ZOOM H4n czy Tascam DR100

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Elfuello
Re: ZOOM H4n czy Tascam DR100

Post autor: Elfuello » poniedziałek 10 sie 2009, 23:14

Teraz moje pytanie do Ciebie. Jeśli będziesz nabywał tyczkę i mikrofony (pewnie z osłonami przeciw wietrzynymi) to mógłbyś się podzielić jakiego wyboru dokonałeś w kwestii mikrofonu, tyczki, i ew. windscreena?

------------

Teraz moje pytanie do Ciebie. Jeśli będziesz nabywał tyczkę i mikrofony (pewnie z osłonami przeciw wietrzynymi) to mógłbyś się podzielić jakiego wyboru dokonałeś w kwestii mikrofonu, tyczki, i ew. windscreena?

Pozdrawiam....

----------------------------------------

Już zamówiłem Zooma i będzie rano:) Wiem, że to dobry wybór, bo pamiętam (ze sprzętu gitarowego), że firma się przykłada. Bałem się po prostu tego, że w porównaniu z Tascamem może być nie za fajne.
Odnośnie tyczki i mikrofonu to je mam - dlatego potrzebowałem rejestratora;) Tyczka Rode oraz mikrofon Rode NTG1 (z koszyczkiem amortyzacyjnym Rode). Bardzo lubię tą firmę i jestem bardzo zadowolony. Już nagrywałem dźwięk w parku w ekstremalnych w sumie warunkach i całość, oczywiście w tej cenie, rewelacja. Teraz z rejestratorem będę miał swobodę o jakiej już dawno marzyłem:)

Odnośnie mikrofoników z Zooma - raczej będę je traktował jako robocze, a nie docelowe, więc te osłony mnie nie interesują;) Windscreen mam od Roda i sprawuje się b. dobrze. Kocura nie potrzebuję, bo w górach nie nagrywam dźwięku;)

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Blaviken

Post autor: Blaviken » wtorek 11 sie 2009, 00:34

Jakos nie mam zaufania do tego produktu. Na stronie jest kilka filmikow swiadczacych o rzekomym niezlym dzialaniu tego futerka. Niemniej na zadnym z nich nie porownuje sie go z gabka dodana do h4n, a jak wiadomo - bez gabki to wystarczy szybciej poruszyc reka i juz sa szumy.

No i.... zawsze mamy alternatywe: DIY by Monter: http://www.monterdiy.vel.pl/?p=34 ...
style="color: #000000;"> 

Produkty kolegi Montera są naprawdę niezłe. Nie miałem jednak czasu na dostosowywanie jego projektu na potrzeby Zooma i nabyłem czerwone ustrojstwo. Chcecie może jakiś test typu gołe mikrofony vs gąbka vs redhead? Jak dla mnie redhead daje o wiele większe spektrum działania w terenie bo ta gąbka to jak dla mnie porażka.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » wtorek 11 sie 2009, 11:56

może się przyda... dobry sposób na mocowanie na tyczce, H4n chyba ma podobne wymiary więc nie powinno być problemu
http://www.youtube.com/watch?v=TCn28Ke1tm0

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » środa 12 sie 2009, 00:19

Właśnie dzisiaj go dostałem (Zooma) no i muszę przyznać, że ...bisty:) Już zrobiłem parę prób, nagrałem rockowe granie live - limiter bardzo dobrze sobie radzi z mocną głośnością. W dodatku wyposażenie także fajne. Zabrakło mi jedynie akumulatorka. Dobrze, że miałem parę z innych urządzeń;) Jest bardzo prosty w obsłudze, szybko reaguje. Z samego rana ryzykuję zakup karty Kingston 8GB SDHC6, ponieważ właśnie tego samego dnia mam rejestrację dźwięku do filmu - oby się nic nie działo. Niby na stronie producenta jest tak karta, ale kolega parę postów wyżej miał jakieś problemy. Z tymi 2GB to wydaje mi się, że chodzi o FAT32. Być może to ograniczenie 2GB spowodane jest systemem plików w FAT32, który nie nagra nigdy powyżej 2GB! No i tym samym ciekawe czy urządzenie widzi NTFS. Jeśli tak to wszystko będzie w porządku.

Podsumowując , dziękuję osobom, które troszkę mi podpowiedziały to i owo:) Jestem zadowolony, choć jeszcze nie sprawdziłem w extremalnym działaniu urządzenia, tak jednak myślę, że nie powinno się nic dziać. Cały dzień je masakrowałem i wszystko śmiga:)

[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » środa 12 sie 2009, 00:23

Właśnie dzisiaj go dostałem (Zooma) no i muszę przyznać, że ...bisty:) Już zrobiłem parę prób, nagrałem rockowe granie live - limiter bardzo dobrze sobie radzi z mocną głośnością. W dodatku wyposażenie także fajne. Zabrakło mi jedynie akumulatorka. Dobrze, że miałem parę z innych urządzeń;) Jest bardzo prosty w obsłudze, szybko reaguje. Z samego rana ryzykuję zakup karty Kingston 8GB SDHC6, ponieważ właśnie tego samego dnia mam rejestrację dźwięku do filmu - oby się nic nie działo. Niby na stronie producenta jest tak karta, ale kolega parę postów wyżej miał jakieś problemy. Z tymi 2GB to wydaje mi się, że chodzi o FAT32. Być może to ograniczenie 2GB spowodane jest systemem plików w FAT32, który nie nagra nigdy powyżej 2GB! No i tym samym ciekawe czy urządzenie widzi NTFS. Jeśli tak to wszystko będzie w porządku.

