12 par monitorów z dołem 8" - ślepy test

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
preceli
Re: 12 par monitorów z dołem 8" - ślepy test

Post autor: preceli » piątek 11 wrz 2009, 20:33

...Nie każdego stać na monitory za 6tyś. zł - zresztą nie każdemu są takie potrzebne...

Toż to jasne jak byk. Tyle, że zawsze należy mieć na uwadze, że podstawowych praw fizyki jak dotąd nikt jeszcze ani nie zanegował, ani nie przeskoczył. Wbrew opini armii setek (tysięcy?) PR-owców.

A może inaczej: a co sam mógłbyś powiedzieć mając do porównania nawet bylejaki odsłuch "studyjny" i bazarowy duet plastików?

Tu niech zgadnę - otóż będzie Ci mocno ciężko wyrazić profesjonalnie swe odczucia prostymi słowami. Bo po prostu brak takich słów (głównie cenzuralnych) w naszym języku.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » piątek 11 wrz 2009, 21:15

Ntak, ale bazarowe plastiki też jednak jedne brzmią lepiej drugie gorzej i da się to zawsze jakoś tam opisać słowami mniej czy bardziej dokładnie. Opisy drogich monitorów to również zlepek subiektywnych odczuć testujących, których każdy słyszy inaczej czy jak ktoś zauważył każdy stał w innym miejscu co na odbiór niektórych wrażeń mogło mieć wpływ. Fizyki nie przeskoczy, ale nie robią tego również te najdroższe konstrukcje są jedynie blizej niz dalej teoretycznego ideału, którym zresztą już chyba przestała być płaska charakterystyka. Zresztą większość pomieszczeń, do których ludzie kupują niedrogie monitory wprowadza znacznie więcej nierówności w pasmie niż one same, więc chodzi jedynie o kolejną garść subiektywnych odczuć w niższej klasie, a wybór i tak pozostaje użytkownikowi. Nie uważam, aby testowanie tańszego sprzętu było bezsensowne w końcu w tej klasie również znajdują się produkty wybijające sie stosunkiem jakości do ceny i chodzi o to by je jak najskuteczniej wyłapać.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 11 wrz 2009, 22:06

...Nie uważam, aby testowanie tańszego sprzętu było bezsensowne w końcu w tej klasie również znajdują się produkty wybijające sie stosunkiem jakości do ceny i chodzi o to by je jak najskuteczniej wyłapać...

Chyba nawet nie zauważyłeś, iż sam sobie udzieliłeś po części wyjaśnień.
Cytuję:
"Zresztą większość pomieszczeń, do których ludzie kupują niedrogie monitory wprowadza znacznie więcej nierówności w pasmie niż one same, więc chodzi jedynie o kolejną garść subiektywnych odczuć w niższej klasie, a wybór i tak pozostaje użytkownikowi."
Bo problemem jest właśnie też i to, że nikt nie jest w stanie zasymulować nieskończonego wręcz zbioru odpowiedzi owych pomieszczeń. A totalna nieliniowość "monitorów" + absolutnie nie do przewidzenia warunki ich odsłuchu to już nawet nie porażka, to full katastrofa.
Sam powiedz - czy ktoś poważny, o zdrowych zmysłach będzie Ci śmiał powiedzieć, że coś się nadaje lub nie w tak porąbanej konfiguracji?
Chyba, że liczysz na zdanie następnego, świeżo upieczonego forumowego gringo. Tu droga wolna, aż do wyczerpania cierpliwości dyżurnego admina
[addsig]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 11 wrz 2009, 22:27

... ja początkujący chętnie bym poczytał co Panowie testerzy pracujący na codzień z dźwiękiem sądzą o tańszych modelach.... 

Tu moze byc klopot, jak sadze... W przypadku tego testu jak widac dosc czesto pojawialo sie cos na ksztalt konsensusu i opinie byly mniej wiecej zgodne. W przypadku malych monitorow najprawdopodobniej bedziemy miec do czynienia z wielce subiektywna sytuacja i pojedynkiem opinii tych, ktorzy lubia ns10 i tych, ktorzy ich nienawidza i wola geneleki. Do tego do porownania wystawi sie adamy i znowu bedzie zle

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » piątek 11 wrz 2009, 22:35

Tu już łapiesz za słówka bo chodziło mi o warunki w jakich monitory będą używane, a to juz problem ich użytkownika jak i to co on tam na nich stworzy. Odsłuchy testowe powinny się natomiast odbyć w jak najbardziej wzorcowych warunkach, żeby ukazać wszystkie za i przeciw danych modeli. Chodzi mi tylko o zarys brzmieniowy nawet jakby miały służyć tylko do słuchania muzyki i komponowania skoro nie da się na nich zrobić poprawnego miksu (w co nie wierzę). Niestety próbek brzmienia monitorów nie da się ściągnąć z Internetu i na tej podstawie sobie wybrać odpowiadające, a na podstawie opini ludzi, którzy już nie jedno słyszeli można sobie wyrobić jakieś tam zdanie. Idąc jednak Twoim tropem to test nawet i drogich modeli jest bez sensu bo te bedą grały w różnych pomieszczeniach i słuchać ich będą różne uszy, a jednak takie testy są robione, więc nie przekonasz mnie, że test tanich monitorów to jakaś abstrakcja i nic by się z niego nie dowiedział.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 11 wrz 2009, 22:39

Odsłuchy testowe powinny się natomiast odbyć w jak najbardziej wzorcowych warunkach, żeby ukazać wszystkie za i przeciw danych modeli.
No tak, ale w wyniku testu będą same "przeciw" i żadnych "za".
I po co Ci taka informacja?

