Darmowy E-MU Proteus VX do każdej karty dźwiękowej!
Uzywam Cubase i instrumentow vst. Kiedys cos o proteusie slyszalem. czy to dziala jak vst? czy warto sie tym zainteresowac (robie muze elektroniczna)? Czy mozecie napisac co to wlasciwie jest? Wyprzedzcie prosze moje pytania, o proteusie wiem tylko tyle ze jest i ze mogl byc stosowany tylko z emu.
pozd i dzieki
Re: Darmowy E-MU Proteus VX do każdej karty dźwiękowej!
Uzywam Cubase i instrumentow vst. Kiedys cos o proteusie slyszalem. czy to dziala jak vst? czy warto sie tym zainteresowac (robie muze elektroniczna)? Czy mozecie napisac co to wlasciwie jest? Wyprzedzcie prosze moje pytania, o proteusie wiem tylko tyle ze jest i ze mogl byc stosowany tylko z emu.
pozd i dzieki...
Nie bardzo rozumiem "używany tylko z emu"? Proteus jest instrumentem firmy E-mu i to tyle. Proteus 2000 (np.) to moduł brzmieniowy, a Proteus X to instrument VSTi - praktycznie posiadający te same brzmienia, co 2000. A co to jest? Trzeba posłuchać samemu - sam musisz zdecydować, czy odpowiadają Ci takie brzmienia, czy też nie. Nie są to wiernie oddane sample, lecz presety - niektóre całkiem niezłe. Mnie wystarczyły na ok. 6 lat :)
brzmieniowo - cóż - zawsze sie jarałem proteusem

a naprawdę wiele tych vsti będących na rynku brzmi poprastu marnie w pysk
obciążenie procesora minimalne - jako że streaming jest nieaktywny wszystko ładowane jest do pamięci - standalone z bankiem zajmuje 130 mega - podobnie jako vsti z tymze kazda kolejna instancja juz koło 120 mega dodatkowo - info dla tych co mają mało ramu

niestety jako vsti nie ładuje automatycznie banku na starcie - podczas otwierania projektu jak najbardziej wszystko jest ok
obsługuje tylko 16 kanałów midi (coż w końcu za darmo

oczywiście każdą instancję (bądź kanał w playerze) można wysłać na oddzielne wyjście vst
Przy zamykaniu należy zapisać każdy otwarty bank (program zapyta się gdzie - troszkę minus bo każdy projekt zajmie więcej miejsca o bank - można go owszem przeczyścić i zostawić tylko wykorzystane brzmienia)
no to tyle - polecam ściągnąć i stestować samemu

ps.ty mi tu nie autorytetuj

Nadajesz się, nadajesz, i doskonale o tym wiesz. Niejednokrotnie korzystałem już z Twoich postów, choć niektóre, co przyznaję, są jednak dla mnie trochę za mądre :)
Mogę jeszcze amatorom Proteusa podpowiedzieć, że nasz kochana "EiS" opublikowała 3 artykuły w w/w temacie:
1. E-mu Emulator X Studio (wrzesień 2004 r.)
2. E-mu Proteus X (marzec 2005 r.)
3. E-mu Proteus X (kwiecień 2005 r.)
Dużo mi te publikacje pomogły, zresztą osobiście dziękowałem za ten 3 artykuł Panu Maciejowi Dobrskiemu. Był na tyle uprzejmy, że przy okazji doradził mi kilka istotnych spraw.
Muszę zrobić na nowo aranż, który wykonałem niegdyś na Proteusie 2000 (standard bez dodatkowych rozszerzeń). Proteusa juz nie mam, ale pomyslałem o wersji VX. Teraz powiedzcie: zakładając, że użyję tych samych presetów (z nazwy), to zabrzmi to tak samo jak P2000? Słowem, znów pytanie dot. porównania softu z hard...
Dzieki za wszelkie info.
No i zrobiłem ten aranż. Na szczęście nie było to nic zakręconego - wystarczyły presety zawarte w VX + filtry i efekty A w ogóle robiłem to na bardzo marnym kompie. Teraz będę kompa zmieniał i przy okazji chcę kupić Proteusa X, tzn. interfejs Xmidi 2x2 żeby Proteus chciał działać. Wiem, że niektórzy uważaja ProteusaX za niezbyt udany produkt (czytając inne posty nt), ale ja, jak ktoś juz to fajnie nazwał, zasze emu się jarałem
. Powiedzcie więc ludziska pracujący z ProteusemX, czy można doń importować barwy EOS, EMUIII? Czy nadal w wersji 2.0 istnieje problem "gubienia nutek". Nie pytam juz o EmulatoraX3, bo oprócz testu w eis z wrzesnia 2004 pierwszej wersji, o tym samplerze chyba w ogóle sie tutaj nie mówi.
Dają od dawna pelnego Proteusa do klawiatury E-MU Xboard. Czy działa tylko z Xboardem czy z innymi parapetami też, tego nie wiem. Mam tylko jedną klawiaturkę...
...
Dają od dawna pelnego Proteusa do klawiatury E-MU Xboard. Czy działa tylko z Xboardem czy z innymi parapetami też, tego nie wiem. Mam tylko jedną klawiaturkę......
.........................
Wiem, wiem , Proteus działa prawie ze wszystkim co od emu, ale najtaniej i najwygodniej dla mnie będzie "włożyć" do kompa interfejs midi, bo karty nie zamienię na żadną emu (mam RME 9632), tym bardziej klawiatury (K PC3X)