E-MU Xboard 49 - problem z USB?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
RafałHNS
E-MU Xboard 49 - problem z USB?

Post autor: RafałHNS » środa 16 wrz 2009, 13:31

Witam, od roku uzywam tej klawiatury jednak pierwszy raz wystąpił taki problem- mianowicie wrecz od tak klawiatura nie działa tj. po podłaczeniu jej do komputera (kablem usb) klawiatura odpala dosłownie na pare sec.(włączają sie wszystkie diody i gdy juz jest niby gotowa do pracy wszystko gaśnie jak gdyby była wyłączona).

Zeby wykluczyć jakiś błąd w sterownikach przeinstalowałem je na nowo, sprawdziłem również kabel- jest ok.

Gdy klawiatura "gaśnie" w komputerze wyskakuje komunikat informujący o awari urządzenia zewnetrzengo.

Sprawdzałem wejscie usb klawiatury wydaje się ok. Co moze powodować takie zachowanie e-mu? Znacie moze jakieś servisy zajmujące się naprawą tego typu urządzeń?

Klawiature kupiłem we Francji i w ten sposob jakoby pożegnałem się z gwarancją wiec szukam innej opcji naprawy jej.

Prosze o pomoc jakies sugestie z góry dziekuje i Pozdrawiam

tomkat_75

Re: E-MU Xboard 49 - problem z USB?

Post autor: tomkat_75 » środa 16 wrz 2009, 13:49

...
Witam, od roku uzywam tej klawiatury jednak pierwszy raz wystąpił taki problem- mianowicie wrecz od tak klawiatura nie działa tj. po podłaczeniu jej do komputera (kablem usb) klawiatura odpala dosłownie na pare sec.(włączają sie wszystkie diody i gdy juz jest niby gotowa do pracy wszystko gaśnie jak gdyby była wyłączona).

Zeby wykluczyć jakiś błąd w sterownikach przeinstalowałem je na nowo, sprawdziłem również kabel- jest ok.

Gdy klawiatura "gaśnie" w komputerze wyskakuje komunikat informujący o awari urządzenia zewnetrzengo.

Sprawdzałem wejscie usb klawiatury wydaje się ok. Co moze powodować takie zachowanie e-mu? Znacie moze jakieś servisy zajmujące się naprawą tego typu urządzeń?

Klawiature kupiłem we Francji i w ten sposob jakoby pożegnałem się z gwarancją wiec szukam innej opcji naprawy jej.

Prosze o pomoc jakies sugestie z góry dziekuje i Pozdrawiam...

A podłączałeś do gniazda USB w kompie jakieś inne ustrojstwo by sprawdzić czy działa samo gniazdo? Spróbuj podłączyć też swoją klawiaturę do innego kompa. Sterowniki w tym przypadku są raczej tylko do prawidłowego "zestrojenia" klawiatury z twoim systemem. Zasilanie klawiatury pujdzie z każdego kompa w jaki ją wepniesz. Co do tego kto naprawia gdy się okaże zepsuta to skontaktuj się z jakimkolwiek sklepem który sprzedaje te klawiaturki.

Awatar użytkownika
RafałHNS

Post autor: RafałHNS » środa 16 wrz 2009, 14:33

A podłączałeś do gniazda USB w kompie jakieś inne ustrojstwo by sprawdzić czy działa samo gniazdo? Spróbuj podłączyć też swoją klawiaturę do innego kompa. Sterowniki w tym przypadku są raczej tylko do prawidłowego "zestrojenia" klawiatury z twoim systemem. Zasilanie klawiatury pujdzie z każdego kompa w jaki ją wepniesz. Co do tego kto naprawia gdy się okaże zepsuta to skontaktuj się z jakimkolwiek sklepem który sprzedaje te klawiaturki.
...

tak sprawdzałem gniazda usb kompa a takze probowalem odpalic klawiature na innym komputerze- efekt ten sam. ;/ 

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » środa 16 wrz 2009, 14:52

tak sprawdzałem gniazda usb kompa a takze probowalem odpalic klawiature na innym komputerze- efekt ten sam. ;/ ...

A próbowałeś użyć zasilacza ? Może padło tylko zasilanie przez USB ?

Awatar użytkownika
Floward

Post autor: Floward » czwartek 17 wrz 2009, 14:13

Kafel dobrze prawi ..  można ją też po midi podłączyć i ominąć korzystanie z USB .. zainteresowł mnie temat bo sam używam EMU XB 49 i nigdy be miałem takich problemów po usb. może kwestią jest zimny lut na zasilaniu w klawiaturze . .ale lepiej aby zają się tym serwis .. Jeśli to układ scalony to już po naprawie .. Wtedy tylko autoryzowany serwis od emu .. ale ie wiem czy jest w PL .. nie interesowałem się

tomkat_75

Post autor: tomkat_75 » czwartek 17 wrz 2009, 14:31

Chyba nie maautoryzowanego serwisu firmy creative i e-mu ale są takie firmy:

http://www.ragtime.com.pl/Serwis-cinfo-pol-8.html

Ale autor chyba sam powinien poszukać...:)

Awatar użytkownika
RafałHNS

Post autor: RafałHNS » piątek 18 wrz 2009, 13:27

...
No mieliscie racje Panowie- jako ze nie mam zadnego zasilacza ktory by pasował do klawy wsadziłem baterie wszystko odpaliło bez problemu- teraz kolejna zagadka jak podłaczyć do kompa jedyne wyjscie to pewnie zakup kabelka midi. Gdy podłaczam klawe do usb nadal wyskakuje błąd -przełącza sie na zasilanie usb(ktore nie działa) pewnie dlatego. Dziekuje bardzo za pomoc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » środa 24 lis 2010, 13:06

Ma dokładnie taki sam problem. Pjawił się po ugrade firmware... Ktoś wie juz o co w tym chodzi? Na forach zagranicznych znany jest ten problem ale nie udalo mi się znaleźć odpowiedzi...
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

ODPOWIEDZ