Witam,
mam prosbe do wszystkch korzystajacych z plyt glownych na chipsecie nVidia nForce2 i układu dzwiekowego Sound Storm (znajdujacego sie na tych plytach), zeby sie odezwali. Moj problem polega na tym, ze mam keyboarda Yamaha PSS-580, interfejs MIDI (taki po 35zł z Allegro) oraz plyte gl. Epox 8RDA+ wlasnie ze zintegrowanym ukladem dzwiekowym Sound Storm, i podlaczajac keyboarda do game portu to po prostu nie dziala. Wiem, ze keyboard i interfejs sa na pewno dobre bo sprawdzalem jeszcze pare minut temu na starym kompie. Wiem tez, ze probowalem juz chyba wszystkich sztuczek (wlaczanie midi portu w biosie i windowsie, przeistalka os'ow, driverow) zeby to zaczelo dzialac i nic. W koncu pomyslalem, ze plyta glowna moze byc walnieta i oddalem ja na reklamacje po czym otrzymalem nowa plyte i .... znow nie dziala Choc o dziwo pare dni temu sprawdzalem czy kierownica (taka do gier ) do komputera bedzie dzialac, no i dziala.. a kibord nie. Teraz mi przyszlo na mysl, ze moze moj interfejs midi albo keyboard sa po prostu nie takie i juz. Jestem troche wkurzony ta cala sytuacja, bo sie to ciagnie od wrzesnia i moj procek athlon xp 3200+ nie moze sie wykazac
ok mysle, ze ktos naprawde mi pomoze z tym...
pozdrawiam
MaKs
Płyta na nForce2 + keyboard
Mam 17 lat z hip-hopu przerzucilem sie na industrial, darkwave i pokrewne... Uzywam programu Reason. Na razie caly czas zbieram 'punkty doswiadczenia' (jak w grze RPG). Jeszcze sporo do odkrycia mi pozostalo... (na szczescie) :)
Re: Płyta na nForce2 + keyboard
Choc o dziwo pare dni temu sprawdzalem czy kierownica (taka do gier ) do komputera bedzie dzialac, no i dziala.. a kibord nie. Teraz mi przyszlo na mysl, ze moze moj interfejs midi albo keyboard sa po prostu nie takie i juz. Jestem troche wkurzony ta cala sytuacja, bo sie to ciagnie od wrzesnia i moj procek athlon xp 3200+ nie moze sie wykazac
Może wina sterowników zintegrowanej karty muzycznej.
Tak czy inaczej w Windowsie w Panel Sterowania -> Multimedia -> Midi powinienieś zobaczyć dodatkowy port Midi In i Midi Out zwykle to nazywa się MPU-330. Jeżeli Windows widzi te porty to i programy automatycznie też.
Sprawdź jeszcze ten interfejs na innym kompie, niestety te "przelotki" potrafią się psuć
.
Jeżeli interfejs OK, wysyłanie midi z keyboard'u działa też to pozostają tylko drivery karty muzycznej.
Może wina sterowników zintegrowanej karty muzycznej.
Tak czy inaczej w Windowsie w Panel Sterowania -> Multimedia -> Midi powinienieś zobaczyć dodatkowy port Midi In i Midi Out zwykle to nazywa się MPU-330. Jeżeli Windows widzi te porty to i programy automatycznie też.
Sprawdź jeszcze ten interfejs na innym kompie, niestety te "przelotki" potrafią się psuć

Jeżeli interfejs OK, wysyłanie midi z keyboard'u działa też to pozostają tylko drivery karty muzycznej.
moj procek athlon xp 3200+ nie moze sie wykazac
A jakiego programu używasz do midi?
Leff
A jakiego programu używasz do midi?
Leff
Leff - Szczecin
do midi uzywam Reasona i wiem ze wszystko jest w nim skonfigurowane wlasciwie... a z tym potem 330 to nigdy takiego nie mialem i kiedys dzialalo... interfejs jest dobry na 100%..
Mam 17 lat z hip-hopu przerzucilem sie na industrial, darkwave i pokrewne... Uzywam programu Reason. Na razie caly czas zbieram 'punkty doswiadczenia' (jak w grze RPG). Jeszcze sporo do odkrycia mi pozostalo... (na szczescie) :)
programy widza tylko port MPU-401...
Miałem ten sam problem ze zintegrowanym portem gier. Zawieszki i niepoprawne działanie - były na porządku dziennym. Kup sobie osobną kartę multlmedialną za 40-65 zł i będziesz miał problem z głowy. Wydaje mi się że te zintegrtowane uklady są okrojone i PINy w GAMEPORT odpowiedzalne za transmisję danych z MIDI są poprostu nieaktywne
Sampling (kreatywny): z użyciem PC