Novation Launchpad

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
mr.X
Novation Launchpad

Post autor: mr.X » poniedziałek 05 paź 2009, 18:38

http://www.ableton.com/launchpad

Awatar użytkownika
KAFEL

Re: Novation Launchpad

Post autor: KAFEL » poniedziałek 05 paź 2009, 20:57

o matko, przecież ten temat już wskoczył na forum kilka dni temu

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » wtorek 06 paź 2009, 10:38

Fajnie świeci (ładny).

A skoro temat sterowania Abletonem Live to mam problem, może ktoś ma jakąś sugestię.

Brak możliwości zapamiętywania ustawień urządzeń (filtr, kompresja, utility) zawartych na ścieżkach z pozycji Session View jest dla mnie uciążliwy.

Oczywiście automatyka w Arrange View przywraca ustawienia, ale ja chcę nagrywać w Arrange View, a odtwarzać z Session View: zmieniając sceny zmieniać równiez ustawienia urządzeń.

Obszedłem problem za pomocą pamięci (w programie typu reaktor) trzymającej Control Change na kilku kanałach. Te CC przypisałem do parametrów urządzeń na ścieżkach i za pomocą komunikatu PC (w klipie) wyzwalam je z pamięci do Live.

Generalnie działa to jakoś, ale nie najlepiej, bo nie jest to zintegrowana metoda, lecz obejście za pomocą programów trzecich (im więcej CC tym dłuższy czas ładowania z pamięci (MIDI jest wolne dla takich zastosowań). Ma ktoś jakiś pomysł żeby to lepiej ogarnąć, a nie czekać na max4live?

Próbowałem za pomocą Racku efektowego (zmiana łańcuchów za pomocą automatyki klipu w Session View), ale wychodzi na to, że każdy łańcuch dostaje ten sam sygnał wejściowy, a tylko wskazany lub wskazane łańcuchy dostarczają sygnał wyjściowy na wyjście ścieżki. To oznacza, że wszystkie łańcuchy działają równocześnie (zuzycie CPU będzie rosło wraz z dodaniem kolejnych łańcuychów przypisanych do kolejnych scen w Session View). itd. itd. itp.

Jeśli ktoś zrozumiał w czym problem i ma jakąś sugestię to zamieniam się w słuch.{#hmm}

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 06 paź 2009, 11:45

chcę nagrywać w Arrange View, a odtwarzać z Session View

dla czego tak dziwnie

automatyka i zapamietywanie ustawien w oknie arrangement dotyczy całej ściezki , a w oknie session klipu , ale ten klip  może być bardzo długi i mieć usunięte <stopy> przez pare scen. reszta jasna ?

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » wtorek 06 paź 2009, 12:24

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » wtorek 06 paź 2009, 12:37

...

dla czego tak dziwnie

Bo wtedy mogę zmieniać sceny niezależnie od nagrywania, które dokonuje się w tle.

Zmieniając sceny zmieniam utwór, ale nie zmienia się scena w mikserze (parametry miksera, instrumentów, efektów).Jesli to jest dziwna metoda to jaką lepszą byś zaproponował?

automatyka i zapamietywanie ustawien w oknie arrangement dotyczy całej ściezki , a w oknie session klipu , ale ten klip  może być bardzo długi i mieć usunięte przez pare scen. reszta jasna ?... 

Długość klipu lub ich ciągu chyba nie ma znaczenia dla przywoływania scen miksera, a jesli ma to jakie według Ciebie?

reszta nie jasna - choć obudziła sie nadzieja Tongue out

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » wtorek 06 paź 2009, 12:42

...

dla czego tak dziwnie

automatyka i zapamietywanie ustawien w oknie arrangement dotyczy całej ściezki , a w oknie session klipu , ale ten klip  może być bardzo długi i mieć usunięte przez pare scen. reszta jasna ?...

OK sory, że jeszcze raz na to odpowiadam, ale widzę, że źle zrozumiałem Twoje pytanie, bo sam się cieńko wypowiadam. Postaram się zatem.

Chcę równocześnie nagrywać w aranżacji ppodczas zmieniania scen w session. Te sceny to moje utwory. ale niestety zmieniając sceny nie zmieniają się ustawienia miksera.

Ot i co , cały problem.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » środa 07 paź 2009, 09:28

Skoro jednak jest brak podpowiedzi to zakńczam ten OT. Generalnie myślę, że to wszystko będzie możliwe jak wyjdzie max4live, tylko jego cena może być bolesna. Dzięki za starania i już wracajmy do Novation Launchpad.

ODPOWIEDZ