Jak nagłośnić pianino?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
aardvark
Jak nagłośnić pianino?

Post autor: aardvark » sobota 19 wrz 2009, 19:22

Witajcie!

Z miejsca napiszę, że jestem laikiem i w kwestii nagłośnieniowej doświadczenia raczej nie posiadam. Ze względu jednak na prośbę mojej koleżanki, oraz fakt, że mam dostęp do jakiegokolwiek sprzętu nagłośnieniowego podjąłem się zaproponowanego przez nią zadania.

Koleżanka gra na pianinie i zanim wyprowadzi się z naszego miasta do krainy bez pianin, chce, by nagrać jej utowry na czymś lepszym niż dyktafon.

Do nagrania muzyki i wokalu będę miał do dyspozycji dwa dynamiczne mikrofony Shure Beta (nawet nie wiem który model dokładnie). Ustawienie mikrofonu pod śpiew nie powinno przyspożyć szczególnego kłopotu, jednak nurtuje mnie sprawa nagłośnienia samego instrumentu.

Czy ktoś z was wie jak powinno się nagłaśniać pianino? Czy otwierać w ogóle instrument, czy mikrofon skierować gdzieś do środka, pod jakim kątem, z której strony...

Ponieważ czas się kurczy, obawiam się, że nie będzie dużo czasu na eksperymenty, stąd ten wątek. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny, zależy mi by nawet na miarę moich niewielkich możliwości całe nagranie wyszło względnie dobrze.

Z góry wszystkim dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

Jestem mrówkojadem.

Pietro

Re: Jak nagłośnić pianino?

Post autor: Pietro » sobota 19 wrz 2009, 20:31

Dla pewności zapytam czy chodzi Ci o pianino czy o fortepian ;)?

- Piotr 

Awatar użytkownika
aardvark

Post autor: aardvark » sobota 19 wrz 2009, 22:22

Jak najbardziej o pianino. Te dwa instrumenty jeszcze rozróżniam.
Jestem mrówkojadem.

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » niedziela 20 wrz 2009, 01:02

...Jak najbardziej o pianino. Te dwa instrumenty jeszcze rozróżniam. ... 

Hej

sam shure dysponuje na stronie jak mozna wlasnie naglosnic piano (pokazane na obrasku)

np. potrzeba 2 mic. podziel piano na 4 czesci ( 1-2-3-4) tam gdzie 2 i 3 maja byc mic.

otworz klape od gory i mic. ustaw prostopadle w odleglosci 10-20cm od gory instrumentu.

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
aardvark

Post autor: aardvark » niedziela 20 wrz 2009, 14:37

O, dzięki.
Co prawda dwa mikrofony to mam na całe nagranie i na pianino pójdzie tylko jeden, niemniej shure opisuje tam również taką jednomikrofonową wersję. Coś już zatem mam.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia-sugestie, to chętnie się zapoznam.
Jestem mrówkojadem.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 20 wrz 2009, 16:11

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia-sugestie, to chętnie się zapoznam. ... 

Zwroc uwage na mechanizm instrumentu. Naglasniane z bliska pianino moze dodatkowo wniesc do dzwieku pelno efektow zwiazanych z praca mechaniki, jak np. trzszczenie calosci przy naciskaniu pedalow. Jesli tak jest, to jedyna rada w konserwacji instrumentu przed nagraniem, bo po nagraniu wlasciwie nie naprawisz sladu z tych brudow wcale.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

gatto

Post autor: gatto » niedziela 20 wrz 2009, 19:43

Obawiam się, że wszystkie wyżej przedstawoine sugestie nie da się zrealizować. Kolega ma tylko 2 mikrofony i 1 zamieża użyć do wokalu. Pozostaje tylko jedejn do pianina ... Nie będzie żadnej konserwacji pianina ani profesjonalnego miksowania!

Proponuje zrobić nagranie stereo dwoma mikrofonami z odległości ok 2 - 3 m.

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » niedziela 20 wrz 2009, 23:55

...
Obawiam się, że wszystkie wyżej przedstawoine sugestie nie da się zrealizować. Kolega ma tylko 2 mikrofony i 1 zamieża użyć do wokalu. Pozostaje tylko jedejn do pianina ... Nie będzie żadnej konserwacji pianina ani profesjonalnego miksowania!

Proponuje zrobić nagranie stereo dwoma mikrofonami z odległości ok 2 - 3 m....

Hej

Albo metoda bardziej studyjna gdzie najpierw nagrac instrument (piano 2 mic) a pozniej wokal w ten sposod nie bedzie przesluchow miedzy mic. (sladami) i lepiej zapanowane nad caloscia a to dlatego gdy np. beda uzyte jakies efekty na wokalu + korektor kompresor/limoter i w przesluchu moze sie to odbic na pianinie (zamazac obraz dziwieku orginalu) szkoda ze nie dysponujesz wieksza iloscia mikrofonow bo naprawde mozna fajnie zrealizowac projekt np. dodac jeszcze ujecie ambience do pianina

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

methyou

Post autor: methyou » poniedziałek 21 wrz 2009, 16:59

Ktos mi kiedys podsunal patent z ustawianiem mikrofonow od tyłu - na wprost tylnej płyty pianina. Gdzies na 1/4 i na 3/4 dlugosci bylo miejsce gdzie byl nawet fajny dzwiek, i co wazne pozbawiony calego mechanicznego brudu. Do tego probowalem kombinowac jeszcze z dodatkowymi 2 mikrofonyma, lustrzanymi odbiciami od przodu (przy zdjetej przedniej scianie), ale rozumiem ze to niemozliwe tym razem.

Patent sprawdzilem pare razy, ale zawsze na tym samym instrumencie, wiec zdaje sobie sprawe ze nie koniecznie Tobie sie przyda. Ale sprobowalbym, pzdr

ODPOWIEDZ