Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
p9hunter
MOTU 828 mk3 - wejścia analogowe
autor: p9hunter » czwartek 08 paź 2009, 23:27
Witam forumowiczów !
pisze z następującym problemem.
otóż kupiłem sobie motu 828 mk3 do nagrywania w domu gitary i ew okgazyjnie całego zespołu. Zainstlowałem i mimo niektórych schodków wszystko wygląda na to że jest ok poza jedną rzeczą - chodzi o wejscia analogowe z tyłu urządzenia. Teraz nie jestem pewien czy dobrze skonfigurowałem w cubasie ale wydaje mi sie że tak bo przednie wejscia działaja i moge je przełączać w cubasue. skolei jak przełączam na analogowe tylne to sie zaczyna problem . Jak podłączam mikrofon do tylnych wejsc to nie ma wogole sygnału ani na kompie ani na karcie nie ruszaja się wskaźniki. podłączam shura sm57 do wejsicia za pomocą kabla xlr źeński - jack ... czy można tak robić czy raczej powinienem xlr-xlr przez mikser (który nie posiadam) puścić zeby zadziałało ? podkreslam że moje braki w wiedzy wynikaja z tego że jestem całkowicie początkujący. Wejscia analogowe w motu 828 mk3 sa uniwersalne czyli balanced/unbalanced.
a może tu chodzi o skonfigurowanie ? aczkolwiek w takiej sytuacji to troche lipa bo juz probowalem wiekszosci rzeczy
21lat , gitarzysta w 3 zespołach , zaczynam sie interesować home recordingiem. nabylem sporo sprzetu , niestety jestem calkiem zielony w temacie nagrywania ( początkujący). kożystam z forum w celu uzyskania pomocy w różnych problemach związanaych z nagryw
-
MB
Tylne wejścia 828 nie mają wbudowanych przedwzmacniaczy mikrofonowych. W dokumentacji 828 i na stronie producenta jest jasno napisane, że jedynie DWA przednie wejścia to są wejścia mikrofonowe. Reszta działa wyłącznie na poziomie liniowym.
-
p9hunter
autor: p9hunter » wtorek 13 paź 2009, 10:13
...Tylne wejścia 828 nie mają wbudowanych przedwzmacniaczy mikrofonowych. W dokumentacji 828 i na stronie producenta jest jasno napisane, że jedynie DWA przednie wejścia to są wejścia mikrofonowe. Reszta działa wyłącznie na poziomie liniowym....
no ale czy dynamiczny mic potrzebuje preampu ? w sensie nie moge go podpiąć z tyłu shura sm57 kablem xlr/jack ?
21lat , gitarzysta w 3 zespołach , zaczynam sie interesować home recordingiem. nabylem sporo sprzetu , niestety jestem calkiem zielony w temacie nagrywania ( początkujący). kożystam z forum w celu uzyskania pomocy w różnych problemach związanaych z nagryw
-
irok84
autor: irok84 » wtorek 13 paź 2009, 10:17
...
...Tylne wejścia 828 nie mają wbudowanych przedwzmacniaczy mikrofonowych. W dokumentacji 828 i na stronie producenta jest jasno napisane, że jedynie DWA przednie wejścia to są wejścia mikrofonowe. Reszta działa wyłącznie na poziomie liniowym....
no ale czy dynamiczny mic potrzebuje preampu ? w sensie nie moge go podpiąć z tyłu shura sm57 kablem xlr/jack ?...
Tak, potrzebuje. Nie możesz wpiąć mikrofonu w wejście liniowe.
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » wtorek 13 paź 2009, 10:20
no ale czy dynamiczny mic potrzebuje preampu ?
Potrzebuje. Koniecznie.
w sensie nie moge go podpiąć z tyłu shura sm57 kablem xlr/jack ?...
Nie tylko możesz, ale i musisz, żeby działało. Tyle, że po preampie.
P.S. Paręnaście dni temu był wątek o błędnym założeniu powiąania poziomów sygnału z typami złącz. Poczytaj. Złącze XLR nie ma nic wspólnego z czułością wejść interfejsu audio.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
-
p9hunter
autor: p9hunter » wtorek 13 paź 2009, 12:16
...
Potrzebuje. Koniecznie.
P.S. Paręnaście dni temu był wątek o błędnym założeniu powiąania poziomów sygnału z typami złącz. Poczytaj. Złącze XLR nie ma nic wspólnego z czułością wejść interfejsu audio.
...
dzieki wszystkie odpowiedzi.
mam jeszcze jedno pytanie . Czy jak dokupie mikser i podepne mikrofon dynamiczny do niego przez insert a nastepnie sygnal poprowadze do wejscia liniowego w motu to bedzie działać ?
-
p9hunter
autor: p9hunter » wtorek 13 paź 2009, 12:20
...
...
Potrzebuje. Koniecznie.
...
dzieki wszystkie odpowiedzi.
mam jeszcze jedno pytanie . Czy jak dokupie mikser i podepne mikrofon dynamiczny do niego przez insert a nastepnie sygnal poprowadze do wejscia liniowego w motu to bedzie działać ?...
ale bzdure napisalem :D. mialem na mysli ze jak podebne pod preamp i wypuszcze przez instert do motu.... :P
-
JoachimK
-
Kontakt:
autor: JoachimK » wtorek 13 paź 2009, 14:16
mam jeszcze jedno pytanie . Czy jak dokupie mikser i podepne mikrofon dynamiczny do niego przez insert a nastepnie sygnal poprowadze do wejscia liniowego w motu to bedzie działać ?...
ale bzdure napisalem :D. mialem na mysli ze jak podebne pod preamp i wypuszcze przez instert do motu.... :P...
Oczywiście. Musi działać. Możesz też wyjść z miksera sygnałami Direct Out (zazwyczaj są umieszczone po Gain i po filtrze HPF), jeśli mikser takie posiada.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!