Klawiatura ważona 76 klawiszy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Pająk
Re: Klawiatura ważona 76 klawiszy

Post autor: Pająk » wtorek 25 sie 2009, 18:45

Nawet najtańsze klawiatury dynamiczne, grają równo, więc po co produkować hammer mechanik, skoro ma problem z rzekomym podwójnym wymykiem....Bzdura do kwadratu Szanowna Redakcjo!!!

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 25 sie 2009, 20:45

...Bzdura do kwadratu Szanowna Redakcjo!!!...

Ludzie grzecznie tłumaczą Ci co i jak, a ty żeś się wydarł jak matoł. To może jeszcze tak zabij wszystkich użytkowników tych klawiatur! Tak, jakby hammer act. nie była klawiaturą dynamiczną.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » wtorek 25 sie 2009, 23:33

"...Czy ktoś mógłby polecić mi stage piano 76 klawiszowy z mechanizmem młoteczkowym? ...
... Nord stage nie wchodzi w grę...."
Tak z ciekawości...dlaczego Nord Stage nie wchodzi w grę...?
Jestem nauczycielem muzyki

Pająk

Post autor: Pająk » wtorek 25 sie 2009, 23:58

......Bzdura do kwadratu Szanowna Redakcjo!!!...

Ludzie grzecznie tłumaczą Ci co i jak, a ty żeś się wydarł jak matoł. To może jeszcze tak zabij wszystkich użytkowników tych klawiatur! Tak, jakby hammer act. nie była klawiaturą dynamiczną. ...

Widze że lubisz bić piane...Zamiast komentować inne wypowiedzi zajmij jakieś stanowisko w tej kwestii i przekonaj mnie jakże trudne i kosztowne jest wyprodukowanie poprawnie działającej klawiatury.

Grałem na wielu klawiaturach, posiadam pare sztuk, znam ich zasady działania i nie zrozumie dlaczego miałbym przyzwyczaić się do czarnych klawiszy grających ciszej od białych, biorąc pod uwagę że wiele tańszych klawiatur dynamicznych gra poprawnie. Sens hammer action jest wtedy, kiedy pozwoli ci na kontrole artykulacji, w przeciwnym razie po co kupować droższą cięższą klawiature gdy są dostępne lżejsze, tańsze i o tej samej wielkości klawiszy...grające jak trzeba.

Uwierz mi, że w CME między czarnymi, a białymi klawiszami nie ma subtelnej różnicy...Klawiatura ta zdobywała nagrody i dlatego to totalna ściema marketingowa!

Pająk

Post autor: Pająk » środa 26 sie 2009, 00:01

..."...Czy ktoś mógłby polecić mi stage piano 76 klawiszowy z mechanizmem młoteczkowym? ...
Tak z ciekawości...dlaczego Nord Stage nie wchodzi w grę...? ...

Pewnie chodzi o kase...

Nord ma bardzo przyjemne klawiatury, gorzej z brzmieniem, ale to moja opinia. Znam wielu muzyków zachwyconych brzmieniem norda...

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » środa 26 sie 2009, 01:06

...
..."...Czy ktoś mógłby polecić mi stage piano 76 klawiszowy z mechanizmem młoteczkowym? ...
Tak z ciekawości...dlaczego Nord Stage nie wchodzi w grę...? ...

Pewnie chodzi o kase...

Nord ma bardzo przyjemne klawiatury, gorzej z brzmieniem, ale to moja opinia. Znam wielu muzyków zachwyconych brzmieniem norda......

Mam już nord electro 2 więc dlatego. Brzmienie nie interesuje mnie, chodzi o sterownik lub stage piano do ćwiczenia w domu.

Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

Pająk

Post autor: Pająk » środa 26 sie 2009, 01:18

Mam już nord electro 2 więc dlatego. Brzmienie nie interesuje mnie, chodzi o sterownik lub stage piano do ćwiczenia w domu.
...

Jeżeli do ćwiczeń w domu, to po co ci wyjście liniowe?

Taniej niż P-85 nic godnego nie kupisz...

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » środa 26 sie 2009, 07:01

Jeżeli do ćwiczeń w domu, to po co ci wyjście liniowe?

Taniej niż P-85 nic godnego nie kupisz......

Odczep się z tą Yamahą - kolega Piniol napisał, że nie chce Yamahy.

Ja tego nie rozumiem bo ważone klawiatury tego producenta zawsze kojarzyły mi się z dobrą jakością i trwałością. Spróbujcie na przykład kupić od kogoś stareńkiego KX88 - jakoś nikt kto zetknoł sie z tym "parapetem" nie chce się go pozbywać. Ale to tylko moja opinia, każdy ma prawo miec wlasną i należy to uszanować.

Chciałem przy okazji dorzucić jeszcze jedną kandydaturę do tego konkursu: Akai MPK88. Niestety cena jeszcze nie jest znana, ale podejrzewam, że bedzie tak spokojnie półtora raza tyle co za CME ZSC88.

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 26 sie 2009, 08:15

...Spróbujcie na przykład kupić od kogoś stareńkiego KX88 - jakoś nikt kto zetknoł sie z tym "parapetem" nie chce się go pozbywać. Ale to tylko moja opinia, każdy ma prawo miec wlasną i należy to uszanować....

KX88 ma świetnie doważoną i zestrojoną klawiaturę, do tej pory stanowiącą wzór dla tego typu konstrukcji. Tyle, że nie jest to klawiatura młotkowa.
Więcej info o klawiaturach Yamahy: Klawiatury, sprężyny, młotki... .

...Chciałem przy okazji dorzucić jeszcze jedną kandydaturę do tego konkursu: Akai MPK88. Niestety cena jeszcze nie jest znana, ale podejrzewam, że bedzie tak spokojnie półtora raza tyle co za CME ZSC88...

Zapowiada się zacnie, szkoda, że nie poszli za ciosem i nie przygotowali młotkowego modelu 76. Mieliby już jednego amatora więcej .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » środa 26 sie 2009, 08:35

Nord ma bardzo przyjemne klawiatury, gorzej z brzmieniem, ale to moja opinia. Znam wielu muzyków zachwyconych brzmieniem norda...
No właśnie...Wiem, że temat był już szlifowany,ale jak to jest z tym nord stage'm...czy piano "Yamaha XL version"(czy jakoś tak), w dalszym ciągu nie jest zadowalające...??? Ja testowałem nord stage ponad rok temu, ale wtedy piano mi sie nie podobało...
W tym układzie to cała ta gierka z kilkukrotnym tytułem "best stage piano" jest rzeczywiście ściemą marketingową...
(Żeby była jasność-ukłony w kierunku rhodes'ów i hammondów w nord stage...)
Jestem nauczycielem muzyki

ODPOWIEDZ