Wykorzystanie głośnika jako subkicka

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Feefrock
Wykorzystanie głośnika jako subkicka

Post autor: Feefrock » sobota 08 sie 2009, 21:38

Może mi ktoś doradzić co musi być pomiedzy głośnikiem a wejściem liniowym miksera aby dopasować ładnie sygnał?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Wykorzystanie głośnika jako subkicka

Post autor: matiz » sobota 08 sie 2009, 21:40

...
Może mi ktoś doradzić co musi być pomiedzy głośnikiem a wejściem liniowym miksera aby dopasować ładnie sygnał?...

Przedwzmacniacz mikrofonowy?

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » sobota 08 sie 2009, 22:28

...
...
Może mi ktoś doradzić co musi być pomiedzy głośnikiem a wejściem liniowym miksera aby dopasować ładnie sygnał?...

...

Jestem tylko ciekaw jak sie ma kilka omów z ogłosnika do 10k na wejsciu liniowym preampu

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 08 sie 2009, 22:32

...
...
...

...

Jestem tylko ciekaw jak sie ma kilka omów z ogłosnika do 10k na wejsciu liniowym preampu...

Przeciez to nie omy sa problemem, tylko miliwolty...

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » sobota 08 sie 2009, 23:19

...
...
...
...

...

Jestem tylko ciekaw jak sie ma kilka omów z ogłosnika do 10k na wejsciu liniowym preampu...

Przeciez to nie omy sa problemem, tylko miliwolty...
...

Powiedziałbym nawet że problemem są nie tyle miliwolty co wolty, dlatego pytam.

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » sobota 08 sie 2009, 23:30

Moze zapytam inaczej, Jaki poziom dbu jest w stanie wygenerować głosnik. Nie mam kompletnie pojecia jak zachowuje się taka membrana użyta w odwrotna stronę? Czy jest to -20dBu, 0 czy może 30dBu.? Moje obawytycza się tej trzeciej wartości.

jackylhyder

Post autor: jackylhyder » niedziela 09 sie 2009, 01:04

...
Moze zapytam inaczej, Jaki poziom dbu jest w stanie wygenerować głosnik. Nie mam kompletnie pojecia jak zachowuje się taka membrana użyta w odwrotna stronę? Czy jest to -20dBu, 0 czy może 30dBu.? Moje obawytycza się tej trzeciej wartości....

Poprawcie mnie jezeli się mylę...ale najprostrzym patenetem byłoby zastosowanie transformatora głośnikowego...wyrwać z jakiegoś starego radia lampowego...z jednej strony parę omów..a z drugiej ok 600 (jezu...z 10 lat tego w rękach nie miałem więc nie pamiętam)....to powinno chyba pomóc wygenerować po drugiej stronie transformatora tych kilka niezbędnych miliwoltów,nie?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 09 sie 2009, 10:32

...
Moze zapytam inaczej, Jaki poziom dbu jest w stanie wygenerować głosnik. Nie mam kompletnie pojecia jak zachowuje się taka membrana użyta w odwrotna stronę? Czy jest to -20dBu, 0 czy może 30dBu.? Moje obawytycza się tej trzeciej wartości....

Tyle, co mikrofon, moze troche wiecej. Na wolty bym nie liczyl.

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » niedziela 09 sie 2009, 10:49

...

moge Ci pokazac. 

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » niedziela 09 sie 2009, 10:51

elektronikiem nie jestem, ale mój kolega ma dokładnie taki wynalazek zrobiony z głośnika STX (on nawet obliczał obudowę itp.) i chyba jedyna rzecz która tam jest pomiędzy głośnikiem a preampem to jakiś rezystor. Ciekawie to działa ogólnie, musi być oczywiście odwrócona faza na głośniku.

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

ODPOWIEDZ