Zestawienie skromnego "home studio"
Re: Zestawienie skromnego "home studio"
.....i co roku bym sobie dokupywal jeden element, czyli tak za 4 lata moglbym ruszyc. Rozumiem ze z tym sprzetem nie osiagne poziomu swiatowego, ani poziomu krajowego -byc moze nie osiagne nawet i poziomu regionalnego ale mysle ze dam rade zrobic cos jakosciowo przecietnego. To mi narazie wystarczy a z czasem bede mogl lepsze rzeczy dokupywac, starsze wymieniac. Po prostu chcialbym tym posunieciem ruszyc z miejsca bo wydaje mi sie ze nie rozwijam sie muzycznie wystarczajaco szybko. Lepiej ruszyc z pierwszego biegu i z czasem sie rozpedzic przy czym poznajemy lepiej samochod niz stac w miejscu i wlaczyc od razu piaty bieg
Dzieki wam za zainteresowanie sie tematem.
...
.....i co roku bym sobie dokupywal jeden element, czyli tak za 4 lata moglbym ruszyc. Rozumiem ze z tym sprzetem nie osiagne poziomu swiatowego, ani poziomu krajowego -byc moze nie osiagne nawet i poziomu regionalnego ale mysle ze dam rade zrobic cos jakosciowo przecietnego. To mi narazie wystarczy a z czasem bede mogl lepsze rzeczy dokupywac, starsze wymieniac. Po prostu chcialbym tym posunieciem ruszyc z miejsca bo wydaje mi sie ze nie rozwijam sie muzycznie wystarczajaco szybko. Lepiej ruszyc z pierwszego biegu i z czasem sie rozpedzic przy czym poznajemy lepiej samochod niz stac w miejscu i wlaczyc od razu piaty bieg
Dzieki wam za zainteresowanie sie tematem....
To moze ja napisze pare slow, jako ze zawsze meczylem sie z tanim sprzetem, najgorszymi glosnikami, itp.
Po pierwsze ,nie przejmuj sie gadaniem o tych komputerach, kup sobie kompa z allegro (z marketow bym nie polecal ze wzgledu na jazdy z gwarancjami i totalnym brakiem wiedzy sprzedajacych). Na allegro sa fajne oferty. Ja bym polecal nastepujacy config:
- proces Intel Core 2 duo o mocy 2 ghz lub wiecej (mam laptopa z 2ghz i smiga, ze az milo)
- pamiec 2 gb (i jak wyzej)
- dysk to taki 250 gb jest juz ok, na dodatek taniocha
- naped byle jaki DVD-rom/writer
- karta graficzna wbudowana
- muzyczna, moze byc jaka wspomniales
- monitor - jesli masz starego klamota to kup sobie lepiej nowy, taki 19 cali panoramiczny, rowniez sa tanie, a praca bedzie znacznie przyjemniejsza
- zasilacz - jesli bedziesz mial mozliwosc to wybierz sobie mocniejszy - kto wie, moze kiedys bedziesz potrzebowal wiecej mocy to juz bedzie
O planach komponowania na sluchawkach to raczej zapomnij. Dlaczego? bo jest to niewygodne, czesto dzwiek brzmi inaczej niz na zwyklym sprzecie. Koledzy pisza o tych monitorach ,ale to niestety prawda. Ja do niedawna pracowalem na glosnikach typu 2+1 i po godzinie ustawiania mixu i probie odtworzenia na innym sprzecie tylko sie wk...alem, ze nie gra tak jak chcialem!!!
Rozwiaznie: kup sobie monitory, choc te tansze, prostsze, a do tego kup sobie tansze sluchawki, aby ustawiac sobie na nich dokladnie panorame (nie wiem czy tak sie to "profesjonalnie" robi ,ale ja tak robie).Ja do tego uzywam najbardziej tandentych Philipsow, a reszte robie sobie na monitorach.
cos pewnie znajdziesz. ja mieszkam w Irlandii,zamawiam w UK, wiec nie znam sklepow polskich, ale przejrzyj sobie ta liste, na pewno bedziesz mogl sie dzieki temu choc zorientowac w temacie:
http://www.dv247.com/search/2940/0/ProductPrice/Ascending/-/1/
adaptacje pomieszczenia zrobisz sobie pozniej, wazne aby glosniki byly tylko dobrze ustawionie.
pozdrawiam,
piotrek
www.myspace.com/piotrglaza
To moze ja napisze pare slow, jako ze zawsze meczylem sie z tanim sprzetem, najgorszymi glosnikami, itp.
