Bass Trapy - pomogą załatać "dziurę częstotliwościową"?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
miechoo
Bass Trapy - pomogą załatać "dziurę częstotliwościową"?

Post autor: miechoo » niedziela 02 sie 2009, 13:48

witam. problem polega na tym, że jakiś czas temu przeprowadziłem sie do nowego pokoju, ktory okazal sie akustycznym koszmarem :/

pokoj jest bardzo maly 2,5m na 4m i niestety po ustawieniu monitorow okazalo sie ze zniknely basy w zakresie ok 50hz - 80hz.

monitory mam z bassreflexem z tylu wiec odosunalem je od sciany na tyle na ile bylo to mozliwe, jednak i to na nie wiele sie zdalo...

mysle ze ta "dziura" w zakresie bierze sie stad, ze pewne czestotliwosci odbijaja sie od sciany i wzajemnie nakladaja, wyciszajac sie tym samym...

moj pomysl to zastosowanie kilku Bass Trapow ( za monitorami i w rogach pokoju), ktore teoretycznie powinny pochlonac odbijajace sie niskie czestotliwosci...

Ale czy to ma sens w tak malym pokoju?? czy to przywroci bas w tym pomieszczeniu??

Zbynia

Re: Bass Trapy - pomogą załatać "dziurę częstotliwościową"?

Post autor: Zbynia » niedziela 02 sie 2009, 14:55

Witam

Masz podobne wymiary jak u mnie - nie jest to rewelacja ale ze wględu na wielkość niestety(ciasno).

Widziałem gdzie rozpiske(czy może to był jakiś programik - nie pamiętam) jak się niskie częstotliwości rozkładaja w tej wielkości pomieszczeniu - i bas jest !!!

oczywiście w pobliżu krótkich ścian i jest go nawet bardzo dużo.

Na początku miałem odsłuch na srodku długiej ściany i grało to całkiem nieźle niestety w tym miejscu dziura jest dość duża co skutkuje ostrym przewalaniem "niesłyszalnego" - wystarczy jednak metr w bok i zaczyna się.

Teraz dla odmiany przesunąłem sobie wszystko (dalej na długiej ścianie) w stronę krótkiej ściany i jest znacznie lepiej - stereofonia nie straciła ,średnie i wysokie pasmo wciąz ładnie brzmi za to pojawił sie bas - jako że dostawiłem suba(nieładnie bo w róg ale eksperymentalnie wyszło że nie musi mocno grać a i jakoś lepiej wypełnia pasmem) bas wypełnił pokoik bardzo ładnie - ale nawet bez niego jest lepiej....myslałem o adaptacji ale to jednak klitka a pułapki basowe swoje zajmują - ty masz nieco gorzej bo  masz bassrefleksy z tyłu a to już niestety powoduje problem z ustawieniem(ech ten brak miejsca)

zanim zaczniesz budować pułapki to pokombinuj z ustawieniem(o ile masz mozliwosci) - u mnie jedna długa ściana to K-G(kupa gówna druga za to kawał porządnej betonowej płyty - wcześniej odsłuch emitował dźwięk na K-G - teraz na beton i już samo to poprawiło sporo selektywność

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » niedziela 02 sie 2009, 16:25

Hej

Zaobserwowalem ostatnio pewna sprawe w kwestji akustyki pomieszczen, domy budowane na styl zachodni (sciany zewnetrzne murowane reszta drewno,wata mineralna i karton gips) i nie ma takich problemow z "odbijaniem" sie basu i innych czestotliwosci od scian sa one pochlaniane (albo przebijaja sie przez sciany) moze czasem przeszkadzac domownikom hehehe no ale, i nie wydaje mi sie by bylo trzeba cos adoptowac sam przebywam w takim pomieszczeniu i niezaobserwowalem "mulenia" sie mixu w basie czy innych czestotliwosciach wszystko ladnie gada (bynajmniej mi sie tak wydaje) a dla tworczosci i spokuju ducha jest to dosc wazne.

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
miechoo

Post autor: miechoo » niedziela 02 sie 2009, 17:51

...
Witam

Masz podobne wymiary jak u mnie - nie jest to rewelacja ale ze wględu na wielkość niestety(ciasno).

