UAD 1 - problem z latencją

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
ginlemon
UAD 1 - problem z latencją

Post autor: ginlemon » czwartek 10 wrz 2009, 11:58

Witam

Nie dawno temu zakupiłem UAD 1 , no ale mam problem z latencją.

Pracuje w FL Studio , jak zgrywam cały materiał na wave czy mp3 to np. bass opóźnia się w stosunku do stopy.

Nie wiem czy robię dobrze no ale jak użyje Plugin Delay Compensation (PDC) w FL to wszystko ze sobą współgra no ale jak zgram materiał na wave czy mp3 to już nie ...

Robię to tak : powiedzmy ze mamy dwa kanały jeden to stopa na na niej mam plugin z UAD 1 i jest to CS-1 , a drugi kanał to bass na nim jest standardowy kompresor z FL'a.
Moja latencja z FL to 12 ms przy 44,1 Khz , a latenacja z UAD to 23,22 ms przy 44,1 Khz
Więc na kanale bass wpisuje w PDC od FL te opóźnienie czyli 23,22 ms. Jak odtwarzam materiał w FL to jest wszystko dobrze , no ale jak zgram go to już nie tzw. jest opóźnienie. Nie wiem w czym jest problem , dlaczego tak się dzieje.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

:)

ginlemon

Re: UAD 1 - problem z latencją

Post autor: ginlemon » czwartek 17 wrz 2009, 14:49

...
Witam

Nie dawno temu zakupiłem UAD 1 , no ale mam problem z latencją.

Pracuje w FL Studio , jak zgrywam cały materiał na wave czy mp3 to np. bass opóźnia się w stosunku do stopy.

Nie wiem czy robię dobrze no ale jak użyje Plugin Delay Compensation (PDC) w FL to wszystko ze sobą współgra no ale jak zgram materiał na wave czy mp3 to już nie ...

Robię to tak : powiedzmy ze mamy dwa kanały jeden to stopa na na niej mam plugin z UAD 1 i jest to CS-1 , a drugi kanał to bass na nim jest standardowy kompresor z FL'a.
Moja latencja z FL to 12 ms przy 44,1 Khz , a latenacja z UAD to 23,22 ms przy 44,1 Khz
Więc na kanale bass wpisuje w PDC od FL te opóźnienie czyli 23,22 ms. Jak odtwarzam materiał w FL to jest wszystko dobrze , no ale jak zgram go to już nie tzw. jest opóźnienie. Nie wiem w czym jest problem , dlaczego tak się dzieje.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam...

Czy ktoś może mi pomóc ?

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » czwartek 17 wrz 2009, 15:10

Nie wiem czy poza stopą i basem masz jeszcze jakieś instrumenty, ale zakładam że tak. W takim przypadku PDC powinieneś mieć zapięte na wszystkich pozostałych śladach - poza śladem stopy gdzie masz efekt UAD.

A na jakiej podstawie określasz opóźnienia plaginów? Z tego co pamiętam w PDC określa się ilość zapiętych efektów UAD a nie latencje.

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

Awatar użytkownika
chlebow

Post autor: chlebow » czwartek 17 wrz 2009, 15:19

Na stronach UAD znalazłem jeszcze takie notki:

"The following applications should always use VST:
Steinberg Cubase / Nuendo, Steinberg Wavelab, Emagic Logic Audio, Samplitude 7.x, FruityLoops & FL Studio, Ableton Live, and Melodyne."

"Image Line Fruity Loops / FL Studio
To increase the stability of UAD plugins, disable the "Reset plugins on transport" option. This setting is found in the "Audio Settings" panel under the "Options" menu."

Powodzenia. 

MAC G5 / 2GRAM / 2xUAD-1 / UAD-2 / Logic 9 / RME 800 / 2xMOTU HD 896 + 828mkII / HD2 Pro Tools 8 / 2x Lynx Aurora 16 / Audient ASP8024

ginlemon

Post autor: ginlemon » czwartek 17 wrz 2009, 17:23

...
Na stronach UAD znalazłem jeszcze takie notki:

"The following applications should always use VST:
Steinberg Cubase / Nuendo, Steinberg Wavelab, Emagic Logic Audio, Samplitude 7.x, FruityLoops & FL Studio, Ableton Live, and Melodyne."

"Image Line Fruity Loops / FL Studio
To increase the stability of UAD plugins, disable the "Reset plugins on transport" option. This setting is found in the "Audio Settings" panel under the "Options" menu."

Powodzenia. ...

Mam tylko tą stope i bass bo to jest taki przykładowy projekt . Więc opóźnienie wpisuje tylko tam gdzie jest ten bass , bo na stopie jest efekt Uad.
No i jak odtwarzam ten materaiał w FL Studio to jest wszystko dobrze , ale jak to nagram to na wave to jest opóźnienie.

W ten sposób określam opóźnienie :

ODPOWIEDZ