Podsumowując , dziękuję osobom, które troszkę mi podpowiedziały to i owo:) Jestem zadowolony, choć jeszcze nie sprawdziłem w extremalnym działaniu urządzenia, tak jednak myślę, że nie powinno się nic dziać. Cały dzień je masakrowałem i wszystko śmiga.

ps. czy opłaca mi się nagrywać na 4 kanałach dźwięk, by ambience otoczenia nagrywały mikrofony wbudowane w ZOOMa, a dźwięk dialogów z RODE NTG1? Jak on to zapisuje, jako oddzielne pliki czy jeden "surround":p hehe.... ale serio, bardzo mi pożre pamięć? Połapię się potem, przy sporej ilości ciachanych nagrań? Wiecie, na planie jest 40 ujęć tego samego i będę stopował Zooma.

Dzięki

[addsig]

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » czwartek 13 sie 2009, 01:11

No i kolejny test. BATERIE - jest to pożeracz niesamowity!!! Przy zasilaniu phantom, 48/24bit i monitoringu.....1.5 godziny. Dzisiaj zakupilem 8 akumulatorow, bo stare nie dawaly juz rady:/ Jakosc? - BEZ ZMIAN, REWELACJA:))
[addsig]

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » czwartek 13 sie 2009, 21:10

...No i kolejny test. BATERIE - jest to pożeracz niesamowity!!! Przy zasilaniu phantom, 48/24bit i monitoringu.....1.5 godziny. Dzisiaj zakupilem 8 akumulatorow, bo stare nie dawaly juz rady:/ Jakosc? - BEZ ZMIAN, REWELACJA:)) ... 

Ahem..... Użyj trybu Stamina który dwu czy trzykrotnie wydłuża czas nagrywania. 

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » czwartek 13 sie 2009, 22:04

Ale Stamina drogi Kolego zmienia częstotliwość na 44kHz/16bit, a ja muszę pracować 48kHz/24bit:/ No i zapewne ten tryb odcina zasilanie phantom, bo przecież musi na czymś zaoszczędzić;)

PS. Nadal zadowolony;)) Przy wyłączonym monitorze bateria już dłużej trzyma:)

Awatar użytkownika
antekk

Post autor: antekk » piątek 14 sie 2009, 12:34

Z tymi 2GB to wydaje mi się, że chodzi o FAT32. Być może to ograniczenie 2GB spowodane jest systemem plików w FAT32, który nie nagra nigdy powyżej 2GB! No i tym samym ciekawe czy urządzenie widzi NTFS. Jeśli tak to wszystko będzie w porządku. 

Wg instrukcji jedyny sluszny sposob formatowania to formatowanie w h4n. Jak zaryzykujesz inny sposob formatowania i zadziala, daj znac;) No i jest tez napisane w instrukcji, ze h4n nie robi wiekszych plikow niz 2gb.

Co do akumulatorow - wszystko zalezy jakich uzywasz. Na forum dla kamerzystow polecaja Sanyo 2700 - trzymaja mi (na oko) jakies 4h na wlaczonym phantomie 24v i 24b/96kHz.

ps. czy opłaca mi się nagrywać na 4 kanałach dźwięk, by ambience otoczenia nagrywały mikrofony wbudowane w ZOOMa, a dźwięk dialogów z RODE NTG1? Jak on to zapisuje, jako oddzielne pliki czy jeden "surround"

Co Ci sie opłaca to sam musisz stwierdzic empirycznie.

h4n nagrywa 2 pliki stereo. Swoja droga... co to za roznica ;)

Awatar użytkownika
doministry1

Post autor: doministry1 » piątek 14 sie 2009, 19:11

...
 Z tymi 2GB to wydaje mi się, że chodzi o FAT32. Być może to ograniczenie 2GB spowodane jest systemem plików w FAT32, który nie nagra nigdy powyżej 2GB! No i tym samym ciekawe czy urządzenie widzi NTFS. Jeśli tak to wszystko będzie w porządku. 

Wg instrukcji jedyny sluszny sposob formatowania to formatowanie w h4n. Jak zaryzykujesz inny sposob formatowania i zadziala, daj znac;) No i jest tez napisane w instrukcji, ze h4n nie robi wiekszych plikow niz 2gb.

Co do akumulatorow - wszystko zalezy jakich uzywasz. Na forum dla kamerzystow polecaja Sanyo 2700 - trzymaja mi (na oko) jakies 4h na wlaczonym phantomie 24v i 24b/96kHz.

ps. czy opłaca mi się nagrywać na 4 kanałach dźwięk, by ambience otoczenia nagrywały mikrofony wbudowane w ZOOMa, a dźwięk dialogów z RODE NTG1? Jak on to zapisuje, jako oddzielne pliki czy jeden "surround"

Co Ci sie opłaca to sam musisz stwierdzic empirycznie.

h4n nagrywa 2 pliki stereo. Swoja droga... co to za roznica ;)

...

Różnica zasadnicza bo jak nagrywa 2 osobne pliki stereo (ambient + line in)

to można na jeden ZOOM wszystko nagrać i osobno masterować oraz miksować głośność.

A jak jeden to już nic nie można zrobić. Przecież to oczywiste. 

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

ODPOWIEDZ