Po pierwsze ,nie przejmuj sie gadaniem o tych komputerach, kup sobie kompa z allegro (z marketow bym nie polecal ze wzgledu na jazdy z gwarancjami i totalnym brakiem wiedzy sprzedajacych). Na allegro sa fajne oferty. Ja bym polecal nastepujacy config:
- proces Intel Core 2 duo o mocy 2 ghz lub wiecej (mam laptopa z 2ghz i smiga, ze az milo)
- pamiec 2 gb (i jak wyzej)
- dysk to taki 250 gb jest juz ok, na dodatek taniocha
- naped byle jaki DVD-rom/writer
- karta graficzna wbudowana
- muzyczna, moze byc jaka wspomniales
- monitor - jesli masz starego klamota to kup sobie lepiej nowy, taki 19 cali panoramiczny, rowniez sa tanie, a praca bedzie znacznie przyjemniejsza
- zasilacz - jesli bedziesz mial mozliwosc to wybierz sobie mocniejszy - kto wie, moze kiedys bedziesz potrzebowal wiecej mocy to juz bedzie
O planach komponowania na sluchawkach to raczej zapomnij. Dlaczego? bo jest to niewygodne, czesto dzwiek brzmi inaczej niz na zwyklym sprzecie. Koledzy pisza o tych monitorach ,ale to niestety prawda. Ja do niedawna pracowalem na glosnikach typu 2+1 i po godzinie ustawiania mixu i probie odtworzenia na innym sprzecie tylko sie wk...alem, ze nie gra tak jak chcialem!!!
Rozwiaznie: kup sobie monitory, choc te tansze, prostsze, a do tego kup sobie tansze sluchawki, aby ustawiac sobie na nich dokladnie panorame (nie wiem czy tak sie to "profesjonalnie" robi ,ale ja tak robie).Ja do tego uzywam najbardziej tandentych Philipsow, a reszte robie sobie na monitorach.
cos pewnie znajdziesz. ja mieszkam w Irlandii,zamawiam w UK, wiec nie znam sklepow polskich, ale przejrzyj sobie ta liste, na pewno bedziesz mogl sie dzieki temu choc zorientowac w temacie:
http://www.dv247.com/search/2940/0/ProductPrice/Ascending/-/1/
adaptacje pomieszczenia zrobisz sobie pozniej, wazne aby glosniki byly tylko dobrze ustawionie.
pozdrawiam,
piotrek
www.myspace.com/piotrglaza
Dzieki wielkie za porade piotrze! Co do monitorow to czytalem bardzo duzo na ten temat, po przeczytaniu twojego postu raz jeszcze usiadlem i dolkadnie wszystko przeanalizowalem (az musialem aspiryne polknac) .Z wiekszosci tematow wynika ze raczej nie ma sensu kupowac monitorow taniej niz 1000pln bo sa one nie wiele lepsze od zwyklej wierzy hi-fi. Chociaz tak jak mowie moge sie co do tego mylic gdyz czerpie informacje z roznych for internetowych a nie bazuje na wlasnych doswiadczeniach.
Kiedys nadzialem sie na temat o sluchawkach ATH-m40fs i byly one bardzo zachwalane - tutaj jest np. temat : http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=22922&forum=10 No i od tamtego momentu czaje sie wlasnie na ten model a z czasem kupilbym jakies porzadne monitory.
Skoro sie upierasz przy tych sluchawkach... wiem, ze istnieja pewne programy (wtyczki), ktorych zadaniem jest symulowanie monitorow studyjnych ustawionych w pokoju. sprawdz ten link ponizej (Isolate pro), gosc zrobil taki soft, moze Ci sie akurat przyda (ja nie testowalem )
http://www.jeroenbreebaart.com/
nie jest to jedyny tego typu program, wiem ze istnieje wiecej.
[addsig]
ziomuś, co Ci mogę powiedzieć .. jak Ci pomóc .. jestem elektronikiem, zatem może mógłbym wspomóc w wyborze urządzeń do komputera PC. Do robienia muzyki bardfziej polecam komputery od Apple - Mac. Jednak jesteśmy w PL i tutaj większa gama oprogramowania jest na PC.
W markecie jest zasada - mocny procesor, dużo pamięci, pojemny dysk, ale nie zwraca się uwagi na markę i jakość wykonania podzespołów, tylko na skuteczną sprzedaż parametrów i coraz większych wartości cyferek przy nazwach podsespołów.
Przykładem jest płyta glówna którą dają od tańszego producenta, który robi płytę nanoszącv ścieżki - 3 wartwy .. zamiast 7-9. To powoduje, że komputer po kilku latach użytkowania staje się niestabilny i trzeba zmienić serce komputera - płyte głowna przy czym upgreadować już cały kmputer, bo co kilka lat zmieniają się standardy - sloty procesorów/pamięci .. taktowania magistrali.
