AKAI APC40 w praktyce

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:
AKAI APC40 w praktyce

Post autor: dr.beat » poniedziałek 07 wrz 2009, 13:12

Witam serdecznie, chcialbym się dowiedziec czy ktoś ma doświadczenie w pracy z tym kontrolerem?

Chcialbym zmienić koncepcje grania tj zastapic gramofony/cdki laptopem z abletonem i wydaje mi sie ze ten kontroler jest strzalem w 10, niestety nie mam gdzie go przetestowac a jeszcze abletona się ucze caly czas.

Głownie mam na mysli minimalowe live acty.

Posiadam Macbooka soft oraz kartę E-Mu 0404.

Konstuktywne wypowiedzi mile widziane

Music sounds better with...me ;-)

grzelcio

Re: AKAI APC40 w praktyce

Post autor: grzelcio » poniedziałek 07 wrz 2009, 14:34

...
Witam serdecznie, chcialbym się dowiedziec czy ktoś ma doświadczenie w pracy z tym kontrolerem?

Chcialbym zmienić koncepcje grania tj zastapic gramofony/cdki laptopem z abletonem i wydaje mi sie ze ten kontroler jest strzalem w 10, niestety nie mam gdzie go przetestowac a jeszcze abletona się ucze caly czas.

Głownie mam na mysli minimalowe live acty.

Posiadam Macbooka soft oraz kartę E-Mu 0404.

Konstuktywne wypowiedzi mile widziane ...

Witam,

polecam filmy na youtube na temat tego kontrolera. Jak dla mnie "kosmos" :) Nie używałem go ale na podstawie filmików i materiałów na jego temat myślę, że do minimalowych live actów będzie idealny.

Zastanów się jednak nad innym aspektem zamiany - na mnie osobiście osoba występująca z gramofonami/cdk'ami/dużą ilością innego sprzętu, cały czas coś tam robiąca/sporo ruszająca się na scenie podczas tworzenia robi o wiele większe wrażenie niż osoba stojąca nad jednym kontrolerem i laptopem. Podkreślam jednak, że jest to moje bardzo subiektywne odczucie i inni nie muszą tego tak postrzegać.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:

Post autor: dr.beat » poniedziałek 07 wrz 2009, 14:57

Witam,

polecam filmy na youtube na temat tego kontrolera. Jak dla mnie "kosmos" :) Nie używałem go ale na podstawie filmików i materiałów na jego temat myślę, że do minimalowych live actów będzie idealny.

Zastanów się jednak nad innym aspektem zamiany - na mnie osobiście osoba występująca z gramofonami/cdk'ami/dużą ilością innego sprzętu, cały czas coś tam robiąca/sporo ruszająca się na scenie podczas tworzenia robi o wiele większe wrażenie niż osoba stojąca nad jednym kontrolerem i laptopem. Podkreślam jednak, że jest to moje bardzo subiektywne odczucie i inni nie muszą tego tak postrzegać.

Pozdrawiam

...

Nie do końca zgadzam się z Tobą, wychodze z założenia ze ciezko jest zrobić cos zueplnie nowego na klasycznym sprzęcie, oczywiście są rodzaje muzyki tanecznej którą swietne sie gra z decków, ale wg mnie granie na zywo ma wieksze mozliwosci kreacji.To Ty decydujesz czy teraz wchodzi bass, czy za chwile będzie efektowny breakdown. Grając gotowe tracki masz z góry narzucone pewne rzeczy takie jak układ dzwięków w utworze. A chociażby grajac w stałym tempie Live (co ma swoje wady i zalety) mozesz nawet bez tapowania dorzucic coś z syntezatora, lub wysamplować jakaś acapelle i tym samym stworzyć nową jakość, nowe brzmienie.

Mam kilku letnie doświadczenie w uzywaniu standadowych "narzędzi DJa" i widze ze czasem czegoś jeszcze brakuje (pomimo wykorzystywania samplera, efektora i kilku innych sztuczek) a co do ilości sprzętu to podstawowa konsola to 3 klocki, w live tez masz 3 klocki ;)mixer, laptop i kontroler.

W wielu klubach ludzie i tak nie widza co tam masz bo djka jest podniesiona troche ponad parkiet.

Pozdrawiam

[addsig]

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 08 wrz 2009, 10:00

... a co do ilości sprzętu to podstawowa konsola to 3 klocki, w live tez masz 3 klocki ;)mixer, laptop i kontroler. 

po co ci dodatkowy mikser przy apc40 raczej dobra karta dzwiekowa,jeśli już stoją graty w dj ce to niekoniecznie ich potrzebujesz.

apc to doskonała rzecz musisz sam sprobowac , ale uważam że ableton jest dla muzykow i dj chcacych tworzyc własma muzyke. klipy mogą miec zmienne tempo.

dla majacych tylko ambicje dj skie lepszy będzie traktor ze sterownikiem midi

http://www.apc40.com/

Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:

Post autor: dr.beat » wtorek 08 wrz 2009, 13:55

...
... a co do ilości sprzętu to podstawowa konsola to 3 klocki, w live tez masz 3 klocki ;)mixer, laptop i kontroler. 

po co ci dodatkowy mikser przy apc40 raczej dobra karta dzwiekowa,jeśli już stoją graty w dj ce to niekoniecznie ich potrzebujesz.

apc to doskonała rzecz musisz sam sprobowac , ale uważam że ableton jest dla muzykow i dj chcacych tworzyc własma muzyke. klipy mogą miec zmienne tempo.

dla majacych tylko ambicje dj skie lepszy będzie traktor ze sterownikiem midi

http://www.apc40.com/...

Dziś jade kupić i wtedy przetestuje...

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » wtorek 08 wrz 2009, 14:04

...

TO TWÓJ SZCZĘŚLIWY DZIEŃ

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » wtorek 08 wrz 2009, 14:26

...
...

TO TWÓJ SZCZĘŚLIWY DZIEŃ

...

Ja kupiłem w sobotę, a w poniedziałek oddałem. Za tyle kasy spodziewałem się więcej niż sprzęt, którego nawet nie mogę sobie przeprogramować bez dodatkowego (kosztownego! a jak ... ) oprogramowania. Zdecydowanie za mało "out-of-the-box" , albo ja zbyt dużo wymagam.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 08 wrz 2009, 14:30

Ja kupiłem w sobotę, a w poniedziałek oddałem. Za tyle kasy spodziewałem się więcej niż sprzęt, którego nawet nie mogę sobie przeprogramować bez dodatkowego (kosztownego! a jak ... ) oprogramowania. Zdecydowanie za mało "out-of-the-box" , albo ja zbyt dużo wymagam.
...

Alternatywą jeszcze może być Maschine od NI. Mniej kontrolerów, za to więcej "Out of the Box". Spokojnie można go "podprogramować" pod Abletona.

Co do APC40. Możecie coś powiedzieć na temat wykonania? Solidny jest?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » środa 09 wrz 2009, 08:41

"podprogramować" pod Abletona. 

nie widze sensu kupowania apc40 do innych daw , ale do abletona nie ma nic lepszego.

nic nie trzeba programować a można wszystko zmienić

co do wykonania to metalowe AKAI

ODPOWIEDZ