trzeba równocześnie tłumić dwa sygnały w każdym kanale. W typowych potencjometrach odchyłka rezystancji ścieżek w zależności od kąta obrotu to kilka %, tutaj - praktycznie zerowa, dzięki czemu sygnał nie traci symetrii, a obraz stereofoniczny jest idealnie stabilny.
...
E, to mam lepszy pomysl - zwykly potencjometr (albo lepiej przelacznik z drabinka rezystorow) i cztery transformatory do symetryzacji! W pelni pasywny, no i sporo drozszy 
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » wtorek 13 paź 2009, 10:15
...w sumie nie wiem czym sie zachwycacie , to jest tylko potnecjometr
Porozmawiaj wobec tego z jakimś elektronikiem, by wykonał coś podobbnego zachowując tylko dwa założenia: przy płynnej pasywnej regulacji ma być zachowana liniowość między kanałami, a układ ma być przy tym symetryczny.
Ostrzegam, będzie ciężko, a cena i moelu prototypowego wymiary mogą zniechęcić potencjalnego przyszłego użytkownika.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » wtorek 13 paź 2009, 10:24
E, to mam lepszy pomysl - zwykly potencjometr (albo lepiej przelacznik z drabinka rezystorow) i cztery transformatory do symetryzacji! W pelni pasywny, no i sporo drozszy 
...
Po co trafa? Wystarczy czterosekcyjny potencjomentr :D Są takie produkowane do audio. Duże i drogie ;) Bardzo drogie...
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
TeeR - Posty:380
Czyż czasem SM PRO INANO oraz NANO PATCH nie są podobnymi kontrolerami również z symetryczną ścieżką??
-
ZgibniewZiobor
autor: ZgibniewZiobor » wtorek 13 paź 2009, 10:34
...
Czyż czasem SM PRO INANO oraz NANO PATCH nie są podobnymi kontrolerami również z symetryczną ścieżką??...
Są, a na dodtatek odpada problem z przyklejaniem plasteliną <hahaha>
Cenowo troche lepiej, ale szczerze ja bym wolał jednak TC, firma znakomita i wygląda elegancko.
-
maczeta - Posty:159
autor: maczeta » wtorek 13 paź 2009, 10:41
...
Piszesz z lekkim sarkazmem
ale w starych konstrukcjach radiowych było to powszechne rozwiązanie. Wszystkie tłumiki posiadały właśnie drabinke rezystorów o bardzo małej tolerancji. To rozwiązanie posiadał nawet korektory czy regulacja poziomu odsłuchu! Wszysko symetrycznie! Efekt: zero trzasków przez długie lata użytkowania, idealna symetryzacja, stabilne parametry i nie był to wymysł audiofila tylko doświadczonego konstruktora.
-
MB
Dotychczasowe produkty SM nie miały symetrycznej konstrukcji - wyjścia były niesymetryczne, a zatem potencjometry dwuścieżkowe. Teraz faktycznie pojawił się nowy model Nano Plus, który ma symetryczne wejścia i wyjścia. Może być interesującą alternatywą, ale nic nie wiadomo o jakości wykonania i o charakterystyce potencjometru.
-
Master
autor: Master » wtorek 13 paź 2009, 16:27
to urządzenie ma zastosowanie dla kogoś kto ma jedna parę monitorów , dla mnie idealnym rozwiązaniem byłby SM M-Patch 2 , lecz nie wiem czy jest lepszy od pierwszej wersji którą to posiadam i i przeklinam to .. g...no jak tylko można , bardzo niedopracowane urządzenie oczywiście mowie o SM m-pach ver.1 , przez jakiś czas miałem Mackie Big Knob , fajny kombajn jednak gabarytowo spory i masa funkcji których nie potrzebowałem , wiec został sprzedany , szkoda ze TC nie zrobi czegoś z przyciskiem MONO , na dwa zestawy monitorów . po to bym stanął w kolejce
-
matiz
-
Kontakt:
szkoda ze TC nie zrobi czegoś z przyciskiem MONO , na dwa zestawy monitorów . po to bym stanął w kolejce ...
Ja od ponad dziesieciu lat mam po prostu potencjometr 10k pomiedzy interfejsem a koncowka od monitorow. Poniewaz w zasadzie nigdy nie uzywa sie takiego pota odkreconago na maksa, monofonizacja poprzez zwieranie obu suwakow doskonale daje rade