Widziałem gdzie rozpiske(czy może to był jakiś programik - nie pamiętam) jak się niskie częstotliwości rozkładaja w tej wielkości pomieszczeniu - i bas jest !!!

oczywiście w pobliżu krótkich ścian i jest go nawet bardzo dużo.

Na początku miałem odsłuch na srodku długiej ściany i grało to całkiem nieźle niestety w tym miejscu dziura jest dość duża co skutkuje ostrym przewalaniem "niesłyszalnego" - wystarczy jednak metr w bok i zaczyna się.

Teraz dla odmiany przesunąłem sobie wszystko (dalej na długiej ścianie) w stronę krótkiej ściany i jest znacznie lepiej - stereofonia nie straciła ,średnie i wysokie pasmo wciąz ładnie brzmi za to pojawił sie bas - jako że dostawiłem suba(nieładnie bo w róg ale eksperymentalnie wyszło że nie musi mocno grać a i jakoś lepiej wypełnia pasmem) bas wypełnił pokoik bardzo ładnie - ale nawet bez niego jest lepiej....myslałem o adaptacji ale to jednak klitka a pułapki basowe swoje zajmują - ty masz nieco gorzej bo  masz bassrefleksy z tyłu a to już niestety powoduje problem z ustawieniem(ech ten brak miejsca)

zanim zaczniesz budować pułapki to pokombinuj z ustawieniem(o ile masz mozliwosci) - u mnie jedna długa ściana to K-G(kupa gówna druga za to kawał porządnej betonowej płyty - wcześniej odsłuch emitował dźwięk na K-G - teraz na beton i już samo to poprawiło sporo selektywność
...

kombinuje z ustawieniem w miare mozliwosci... teraz mam wszystko na dlugiej scianie.. niestety jedna krotka sciana ma drzwi natomiast druga okno Undecided ..

bas w pokoju oczywiscie jest... ale niestety nie w mojej pozycji odsluchowej.

bass trapy mam zamiar wykonac wlasnorecznie. ale zastanawia mnie fakt czy pomoga w tej sytuacji.

Goddard

Post autor: Goddard » środa 12 sie 2009, 10:48

Zaobserwowalem ostatnio pewna sprawe w kwestji akustyki pomieszczen, domy budowane na styl zachodni (sciany zewnetrzne murowane reszta drewno,wata mineralna i karton gips) i nie ma takich problemow z "odbijaniem" sie basu i innych czestotliwosci od scian sa one pochlaniane (albo przebijaja sie przez sciany) moze czasem przeszkadzac domownikom hehehe no ale, i nie wydaje mi sie by bylo trzeba cos adoptowac sam przebywam w takim pomieszczeniu i niezaobserwowalem "mulenia" sie mixu w basie czy innych czestotliwosciach wszystko ladnie gada (bynajmniej mi sie tak wydaje) a dla tworczosci i spokuju ducha jest to dosc wazne.

Mógłbyś napisać coś więcej o Twoim budynku? Czy to tzw. dom drewniany? Interesuje mnie też, jak w praktyce wygląda praca w takim domku; czy domownicy słyszą każdy Twój dźwięk; gwiżdzą i tupią przy fałszach i wiwatują przy co bardziej efektownych partiach? :)

danas

Post autor: danas » środa 12 sie 2009, 11:37

bas w pokoju oczywiscie jest... ale niestety nie w mojej pozycji odsluchowej.

bass trapy mam zamiar wykonac wlasnorecznie. ale zastanawia mnie fakt czy pomoga w tej sytuacji.

Oczywiscie, pulapki basowe pomoga i Tobie, bo chyba ciebie fizyka też dotyczy :) Kwestia tylko tego jak skutecznie wykonasz adaptacje i jak bardzo ona pomoze. Zachecam do probowania, napewno polepszysz warunki odsluchowe.

Zrob dokladnie pomiary programem Room EQ Wizard, zebys widzial wodospadowy wykres i na jego podstawie ocenil jakie czestotliwosci i jak bardzo sa nierowne i ktore maja o wiele za dlugi czas poglosu. Pod nie musisz policzyc wymiary i materialy na pulapki basowe.

