Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
macgor - Posty:2
Izolacja akustyczna - pokój w mieszkaniu
autor: macgor » wtorek 29 wrz 2009, 11:08
Witam
Wprowadzam się do nowego mieszkania, w którym jeden pokój chciałbym zaadaptować na domowe studio. Studio ma służyć do hobbystycznego tworzenia muzyki elektronicznej. Głównym źródłem dźwięku będą stosunkowo cicho grające monitory bliskiego pola. Chcąc mieć poprawne relacje z sąsiadami chciałbym poprawić izolacje akustyczną ww. pokoju. Wykonanie tej izolacji mam zamiar wykonać wg pomysłu z EiS 10/2002. Mój pokój jest na ostatnim piętrze. Jedynym „obcym” bezpośrednio sąsiadującym pokojem z moim jest pomieszczenie piętro niżej. Pozostałe ściany sąsiadują z korytarzem i moim drugim pokojem.
Pytania:
- Jak duży wpływ na przenoszenie się dźwięków ma podłoga w stosunku do ścian? Inaczej mówiąc, bardziej się niesie przez podłogę czy ściany? (w przypadku izolacji od sąsiadów piętro niżej)
- Czy odizolowanie samej podłogi przyniesie jakieś korzyści w moim przypadku?
Pozdrawiam
Maciek
-
psysutra
autor: psysutra » wtorek 29 wrz 2009, 12:11
Wg mnie jak zamierzasz izolować to już najlepiej całe pomieszczenie- dźwięk się będzie głównie odbijał od ścian (także od sufitu, więc to też musisz wziąć pod uwagę)
Stay Psychedelic People!
-
leokos80
autor: leokos80 » wtorek 29 wrz 2009, 20:06
Jeśli masz zamiar korzystać z "stosunkowo cicho grających monitorów" to spróbój pracować z odpowiednim poziomem głośności i sprawdzić u sąsiada czy wogoole coś się przenosi. Jeśli nie to nie widzę sensu izolowania pomieszczenia.
Przez podłogę głównie będą uciekać niskie częstotliwości z nimi zawsze jest kłopot, czy to podłoga, czy ściana czy sufit, hehe;)
Pozdrawiam.