TC Level Pilot

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
TC Level Pilot

Post autor: JoachimK » środa 26 lis 2008, 14:57

http://www.tcelectronic.com/LevelPilotDetails.asp

hehe, niezle. Niby prosta rzecz, ale potencjometry Bourns sa fajne, a do tego symetryczny obwod. Ciekawe ;-)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

david.drum

Re: TC Level Pilot

Post autor: david.drum » sobota 10 paź 2009, 23:39

...http://www.tcelectronic.com/LevelPilotDetails.asp
hehe, niezle. Niby prosta rzecz, ale potencjometry Bourns sa fajne, a do tego symetryczny obwod. Ciekawe ...

szukam wlasnie czegos takiego tylko na jacka 6.3 mm ;]

[addsig]
www.daviddrum.com
www.myspace.com/djdaviddrum

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 11 paź 2009, 12:14

Rozwiązania ze złączami na TRS ("Jack") to w podobnej cenie skrzynki SM ProAudio (ale te nie mają zbalansowanegp toru i wyjścia są niesymetryczne), oraz Mackie Big Knob (ten jest bardzo rozbudowany ale i dużo droższy od TC).

Sam od niedawna używam TC Level Pilot i jestem zachwycony jakością wykonania i ergonomią tego regulatora. Nie wiem, jaki potencjometr jest w środku, ale na moje wyczucie to nie jest zwykły potencjometr o charakterystyce B, jakie są używane do audio. Tutaj zakres regulacji poziomu jest bardzo szeroki i jednocześnie niezwykle precyzyjny, zupełnie tak, jakby charakterystyka była z ogromną starannością dobrana do charakterystyki słyszenia, która jak wiadomo tylko zgrubnie jest logarytmiczna.

Nie mam też żadnych zastrzeżeń co do przesłuchów, czystości dźwięku czy nierównomierności regulacji między kanałami - wszystko jest na bardzo wysokim poziomie.

Jedyne co mi się nie podoba to stosunkowo mała przyczepność gumowej stopy do blatu biurka. Sama gałka, mimo, że ciężka i spora, ma jednak zbyt małą masę, żeby pozostawać nieruchomo w jednym miejscu i dość łatwo się przesuwa po blacie biurka. Sprawę można rozwiązać przy pomocy odrobiny "plasteliny" typu Bluetac/UHU tac.

david.drum

Post autor: david.drum » niedziela 11 paź 2009, 13:38

faktycznie ten pilot ma bardzo dobre recenzje w sieci, ja jestem w kropce bo potrzebuje symetrycznego trs'a, myslalem tez o galce na usb http://www.cortland.com.pl/1418_Griffin_PowerMate_USB_Controller.html ale nie spotkalem nigdzie kogos kto zmusilby to do wspolpracy w mixerem z EMU 1616m - PatchMix DSP, takze dalej nie mam nic odpowiedniego dla siebie.

www.daviddrum.com
www.myspace.com/djdaviddrum

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 11 paź 2009, 14:00

David a próbowaleś ustawić w windowsie w panelu sterowania->audio urzadzenia domyslne na emu?powinien wtedy regulować ptencjometrem w dziale monitor patchmiksa

Awatar użytkownika
goodsound

Post autor: goodsound » poniedziałek 12 paź 2009, 13:41

czy taki TC Level Pilot wprowadza jakieś słyszalne zmiany w brzmieniu ?

czarna muza dobry sound Quincy Jones

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 12 paź 2009, 13:43

A jak myślisz - jak by się to przekładało na sprzedaż produktu, gdyby zmieniał brzmienie? 

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
goodsound

Post autor: goodsound » poniedziałek 12 paź 2009, 13:53

ok, dzięki

słysząłem że Presonus Central Station cośtam zmienia w soundzie dlatego pytam czy tu też ma to miejsce

czarna muza dobry sound Quincy Jones

pi_ro

Post autor: pi_ro » poniedziałek 12 paź 2009, 14:15

...
myslalem tez o galce na usb http://www.cortland.com.pl/1418_Griffin_PowerMate_USB_Controller.html 

To chyba nie jest najlepsza propozycja. Lepiej jednak kupić gałkę wpinaną za przetwornikiem, nie tracimy wtedy na rozdzielczości sygnału. 

Piotrek

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » poniedziałek 12 paź 2009, 15:35

...

...

Ja uzywam TC Level Pilot, i on nie wplywa na brzmienie, bardzo poprawil komfort pracy, bo jednym pokretlem moge regulowac glosnosc obydwu monitorow...Polecam.

ODPOWIEDZ