Awatar użytkownika
karkoteka

Post autor: karkoteka » środa 12 sie 2009, 15:32

...
 Witam

...

http://www.hunecke.de/en/calculators/room-eigenmodes.html

pozdro:)

9009man

Post autor: 9009man » środa 12 sie 2009, 17:15

...
witam. problem polega na tym, że jakiś czas temu przeprowadziłem sie do nowego pokoju, ktory okazal sie akustycznym koszmarem :/

pokoj jest bardzo maly 2,5m na 4m i niestety po ustawieniu monitorow okazalo sie ze zniknely basy w zakresie ok 50hz - 80hz.

monitory mam z bassreflexem z tylu wiec odosunalem je od sciany na tyle na ile bylo to mozliwe, jednak i to na nie wiele sie zdalo...

mysle ze ta "dziura" w zakresie bierze sie stad, ze pewne czestotliwosci odbijaja sie od sciany i wzajemnie nakladaja, wyciszajac sie tym samym...

moj pomysl to zastosowanie kilku Bass Trapow ( za monitorami i w rogach pokoju), ktore teoretycznie powinny pochlonac odbijajace sie niskie czestotliwosci...

Ale czy to ma sens w tak malym pokoju?? czy to przywroci bas w tym pomieszczeniu??...

to typowy przyklad, czestotliwosci nakladajac sie, powoduja dwa podstawowe problemy:

1. rezonanse, dudnienia

2. znoszenie

to pierwsze jest chyba jasne, fala odbita naklada sie jedna na druga, i slyszysz pewne czestotliwosci/dzwieki zdecydowanie glosniej niz inne, poza tym 'nuta' potrafi 'zostac' w pomieszczeniu dluzej niz powinno

drugie, to twoj przypadek, dwie fale nakladaj sie ale najwyrazniej maja odwrocona faze ( po odbiciach) i w zwiazku z tym znosza sie

bass trapy pomoga

pomoze tez dokladna kalkulacja pomieszczenia - google it.

po wstawieniu bass trapow do mojego room'u slysze wiele wiecej dolu, ale za to jest on b kontrolowany, nuta schodzi w dol, ale nie 'dzwoni' przez kilka sekund tylko ma decay jak muzycy nagrali

szczegolnie HH,RNB, czy jazz, slysze wyraznie b niskie czestotliwosci w okolicach 60Hz, roznica w porownaniu z poprzednia sytuacja (bez trapow) jest zasadnicza, wlasnie bass schodzi nisko, ale znika, nie dudni

zdecydowanie polecam :

http://www.gearslutz.com/board/bass-traps-acoustic-panels-foam-etc/

gdzie znajdziesz wszystkie informacje, ktorych potrzebujesz

pozdro

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » czwartek 13 sie 2009, 01:27

...

Mógłbyś napisać coś więcej o Twoim budynku? Czy to tzw. dom drewniany? Interesuje mnie też, jak w praktyce wygląda praca w takim domku; czy domownicy słyszą każdy Twój dźwięk; gwiżdzą i tupią przy fałszach i wiwatują przy co bardziej efektownych partiach? :)...

Hej

Wiec tak zewnetrzne sciany nosne murowane reszta samo drewno troche stali, karton gips i wata.

Czy wszystko slychac? - to zalezy jak glosno masz gain na monitorach jezeli bedzie to 5-10W no to poza pokojem nie wiele slychac(prawie nic), a jezeli glosniej to bass i jeszcze raz bass to najmocniej przenika przez sciany a dokladnie subbass tak do okolo 80-90Hz (czasem to nawet dudni w innych pomieszczeniach ale nie umnie Tongue out) srednie i wysokie raczej zanikaja po przejsciu przez sciane sa wygluszone i praktycznie ich nie slychac(trzeba otworzyc drzwi dla poprawy slyszalnosci np.przy robieniu obiadku hehe)

tak to sie ma do tego typu domow.

zadziwia mnie czasem ze glos(zywy) bardziej przenika przez sciany a nizeli z monitorow moze przez to ze mix go maltretuje i siedzi troszke inaczej w czestotliwosci.

Co do niuansow fauszu i harmoni,poprwanej gry owszem slychac nawet nie zgranie z perka hehehe jest slyszalne, takze czasem dla tworczosci jest maly minus Yell

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

ODPOWIEDZ