E-MU 0202 USB - zakłócenia cyfrowe, problemy w DAW

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Burny
E-MU 0202 USB - zakłócenia cyfrowe, problemy w DAW

Post autor: Burny » środa 12 sie 2009, 09:32

Witam serdecznie.

Posiadam kartę E-MU usb 0202.

Używałem tej karty już na bardzo wielu komputerach i za każdym razem mam jakieś problemy.

Nawet na dołączonym do niej Cubase LE nie potrafiłem pracować, bo trafiał mnie szlag za sprawą cyfrowych trzasków, zacięć lub całkowitej odmowie współpracy, po których pojawieniu trzeba było wyłączyć kartę i włączyć jeszcze raz.

Mój kolega posiada taką samą kartę i też już stracił do niej cierpliwość.

Używałem Windowsow XP ze wszelkimi poprawkami, świeżo zainstalowanych, najnowszych firmowych sterowników, karty zintegrowane odłączone, w DAWach wybrane właściwe sterowniki i za każdym razem jedna wielka porażka.

Postanowiłem wczoraj jeszcze raz dać tej karcie szansę i próbowałem współpracować ze Sony Acid. Potrzebuję na próby metronomu i właśnie w ACID porobiłem mapy tempa. Jedynym zadaniem karty było oddtwarzanie klika MIDI. I tutaj już po 5 sekundach wynikła wielka lipa, bo po tym czasie czysty dźwięk midi przeobraził się w niczym nie przypominający trzask.

Rozumiem że karta za sprawą wąskiego gardła USB nie nadaje się do bardziej zaawansowanych projektów (do tego mam inny sprzęt), ale do odgrywania tylko klika to chyba karta za 500 zł powinna wystarczyć.

Proszę o pomoc.

Potrzebuję jej, bo gdy puszczam metronom używając zintegrowanej z laptopem karty, wówczas metronom chodzi przez jakiś czas równo potem przycina, tempo 130 czasem leci w tempie rzeczywistym, czasem o wiele wolniej. Jeden wielki kibel.

Nie wiem jak rozwiązać ten problem.

E-MU by załatwiło sprawę, bo miałbym metronom na głośnikach w sali prób, a perkusista miałby dodatkowo słuchawki na uszach. I podejżewam że chodziłby równo.

Kolejna sprawa to taka, że gdy włączam kartę przy pomocy gałki, przy załadowanym systemie i programie E-MU usb audio device to zanim komputer ją wykryje muszę się nieźle nagimnastykować. Dopiero za 5 wł/wył program rzeczywiście wykrywa podłączoną do kompa kartę.

Pomóżcie.

Awatar użytkownika
JM

Re: E-MU 0202 USB - zakłócenia cyfrowe, problemy w DAW

Post autor: JM » środa 12 sie 2009, 22:42

Masz kartę zintegrowaną? Wyłączyłeś ją w BIOSie?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 12 sie 2009, 23:01

...Masz kartę zintegrowaną? Wyłączyłeś ją w BIOSie?...

Guzik prawda.
Po pierwsze: karty E-mu są głównie uczulone na cokolwiek sieciowego w tle - to primo.
Po drugie: warto sobie sprawdzić jak tam z prawdziwą zajętością portów USB - tu akurat aż się prosi coby wreszcie znaleźć świetny, wielokrotnie na tym forum poruszany artykuł w EiS.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Burny

Post autor: Burny » czwartek 13 sie 2009, 07:31

Witam Panów.

Bardzo dziękuję, że zainteresowaliście się tym tematem, szczególnie koledze który wspomniał o konflikcie z urządzeniami sieciowymi.

Uruchomiłem wczoraj kartę i laptopa w domu. Zarówno E-MU jak i zintegrowana karta SigmaTel Audio pracowały bez zarzutu. Różnica, jak występuje między salą prób a domem jest w moim przypadku taka, że na sali  nie ma zasięgu sieci bezprzewodowej, która pracuje na terenie mojego mieszkania.

Automatyczne próby nawiązania połączenia z siecią, powodowały zakłócenia pracy obu urządzeń. W końcu megę pracować. Jescze raz dziękuję.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