Interfejs audio - poważny wybór

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
James81
Interfejs audio - poważny wybór

Post autor: James81 » wtorek 01 wrz 2009, 22:55

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem ( uniwersalnego ) interfejsu audio. Szukam takiego który
wystarczy mi na długie miesiące;) tak zebym nic juz nie musiał dokupywać. Szczególnie chciałbym
aby interfejs audio posiadał dobry przedwzmacniacz mikrofonowy i miał niski poziom latencji
( ponieważ pracuję cały czas na programach VST/VSTi )
Intrfejsy audio ktore narazie mnie zainteresowały to:

-ESI ESP 1010E
oraz
-M-Audio Fast Track Ultra
Interfejs audio chcialbym kupić do 1600zł moze jest jakiś lepszy od tych co podałem w podobnej cenie?
Prosiłbym o pomoc w wyborze jest to moj pierwszy tak poważny zakup a prawde mówiąc za bardzo sie nie znam.Pozdrawiam

andrew04

Re: Interfejs audio - poważny wybór

Post autor: andrew04 » środa 02 wrz 2009, 12:59

...
Witam,

Zastanawiam się nad kupnem ( uniwersalnego ) interfejsu audio. Szukam takiego który
wystarczy mi na długie miesiące;) tak zebym nic juz nie musiał dokupywać. Szczególnie chciałbym
aby interfejs audio posiadał dobry przedwzmacniacz mikrofonowy i miał niski poziom latencji
Intrfejsy audio ktore narazie mnie zainteresowały to:

-ESI ESP 1010E
oraz
-M-Audio Fast Track Ultra
Interfejs audio chcialbym kupić do 1600zł moze jest jakiś lepszy od tych co podałem w podobnej cenie?
Prosiłbym o pomoc w wyborze jest to moj pierwszy tak poważny zakup a prawde mówiąc za bardzo sie nie znam.Pozdrawiam

...

Jeżeli szukasz czegoś z dobrymi preampami to przychodzi mi do głowy konnekt live którego sam mam (i sprzedaję z powodów finansowych), niską latencję również osiągniesz na nim bo to interfejs na firewire.  W tym M-audio nie znjadziesz rewelacyjnych przedwzmacniaczy - wiem bo miałem.

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » środa 02 wrz 2009, 15:02

miał niski poziom latencji

Ile jeszcze bedzie trzeba powtarzac ze interface nie ma praktycznie wplywu na latencje, a juz tym bardziej na te twoje VST ?!

www.klub.agaton.pl

richtig

Post autor: richtig » środa 02 wrz 2009, 15:34

Ile jeszcze bedzie trzeba powtarzac ze interface nie ma praktycznie wplywu na latencje, a juz tym bardziej na te twoje VST ?!
...

A co Ty za brednie wypisujesz? 

Oczywiście są inne czynniki odpowiedzialne (szybkość i kompatybilność komputera) ale sprzęt oraz jego sterowniki mają kluczową rolę jeżeli chodzi o opóźnienie

www.myspace.com/pchelki

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » środa 02 wrz 2009, 16:25

...
...

A co Ty za brednie wypisujesz? 

Oczywiście są inne czynniki odpowiedzialne (szybkość i kompatybilność komputera) ale sprzęt oraz jego sterowniki mają kluczową rolę jeżeli chodzi o opóźnienie...

Dokładnie ! Tak samo działają karty graficzne ze sprzętowym wspomaganiem OpenGL i Direct X !!! Tylko w w wypadku kart graficznych wąskim gardłem stał się procesor, pamięć i elektronika płyty głównej, a w wypadku audio nie doszło jeszcze do aż takich zależności. A więc gdzie jest wąskie gardło, które umożliwiałoby obniżenie latencji do wartości pomijalnych ?

Awatar użytkownika
James81

Post autor: James81 » środa 02 wrz 2009, 17:44

Niestety nie mam Firewire w komputerze ale nie widze problemu z dokupieniem takiej "płytki" z tym portem.
Co do samego interfejsu audio ( TC Electronic Konnekt Live ) to zaintrygował mnie;) Jeżeli już mam coś kupić
porządnego to moge te kilka zł jeszcze dozbierac. Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt
że na stronach odnośnie tego interfejsu aduio dopisują takie zdanie
"Jeśli jesteś jednym z tych, którzy nie mogą obyć się bez gramofonu i czarnej płyty, to Konnekt Live jest właśnie dla Ciebie."
nie wiem czy to jest chwyt reklamowy czy tylko sugerowanie interfejsu aduio dla poszczególnej
grupy osob. Prosiłbym jeszcze o pomoc i doradzenie w wyborze interfejsu audio.Pozdrawiam

andrew04

Post autor: andrew04 » środa 02 wrz 2009, 18:29

...
Niestety nie mam Firewire w komputerze ale nie widze problemu z dokupieniem takiej "płytki" z tym portem.
Co do samego interfejsu audio ( TC Electronic Konnekt Live ) to zaintrygował mnie;) Jeżeli już mam coś kupić
porządnego to moge te kilka zł jeszcze dozbierac. Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt
że na stronach odnośnie tego interfejsu aduio dopisują takie zdanie
"Jeśli jesteś jednym z tych, którzy nie mogą obyć się bez gramofonu i czarnej płyty, to Konnekt Live jest właśnie dla Ciebie."
nie wiem czy to jest chwyt reklamowy czy tylko sugerowanie interfejsu aduio dla poszczególnej
grupy osob. Prosiłbym jeszcze o pomoc i doradzenie w wyborze interfejsu audio.Pozdrawiam

...

Jeśli chodzi o "czarne płyty" to interfejs posiada "wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy z korekcją RIAA", cena używanego interfejsu to koło 1200zł, wspominałeś coś o 1600zł więc chyba nie trzeba "dozbierać" :) Od siebie dodam,  że w tym przedziale cenowym nie znajdziesz nic innego z tak dobrymi preampami jak ma tc. koonekt.

Davi

Post autor: Davi » środa 02 wrz 2009, 19:50

zerknij na Focusrite Saffire 26 Pro, brzmi rewelacyjnie i ma mnustwo zawodowych wejść i wyjść, cena genialna jak za te możliwości i jakość. Karte FW na PCI bardzo dobrą spokojnie kupisz już za ok 35 zł.

Awatar użytkownika
James81

Post autor: James81 » środa 02 wrz 2009, 21:26

Focusrite Saffire 26 Pro znalazłem tylko w dwóch sklepach w jednym cena na telefon a w drugim cena 2800 zł
to już troche mocno wykracza poza mój Budżet;)Sprzęt zamierzam kupić tylko w sklepie, żadnego używanego.
Tak myślę że za klika dni wybiorę się do sklepu i wybiorę ten jedyny. Narazie jestem przekonany na
TC Electronic Konnekt Live. Jak ktoś ma jakieś pomysły, propozycje to chętnie je przeczytam i dokonam prawidłowego wyboru.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » środa 02 wrz 2009, 23:21

Zwróć uwagę na Audio Kontrol 1. 300 bez jednego Euro :)

Czasami promocyjnie dorzucą jaką wtykę
Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