Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: AkselPL » środa 12 sie 2009, 01:42

Pan Kay to potrafi, to oczywiste myśle że twórcy Catalista również jak i cała ekipa architektów orpogramowania:P

O ile ogólnie M3 jest prosto poznać, o tyle setki parametrów karmy już nie :)

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » środa 12 sie 2009, 03:00

...
...
Wątpie aby ktoś na tym forum wydusił "ostatnie soki" z m3:)...

Ty niedowiarku :) pewnie, że na każdym forum jest więcej pytających, szukających pomocy niż tych, którzy potrafią profesjonalnie im pomóc. Stephena K. pewnie tu nie spotkasz. Ja sam działam na Korgach od kilku dobrych lat- od Trirona, poprzez Triton Extreme i w lutym 2008 kupiłem M3. Dopiero teraz mam chwilę na szersze poznanie całego potencjału M3. Chroniczny brak czasu. Czas urlopowy pozwala na spokojny przegląd forum i rejestrację :). Swoje wątpliwości raczej wyjaśniam we własnym zakresie- ślęczenie do skutku przy klawiszach, instrukcja-. Ale daję  sam :

http://www.youtube.com/watch?v=Nwt99v5b7pI

http://www.youtube.com/watch?v=f3AKREn1aJ0&feature=related

http://www.mak-music.pl

Pozdro ...

Witaj Grześ!

No tak nie do konca byłem przekonany czy to Maku czy nie:) Ale to ty:)

A powiem Ci kolego źe rozwiazałem problem karmy z Cubase:)

Poprostu przesiadłem sie na Reapera. Świetne midi. Jak audio nie wiem bo nie uźywam:)

A co do sposobu pracy. To scieźka po scieźce, takt po takcie i ... to sie nazywa wolnosc tworzenia:)

Awatar użytkownika
gm_korg

Post autor: gm_korg » środa 12 sie 2009, 10:12

Witaj – Mr.Lee

Praca z Cubase to czysta przyjemność,  zresztą na tym programie pracuje od lat szkolnychJ) Problem z Karmą i Cubase polega na tym, że po złożeniu w zadawalającą już całość numeru w Cubase – chciałbym przerzucić go do pokładowego seq ( aby nie ciągać po koncertach kompa)– i tu pojawiają się schody. Cała Karma się rozjeżdża. Bolączką jest przede wszystkim nieprawidłowe przyporządkowanie kanałów midi po imporcie pliku midi do M3. Karma  Oczywiście można ten problem obejść nagrywając ponownie w M3, a odtwarzając z kompa song po zsynchronizowaniu go i będzie hulało – ale pracuje nad wypracowaniem wiarę prostej metody eksport--- import pliku midi- może się uda- piszę "może" bo jak do tej pory rezultat jest niestety marnyL

pozd  

[addsig]
KORG KRONOS2, KORG KRONOS,Virus TI2, KORG TRITON EXTREME 76, MOSS, Nord Lead 4;ROLAND V- SYNTH ; CUBASE 6,5

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 12 sie 2009, 10:39

Ja Ci powiem że swego czasu coś takiego ze spokojem robiłem na FL Studio 8 więc nie sądzę aby Cubase nie podołał :)

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

ayleens

Post autor: ayleens » środa 12 sie 2009, 15:42

...
Odpuść sobie sklejanie w cue ;) to nie jest konieczne ;) Ja zawsze w całości robiłem nute. Najpierw grałem pady potem perka potem bassline potem arp i lead a na końcu efekty ;) Każdą zmianę uwieczniałem na pendrivie by w razie czego móc się cofnąć jak coś bardzo skopałem:)

Mi nikt nie mówił co i jak, do intrukcji zajrzałem z 5-6 razy i to dużo później. Eksperymentuj, to najlepszy sposób aby poznać to urządzenie ;)
...

----------------------------

Jak ktos ma wprawe, tak jak ty w klawiszach, to pewnie tak ulozyc caly song po kolei - bass, drum, etc... za jednym ciagiem nie jest trudno. Ja czesto sie myle, a to palec mi zleci na inny klawisz itd... I, wszystko od nowa musze zaczynac. Wykancza mnie taka praca. Najlepiej mi sie pracowalo na kompie z programem muzycznym bez klawiszy. Ukladalem sobie wszystko w poszczegolnych linijkach - bass, drum i inne takie i bylo ok. Wszystko rowno itd. W, m3 trzeba sie znac na opcjach, co do czego sluzy, jaki skrot robi to a co inny. Przelaczac sie pomiedzy menu/pod menu itd... Jest to z pewnoscia trudniejsza praca. A, moze radzicie mi podlaczyc m3 do kompa i zaopatrzyc sie w jakis program, i robic to na kompie? Czy tak nie bedzie dla mnie latwiej? Nie chodzi o to zeby pojsc na latwizne. Chodzi o to ze byc moze w taki sposob przyjemniej sie pracuje, nie trzeba skakac po menu m3, tylko wszystko zalatwiac myszka w prostrzy sposob. Hm?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 12 sie 2009, 17:34

Po pierwsze masz kwantyzacje nut :) po drugie jak się nie mieścisz w tempie to obniż o połowę a po zgraniu podwyższ:)
Ja lecę wszystkie ścieżki po kolei jak mi pasuje. Gram akordy jako podkład a potem uzupełniam nic wcześniej raczej nie obmyślam :)
Często robiłem też tak że nagrywałe na m3 zapisywałem do midi, obróbka na pcecie i z peceta po przez midi nagrywałem jeszcze raz na m3. z tym że w ostatniej fazie nic nie grałem tylko odtwarzałem zapisane nuty :)

ayleens

Post autor: ayleens » czwartek 13 sie 2009, 17:18

Kilka dni temu zadalem wam pytanie odnosnie - jak zmieniac z a, na c, z c, na d, itd, itp, etc... akordy calego podkladu, tak jak robi to np ten uzytkownik: http://www.youtube.com/user/gattobus#play/uploads/30/_rywUtsLSI4

ayleens

Post autor: ayleens » czwartek 13 sie 2009, 18:04

Poza tym chyba jednak zdecyduje sie na podlaczenie m3 do kompa + cubase 4. Mysle ze zdecydowanie latwiej bedzie mi tworzyc muzyke niz na samym m3. Mam pytanie, jaki kabel kupic, czy MIDI 2 x 5-pinowy wtyk na USB, czy MIDI 2 x 5-pinowy wtyk na 15-pinowy wtyk Sub-D, podlaczajacy bezposrednio pod karte dzwiekowa?

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 14 sie 2009, 12:14

Poza tym chyba jednak zdecyduje sie na podlaczenie m3 do kompa + cubase 4. Mysle ze zdecydowanie latwiej bedzie mi tworzyc muzyke niz na samym m3. Mam pytanie, jaki kabel kupic, czy MIDI 2 x 5-pinowy wtyk na USB, czy MIDI 2 x 5-pinowy wtyk na 15-pinowy wtyk Sub-D, podlaczajacy bezposrednio pod karte dzwiekowa?

Ja mam kabel Emu midi-usb i nie spotkałem się jeszcze z jakąś niedogodnością która mogłaby wynikać z takiego połączenia.

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » piątek 14 sie 2009, 12:42

A nie wystarczy połaczyć M3 do kompa przez USB? Przecieź masz tam wbudowany interfejs midi. Chyba źe lubisz wydawać niepotrzebnie pieniadze.

ODPOWIEDZ