..
To, jak ustawić mikrofony względem źrodła dźwięku zależy od ustawienia źrodła dźwięku i porządanego efektu końcowego. A to, jak ustawić źródło dźwięku zaleźy od tego, jak rozchodzi się dźwięk w kościele (może być np. tak, że z jednego z kierunków idzie więcej pogłosu/dłuży ogon, co nie jest wcale rzadkim zjawiskiem w kościołach o niesymetrycznej budowie).
Ja tak do tego podchodzę.
P.S. powstał właśnie podobny temat ...
Dzięki za poradę,
czytałem ten temat, ciekawy,jest tam głównie mowa o juz nagranym materiale, ja chciałbym jak najmniej potem ingerować, najlepiej ustawic brzmienie tak jak mówisz, właśnie ustawieniem mikrofonów. Chetnie przesłał bym Ci próbke nagrania w tym samym miejscu sprzed 2 lat,na prywatny mail, moze byś się wypowiedział co poprawic zwłaszcza że nie mam żadnych konsultacji od ludzi zawodowo nagrywających - tylko od słuchaczy i wykonawców.
Z mojego punktu widzenia i dzisiejszych nagrań klasyki , moznaby trochę podnieść basy ponieważ gra młodziez, i nie ma kontrabasu (-ów) -dół obsługują tylko wiolonczele. Wtedy jednak musiałbym przysunac mikrofony b. blisko orkiesty i nie byłoby spójnosci (głosności) z chórem.
Poza tym chór mógłby byc trochę czytelniejszy, może dać dwie duże membrany blisko orkiestry (2-3m) a 2-3 m przed nimi w środku orkiestry 2-3m przed chórem dwa paluszki - ale jak mówie słabe te paluszki (moze uda mi sie pożyczyc lepsze).
schemat jak niżej (ie wiem czy będzie czytelny)
chór, chór,chór,chór,chór,chór,chór,chór,chór,
mikr mikr
Orkiestra, Orkiestra,Orkiestra, Orkiestra
mikr mikr
Czy nie bedzie w tym przypadku niepożądanych przesunięć, opóźnień że się nie zmiksuje.
A może tak jak na rys poniżej (nigdy nie próbowałem takiego ustawienia).
chór, chór,chór,chór,chór,chór,chór,chór,chór,
Orkiestra, Orkiestra,Orkiestra, Orkiestra
mikr mikr mikr mikr
ps wszyskie mikrofony pojemnościowe kardioida. Nikt nie gra/śpiewa solo. Orkiestra - tylko smyczkowe.