Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
mistermaster
FruittyLoop vs Reason
autor: mistermaster » środa 29 paź 2003, 15:22
Szanowni panstwo. takie dziwne pytanie mam dla was.
W tej chwili do tworzenia muzyki używam fruity loopa z wtyczkami steinberga i native instruments oraz reasona 2.0 Ostatnio ladnie je wypalilem na plytke i odsluchalem wszystkie kompozycje z obu programow na kilku sprzetach. I co sie okazalo.... Czemu te same sample uzyte we fruitym i reasonie ( specjalnie nie potraktowane kompresorem) brzmia o niebo lepiej w reasonie. Albo czemu brzmienie reasonowych synthow jest soczystsze? Czemu? Jak to?
Szczerze mowiac steinbergowe i Nativ-Instrumentowe synthy maja piekne brzmienia ale nie maja pod frutem takiej dynamiki. Czego to dowodzi? Pytania tajemnicze i pokrecone, wiem wiem, ale zadane w dobrej wierze

Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
mistermaster
Raz dwa próba
-
djx76
...Szanowni panstwo. takie dziwne pytanie mam dla was.
W tej chwili do tworzenia muzyki używam fruity loopa z wtyczkami steinberga i native instruments oraz reasona 2.0 Ostatnio ladnie je wypalilem na plytke i odsluchalem wszystkie kompozycje z obu programow na kilku sprzetach. I co sie okazalo.... Czemu te same sample uzyte we fruitym i reasonie ( specjalnie nie potraktowane kompresorem) brzmia o niebo lepiej w reasonie. Albo czemu brzmienie reasonowych synthow jest soczystsze? Czemu? Jak to?
Szczerze mowiac steinbergowe i Nativ-Instrumentowe synthy maja piekne brzmienia ale nie maja pod frutem takiej dynamiki. Czego to dowodzi? Pytania tajemnicze i pokrecone, wiem wiem, ale zadane w dobrej wierze

Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
mistermaster...
FAKT ! - to jest prawda i również to zauważyłem.myślę że reason jest po prostu bardziej profesjonalną aplikacją niż fruit i dlatego tak jest.
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)
-
xvoice
Rzeczywiście tak jest, równiez w pełni potwierdzam róznice w jakosci dzwieku. Pracuje zarówno na FL i Reasonie 2.0. Reason oferuje bardzo dobra jakośc dzwieku, czego nie mozna powiedziec o Fruity Loopsie. Wydaje mi sie że Reason został bardziej dopracowany by spełnic oczekiwania ludzi profesjonalnie zajmujących sie muzyką. Nieraz stworzony utwór w Reasonie nie potrzebuje zadnych zabiegów masteringowych, wystarczy tylko dobrze zmiksowac ściezki a utwór może sam w sobie zabrzmieć wszędzie tak jak powinien i to jest niewątpliwie ten wileki plus odrózniający Reasona od Fruity Loopsa. Natomiast FL posiada o wiele więcej funkcji oraz bardziej przejrzysty i dokładniejszy sekwencer niz Reason, ale to tylko moja osobista opinia. Według mnie warto mieć jedną jak i drugą aplikacjię.
Pozdrawaim/XVOICE
-
Tymek - Posty:15
Wszystko zależy od "silnika" programu (czyli algorytmu przetwarzania dżwięku). Nie wiem, jak jest w przypadku fruity loops, ale Reason używa 32-bitowego wewn. przetwarzania. Byc może silnik FL nie został napisany od nowa w czasie rozwoju aplikacji a seria FL jest już dość leciwa. Dżwięk Reasona jest dość specyficzny (moim zdaniem). Testowałem wiele demek soft-synth i każdy ma nieco inne brzmienie. Wszystko zależy od programu. Widocznie Reas pisali lepsi koderzy.
Producent muzyki elektronicznej - ekspermentalnej i innej. Autor kilku wtyczek VST.