Wygrzewanie słuchawek

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mr.X
Re: Wygrzewanie słuchawek

Post autor: mr.X » piątek 28 sie 2009, 08:27

A kolumny??? ... 

do wygrzania kolumn stosuje się powyższe rady ale odsłuch MUSI być na maxa

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 28 sie 2009, 08:47

...ja nie pisze o jakiś paściochach, które większość z was używa. Przeczytajcie sobie nawet instrukcje APS Aeon, one też się wygrzewają! W syfnych słuchawkach i syfnych glośnikach nie usłyszysz wygrzewania, bo są tak seyfne, że szok... 90% słuchawek studyjnych. Jak pierwszy raz odpaliłem APS Aeon to myślałem, że się załamię;/...po paru godzinach wszystko się zmieniło. Wygrzewając Sennheiser HD650 nie usłyszałęm jakiejś różnicy, bo szczerze nawet nie słuchałem tego na początku zrobiłem tak jak się zaleca i tyle. Sennheiser zaleca około 130h wygrzewania HD650, ale wy jak zawsze najmądrzejsi i znający odpowiedz na większość pytań o paściochy, a jak coś sie zapytać o lepsze sprzety to zaraz zawiść ignorancja i niewiedza!

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 28 sie 2009, 08:52

Dajcie już spokój.

Kolego nic nie wygrzewaj. Dał bym Ci pare słuchawek jedne " wygrzane" drugie nie gwarantuje nie wskażesz różnicy.

To nie ma sensu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 28 sie 2009, 09:02

nie wiem dlaczego szanowny pan ""redaktor z szanownej redakcji "" robi sobie jaja i wypisuje jakieś brednie , o kołdrach kablach itd.
Autor zadał konkretne pytanie i oczekuje konkretnej odpowiedzi a nie głupot ...

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 28 sie 2009, 09:17

Jeśli ktoś nie słyszał o takim zagadnieniu jak wygrzewanie słuchawek, to proszę zerknąć do google , polecam ...

są modele słuchawek gdzie producent zaleca "wygrzewanie "

Wygrzewanie słuchawek - czy działa?

Wreszcie jestem w stanie wypowiedzieć się na temat “wygrzewania słuchawek”. [tu będzie zdjęcie obu par CX-ów, tylko muszę je wieczorem zrobić ;) ] Dlaczego (dopiero teraz albo w ogóle)? Ponieważ kupiłem sobie nowe CX300 (moje stare były używane), więc z jednej strony jestem w stanie porównać dwie pary, z drugiej porównać jak grały prosto z pudełka a jak “po jakimś czasie”… Okazuje się że coś jest z tym wygrzewaniem. Słuchawki prosto z pudełka brzmią inaczej (gorzej) niż słuchawki używane. Ale nie ma w tym żadnej magii, chodzi o rozruszanie fabrycznie nowej (a więc nieruchomej do tej pory) membrany. W końcu to membrana wydaje dźwięk, a więc musi się swobodnie poruszać “w rytm muzyki”… Całkiem zgrabnie określił to Majkel: [...] dobra analogia będzie do nowej książki, którą trzeba rozginać i przygładzać palcem każdą kolejną kartkę, ale w tej samej książce po kilku przeczytaniach będzie dużo łatwiej przewracać strony. Jaka jest różnica? Pierwsze odczucie podczas słuchania nowej pary to: * brak niskiego basu * matowy środek * szorstka góra * ogólnie “nijaki” dźwięk … prawie jak podróbki… Ale co się okazało? One po prostu stopniowo “grały coraz lepiej”. I nie potrzeba do tego wcale białego/różowego/brązowego szumu, specjalnych podstawek pod kabel ani magicznych kamyczków. Okazało się że najprostszym sposobem wygrzania nowej pary słuchawek jest:

1. podłączyć je do odtwarzacza,

2. zapętlić całą zawartość odtwarzacza,

3. ustawić głośność “trochę głośniej niż normalnie słuchamy” (ale wciąż tyle, ile dało by się wytrzymać podczas słuchania - w końcu nie chodzi o to, żeby spalić te słuchawki, tylko żeby je “rozruszać mocniej, niż potem normalnie będą pracować”), 4. zostawić tak odtwarzacz i słuchawki na 24h (najlepiej zawinąć w coś i włożyć do szafy żeby). … i to tyle, teraz nowe CX-y grają równie dobrze co stare. Należy również pamiętać że “wygrzewanie” nie jest żadnym rytuałem, odprawienie którego jest warunkiem koniecznym “aby słuchawki dobrze brzmiały”… One i tak w końcu zaczną grać “tak jak powinne”, tyle że im to chwilę zejdzie, a w tym czasie będziemy mieć je na uszach i kręcić nosem że “nie tak miały grać, znajomy miał, a brzmiały lepiej… może moje są uszkodzone?”. Więc po prostu prościej jest sobie tego zawodu oszczędzić i odżałować te 24 godziny ;)

Awatar użytkownika
majall

Post autor: majall » piątek 28 sie 2009, 09:31

Zabieg jest bardzo prosty - po zakupie pokropić
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .

Awatar użytkownika
Anonim1989

Post autor: Anonim1989 » piątek 28 sie 2009, 10:12

Cóż za ignoranci są na tym forum...

http://www.youtube.com/RapFilozof
https://www.facebook.com/RapFilozof

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » piątek 28 sie 2009, 10:24

Każdy szanujący się audiofil ma zawsze dobrze wygrzany swój anal i zator !!!{#śmiech}

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 28 sie 2009, 10:46

...Wygrzewając Sennheiser HD650 nie usłyszałęm jakiejś różnicy, bo szczerze nawet nie słuchałem tego na początku zrobiłem tak jak się zaleca i tyle. Sennheiser zaleca około 130h wygrzewania HD650...

Mam przed sobą instrukcję do swoich HD650. Możesz poinformować na której stronie wyczytałeś takie zalecenia? Jakoś nie mogę się doszukać tych "rewelacji"
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 28 sie 2009, 11:36

to weź teraz instrukcję od aeonów

ODPOWIEDZ