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » piątek 11 wrz 2009, 22:44

... ja początkujący chętnie bym poczytał co Panowie testerzy pracujący na codzień z dźwiękiem sądzą o tańszych modelach.... 

Tu moze byc klopot, jak sadze... W przypadku tego testu jak widac dosc czesto pojawialo sie cos na ksztalt konsensusu i opinie byly mniej wiecej zgodne. W przypadku malych monitorow najprawdopodobniej bedziemy miec do czynienia z wielce subiektywna sytuacja i pojedynkiem opinii tych, ktorzy lubia ns10 i tych, ktorzy ich nienawidza i wola geneleki. Do tego do porownania wystawi sie adamy i znowu bedzie zle

---

No to niech będzie pojedynek opini a ja sobie wybiore według tych opini , a bynajmniej wstępnie wyselekcjonuję czym warto się zainteresować, który produkt zdobył tam jakieś uznanie chociażby za stosunek jakoś cena u osoby, którą cenię za dokonania zawodowe. Co do punktu odniesienia to moim zdaniem powinny być to po prostu znane nagrania, które wszyscy znają z różnych odsłuchów, a nie jakieś jedne monitory referencyjne.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 11 wrz 2009, 22:54

.. Idąc jednak Twoim tropem to test nawet i drogich modeli jest bez sensu bo te bedą grały w różnych pomieszczeniach i słuchać ich będą różne uszy, a jednak takie testy są robione, więc nie przekonasz mnie, że test tanich monitorów to jakaś abstrakcja i nic by się z niego nie dowiedział...

Źle kombinujesz.
Droższe monitory, o odpowiednich parametrach fizyko-akustycznych, a przy tym prawidłowo skonstruowane, są przewidywalne! Tu aby wyrobić sobie z grubsza o niech zdanie wystarczy ich odsłuch przez osłuchane uchu w tych samych warunkach akustycznych. Niestety ucho osłuchane, a na to pracuje się czasem i kilkanaście lat.
Co do pozostałych wynalazków już napisałem jak się one mają do powyższych i czemu psu na budę będą relacje podpisane nawet przez największe tuzy (w tym przypadku napewno nie bezinteresowne).
Sam kiedyś przyznasz mi tu rację, to więcej niż pewne
[addsig]

Rabbeat83

Post autor: Rabbeat83 » piątek 11 wrz 2009, 22:58

Odsłuchy testowe powinny się natomiast odbyć w jak najbardziej wzorcowych warunkach, żeby ukazać wszystkie za i przeciw danych modeli.
No tak, ale w wyniku testu będą same "przeciw" i żadnych "za".
I po co Ci taka informacja?
---
No zawsze któreś będą miały mniej tych "przeciw" niż inne ;). Czyli co chcąc liznąć tematu pracy z dźwiękiem nie mogę kupić sobie tanich monitorów bo nie ma to całkowicie sensu? Czy może po prostu wybrać sobie, które podobają sie z wyglądu? Testy odsłuchowe będą zawsze subiektywne przecież nie ważne czy będą dotyczyły monitorów za 2 czy za 6tyś. zł, więc nawet jeżeli te tanie nie mają wiele wspólnego z tymi drogimi to po coś są produkowane dla jakieś grupy docelowej (m.in. dla mnie ;)) i jakieś testy warto by im było zrobić.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 11 wrz 2009, 23:10

... Czyli co chcąc liznąć tematu pracy z dźwiękiem nie mogę kupić sobie tanich monitorów bo nie ma to całkowicie sensu?...

Możesz.

...Czy może po prostu wybrać sobie, które podobają sie z wyglądu?...

Dokładnie. Istnieje taka sama szansa, że trafisz jak i nie. Nawet geniusz nie poradzi Ci co zrobić w przypadku dziurawych pasmowo monitorów bo z pustego i Salomon nie naleje. Takie "monitorki" w realizacji sprawdzają się tylko w jednej sytuacji, coby sprawdzić czy coś się odtwarza, czy nie.

...Testy odsłuchowe będą zawsze subiektywne...

Bo nikt i nigdy nie słyszał o testach obiektywnych. Takie coś nigdy nie miało, nie ma i nie będzie miało racji bytu. Jeśli ktoś Ci coś powie o obiektywiźmie w tej kwesti, to spoko możesz go sobie już wymazać ze swego działu "guru" w tym temacie.
[addsig]

ODPOWIEDZ