Jak przypisać klawiaturę MIDI aby sterowała funkcjami miksera Cubase?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
orbita77
Jak przypisać klawiaturę MIDI aby sterowała funkcjami miksera Cubase?

Post autor: orbita77 » sobota 29 sie 2009, 09:34

prosze o pomoc

Awatar użytkownika
MB

Re: Jak przypisać klawiaturę MIDI aby sterowała funkcjami miksera Cubase?

Post autor: MB » sobota 29 sie 2009, 09:47

Cubase nie ma stałego przypisania numerów kontrolerów do parametrów miksera, bo tych parametrów jest dużo więcej niż liczba kontrolerów. Musisz sam wybrać, co Cię interesuje i zdefiniować te kontrolery.

Było o tym tutaj wielokrotnie. Wyszukiwarka forum znajduje się u dołu strony.

orbita77

Post autor: orbita77 » sobota 29 sie 2009, 10:20

Cubase nie ma stałego przypisania numerów kontrolerów do parametrów miksera, bo tych parametrów jest dużo więcej niż liczba kontrolerów. Musisz sam wybrać, co Cię interesuje i zdefiniować te kontrolery.

glownie chodzi mi o konkretne dane np jaki numer przypisac do danego suwaka lub pada lub encodera w klawiaturce sterujacej aby zadzialal start, stop, nagrywanie, wyciszaniei wlanczanie poszczegolnych sciezek, funkcja solo itp.

Awatar użytkownika
MX

Post autor: MX » sobota 29 sie 2009, 10:45

...Cubase nie ma stałego przypisania numerów kontrolerów do parametrów miksera, bo tych parametrów jest dużo więcej niż liczba kontrolerów. Musisz sam wybrać, co Cię interesuje i zdefiniować te kontrolery.

glownie chodzi mi o konkretne dane np jaki numer przypisac do danego suwaka lub pada lub encodera w klawiaturce sterujacej aby zadzialal start, stop, nagrywanie, wyciszaniei wlanczanie poszczegolnych sciezek, funkcja solo itp....

W Devices/Device setup tam gdzie masz dodany swój sterownik jest lista jego kontrolerów i przycisk LEARN można nim podpisac parametry i transport z Cubase'a.

Hammond SK1

orbita77

Post autor: orbita77 » sobota 29 sie 2009, 10:59

...
...Cubase nie ma stałego przypisania numerów kontrolerów do parametrów miksera, bo tych parametrów jest dużo więcej niż liczba kontrolerów. Musisz sam wybrać, co Cię interesuje i zdefiniować te kontrolery.

glownie chodzi mi o konkretne dane np jaki numer przypisac do danego suwaka lub pada lub encodera w klawiaturce sterujacej aby zadzialal start, stop, nagrywanie, wyciszaniei wlanczanie poszczegolnych sciezek, funkcja solo itp....

W Devices/Device setup tam gdzie masz dodany swój sterownik jest lista jego kontrolerów i przycisk LEARN można nim podpisac parametry i transport z Cubase'a....

tam nic takiego nie ma,  moze ja sie zle wyrazam ale chcialbyma za pomoca klawiaturki sterowac cubase glownie paskiem transportu oraz mikserem i nie wiem jakie konkretnym przyciskom w klawiaturce  przypisac komunikaty?

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » sobota 29 sie 2009, 11:29

...
...

W Devices/Device setup tam gdzie masz dodany swój sterownik jest lista jego kontrolerów i przycisk LEARN można nim podpisac parametry i transport z Cubase'a....

tam nic takiego nie ma,  moze ja sie zle wyrazam ale chcialbyma za pomoca klawiaturki sterowac cubase glownie paskiem transportu oraz mikserem i nie wiem jakie konkretnym przyciskom w klawiaturce  przypisac komunikaty?...

jest - jużeli nie znajduje sie na liscie tworzysz nowy model sterownika dla Twojego klawisza...

co masz za kl. sterującą ?

zawsze mozesz sciagnać gotowe presety do Twojego sterownika z forum cubase (jezeli są...)

albo poszukac na google presetów (format *.xml)...

//

"In Cubase, go to the Devices Menu and choose "Device Setup".  Click the "+" sign in the top left and select Generic Remote.  The new Generic Remote should automatically be selected, but if not, it's under Remote Devices>Generic Remote.  Click the "Import" button, then locate and Open the "RemoteName.xml" file.  At the top, choose your Remote for MIDI input, click Apply, then click OK."

http://www.myspace.com/audiophone

orbita77

Post autor: orbita77 » sobota 29 sie 2009, 11:41

mam maudio axiom

[Post edytowany przez Admina w dniu 29/08/2009]

Awatar użytkownika
MX

Post autor: MX » sobota 29 sie 2009, 11:57

mam maudio axiom

...

Axiom bardzo dobrze działa w tej roli - są gotowe presety w necie do zassania, albo możesz zrobić taki sobie sam w Device setup dodaj Generic remote i tam podpisz sobie kontrolery z axioma za pomocą przycisku LEARN (100% tam jest). A cubase wykryje każdą gałke i suwak łącznie z transportem. Chwila zabawy i sam zobaczysz ze to prościzna.
Tylko potem ww czasie używania uważaj jak przełączasz tryby pracy w samej klawiaturze (presety), bo jak pozmieniasz to nie będą działać w cubase - najlepiej używać do współpracy z kompem presetu przeznaczonego pod Cubase (patrz instrukcja axioma). 

Hammond SK1

orbita77

Post autor: orbita77 » sobota 29 sie 2009, 12:08

...

mam maudio axiom

...

Axiom bardzo dobrze działa w tej roli - są gotowe presety w necie do zassania, albo możesz zrobić taki sobie sam w Device setup dodaj Generic remote i tam podpisz sobie kontrolery z axioma za pomocą przycisku LEARN (100% tam jest). A cubase wykryje każdą gałke i suwak łącznie z transportem. Chwila zabawy i sam zobaczysz ze to prościzna.
Tylko potem ww czasie używania uważaj jak przełączasz tryby pracy w samej klawiaturze (presety), bo jak pozmieniasz to nie będą działać w cubase - najlepiej używać do współpracy z kompem presetu przeznaczonego pod Cubase (patrz instrukcja axioma). ...

ok ma otwarte okno generic , ale dalej jestem ciemny co mam robic??????jestem dopiero poczatkujacym cubesowcem, wiec prosze o bardziej dokladne wskazowki. z gory dziekuje

Awatar użytkownika
MX

Post autor: MX » sobota 29 sie 2009, 13:59

ok ma otwarte okno generic , ale dalej jestem ciemny co mam robic??????jestem dopiero poczatkujacym cubesowcem, wiec prosze o bardziej dokladne wskazowki. z gory dziekuje... 

...

Generic remote: w zakładce setup zaznacz kontroler w tej kolumnie u dołu (najlepiej opisz go sobie) potem wciśnik Learn i porusz nim na klawiaturze, następnie wybierz z listy Device (np transport lub vst mixer) w channel wybierz opcję device lub ten track którym chcesz sterować, a w value to co chcesz zmieniac tym kontrolerem. Ot i cała filozofia. Tylko w projekcie musisz mieć utworzone te traki którymi chcesz sterować (np zapisać sobie sesję jako Template), wtedy będą do wyboru w opcjach mixera vst w zakładkach device i value. 

Hammond SK1

ODPOWIEDZ