Polecam dyski tylko od samsunga / Sygate'a, jeśli zależy Ci na danych i swoich projektach na komputerze, własnych samplach, presetach mam tutaj dużo doświadczenia w pracy z firmami które potraciły dane/faktury .. ozyskiwanie odbywa się w labolatorium we Wrocławiu i kompletnie jest nieopłacalne dla małego przedsiębiorstwa lub przeciętnego użytkownika komputera.
Płyta główna - od Gigabyte (dobra jakość, zadkie awarie)
Pamięć - Nanya/Elixir DDR/Ocz 2/3 - zależnie od dobranej pł. głownej
Procesor (zależnie od płyty głownej) polecam AMD najnowsze 64 bit/Core 2 Duo/Quad - najnowsze FL 9 będzie wykorzystywało 2 rdzenie ..FL 8 wykorzystuje już Multi threading processing .. al to jeszcze mało.
Karta muzyczna - tutaj zależnie od Twoich potrzeb, najważniejsze żeby wspierała wtyczki VST procesorem DSP i miała filtry w czasie rzeczywistym (real time) osobiście używam karty od EMU, jak na razie spełnia oczekiwania i nie narzekam na latencje . .slyszałem że maya od Esi lepsza - to są karty najtańsze - w zasadzie można je zaklasyfkować do kart muzycznych nie studyjnych .. studyjna jest w granicach kilku tysięcy pln + procesor efektów realizujący dźwięk / mastering jak systemy Powercore czy Uad.
Odsłuch - potrzebujesz liniowej charakterystyki znieksztauceń, słuchawki najwyższej jakości z odwzorowaniem realnym tworzonych dźwięków .. Koledzy mają rację co do ekranów - to b ważna, jeśli nie najważniejsza sprawa podczas twoerzenia muzyki, dźwięków .. bez tego Twoja muzyka nigdy nie nabierze brzmienia jak profesjonalne produkcje tworzone w studiach muzycznych z wykorzystaniem hardware.
K Graficzna - z czasem będziesz miał niedosyt - jeden monitor LCD to za mało by widzieć sterowane VST/VST Instrumenty .. wybierz k graficzną mającą możliwość podpięcia minimum 2uch monitoróww .. ew. . w przyszłości żebyś miał możliwość podłączyć pod kartę Switch pozwalający oglądać projekt w kilku ekranach LCD i monipulować projektem.
Odemnie na zakończenie.
Zaskoczyło mnie, że opisałeś swój styl muzyczny jakoo Dance/Trance/Techno, w niektórych społecznościach, to - techno nazywana jest muzyką elektroniczną często przez artystów którzy tworzą muzykę nagrywając grę na instruentach, lub traktujących muzykę elektroniczną jako syf - wyrażają swoją wyższość nad Techno. hmm .. żeby tworzyć dance trzeba nienawidzieć techno, znam dobrze ten styl i te 2 gatunki po prostu kosmicznie się różnią .. to jak słuchać Popu a DarkCore. W początkach kontaktów z muzyką tworzyłęm Trance/Dance i stworzyłem kilka amatorskich produkcji Handsup .. teraz przeszedłem na mroczną stronę muzyki elektronicznej - HardStyle Early/HardCore .. jeszcze szukam swojego prawdziwego stylu ;) Myślę, że Ty też jeszcze nie do końca wiesz co byś chcial tworzyć i stąd pytanie jak dobrać sprzęt. Do najzwyklejszej komerchy Dance/Electro wystarczy melo z mida, kilka dźwięków z Nexusa, jakieś tam słuchawki, zestaw sampli od VipZone'a .. po prostu komputer i wysłać kawałek do masteringu. Jeśli jesteś bardzo ambitnym muzykiem, zainwestuj najwięcej w kartę muzyczną - studyjną oraz odsłuch .. paramerty komputera są niezbędne do utrzymania odpowiedniej latencji i przyjemniej obróbki dźwięku, potrzebna jest b mocna maszyna (komputer) z b dobrym odwzorowaniem dźwięku i odciążeniem dla peocesora (k muzyczna/ekrany).
Pozdrawiam
"...Mikrofon. Myslalem o MXL 990 za okolo 600 pln. Bazuje tutaj tylko na opiniach forumowiczow. (...) mikrofon jest dobry. ..."
Zdecydowanie nie. To bodaj najgorszy mikrofon w tej cenie. Jeśli chcesz MXL'a, to weź 770, lub 2006. Z ciekawszych są jeszcze Studio Projects B1 i Audiotechnica AT2020.