Korg M3 - użytkownicy

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Korg M3 - użytkownicy

Post autor: AkselPL » sobota 08 sie 2009, 09:25

klawisz działa!! Udało się, ale Edytor M3 i KArma Software nie!!!. Klawisz nie łączy się z Kompem. Jedyne co, to KArma soft steruje M3, i wysyła sygnały, ale program nie potrafi przyjąc danych z instrumentu.

Walnięte sterowniki albo cały system. Używasz xp, vista czy 7 ?
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

ayleens

Post autor: ayleens » sobota 08 sie 2009, 19:31

Czy moglby mi ktos pomoc w kwestii nagrywania, tworzenia wlasnych utworow, sciezek w sequencerze.

Np: skopiowalem sobie poprzez nacisniecie enter i rec/write jakis podklad z mode/combi. Przenioslo mnie do sequencera i zaczalem nagrywanie. Podklad jest utworzony na osmiu sciezkach. Podczas nagrywania wykorzystuje padow do zmiany akordow, ktore podklad ma zapisane. I teraz, problem polega na tym, ze nie wiem co zrobic, zeby moc zagrac jakas solowke do tego podkladu. Myslalem ze wystarczy wejsc w odnosnik ">" wybrac wolna sciezke numer 9, wybrac kategorie instrumentu, pozniej instrument, ktorego chce uzyc do zagrania solowki i bedzie ok. Niestety cisza. W czym tkwi problem? Jak tworze utwor od podstaw, to wszystko jest ok. Kolejno ustawiam tracki midi od 1 do 16, tam ustawiam instrumenty dla kazdej ze sciezki inny i wszystko gra. Jednak podczas kopiowania podkladow do sequencera nie moge dodac kolejnej sciezki na solowke by zagrac z klawiatury i zapisac.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » sobota 08 sie 2009, 19:48

Czy moglby mi ktos pomoc w kwestii nagrywania, tworzenia wlasnych utworow, sciezek w sequencerze.

Np: skopiowalem sobie poprzez nacisniecie enter i rec/write jakis podklad z mode/combi. Przenioslo mnie do sequencera i zaczalem nagrywanie. Podklad jest utworzony na osmiu sciezkach. Podczas nagrywania wykorzystuje padow do zmiany akordow, ktore podklad ma zapisane. I teraz, problem polega na tym, ze nie wiem co zrobic, zeby moc zagrac jakas solowke do tego podkladu. Myslalem ze wystarczy wejsc w odnosnik ">" wybrac wolna sciezke numer 9, wybrac kategorie instrumentu, pozniej instrument, ktorego chce uzyc do zagrania solowki i bedzie ok. Niestety cisza. W czym tkwi problem? Jak tworze utwor od podstaw, to wszystko jest ok. Kolejno ustawiam tracki midi od 1 do 16, tam ustawiam instrumenty dla kazdej ze sciezki inny i wszystko gra. Jednak podczas kopiowania podkladow do sequencera nie moge dodac kolejnej sciezki na solowke by zagrac z klawiatury i zapisac.

Wszystko masz dobrze w instrukcji napisane;)
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

ayleens

Post autor: ayleens » sobota 08 sie 2009, 19:57

Do wiadomosci. Jest to moj pierwszy taki sprzet. Instrukcje przejrzalem cala ale jakos nie za bardzo rozumiem co do mnie pisza. Uwazasz, ze instrukcja dla zupelnego laika jest zrozumiala w 100%? Jesli tak uwazasz to uswiadamiam cie, ze jestes w glebokim bledzie :D Pewnie z czasem dojde sam do wszystkiego lub poszukam dobrze instrukcji video na youtubie, ale chyba od tego jest takie forum i ludzie majacy to w jednym palcu, zeby ktos taki jak ja nie musial sie meczyc i siedziec latami by poznac najprostrze funkcje, ktorych nie potrafie sam poki co pojac, prawda?

Awatar użytkownika
Karsen

Post autor: Karsen » niedziela 09 sie 2009, 09:18

Jestem koledzy podbudowany, jako posiadacz Korga M3. Byłem w piątek na koncercie Beaty i Bajmu, a tam na scenie Korg M3 - 88 (obok stał Triton). Po powrocie do domu nie mogłem odkleić się od swojego instrumentu :) Z czystym sumieniem mogę to nazwać natchnieniem lub po prostu - "pozytywne wibracje".

Awatar użytkownika
gm_korg

Post autor: gm_korg » niedziela 09 sie 2009, 10:15

...

Witaj

Jak już nagrasz podkład -wyłączasz wszystkie R (czerwone) zamieniając je na P (zielone) w głównym menu seq. Wybierasz ślad do solówki np tr 11 włączasz w P3 na tr 11 INT i ustawiasz barwę i efekt w następnych podmenu . Następnie przełączasz R (czerwony) - trak do nagarania i w zkładce Preference w menu głównym seq (ostatnia zakładka ) odznaczasz multi (bez ) i nagrywasz swoje wypasione solo. Teraz powinien M3 odtwarzać już nagrany podkład  i dodać ścieżkę na tr 11 z Twoją improwizacją. Udało się? :)

KORG KRONOS2, KORG KRONOS,Virus TI2, KORG TRITON EXTREME 76, MOSS, Nord Lead 4;ROLAND V- SYNTH ; CUBASE 6,5

ayleens

Post autor: ayleens » niedziela 09 sie 2009, 20:03

Witaj

Jak już nagrasz podkład -wyłączasz wszystkie R (czerwone) zamieniając je na P (zielone) w głównym menu seq. Wybierasz ślad do solówki np tr 11 włączasz w P3 na tr 11 INT i ustawiasz barwę i efekt w następnych podmenu . Następnie przełączasz R (czerwony) - trak do nagarania i w zkładce Preference w menu głównym seq (ostatnia zakładka ) odznaczasz multi (bez ) i nagrywasz swoje wypasione solo. Teraz powinien M3 odtwarzać już nagrany podkład  i dodać ścieżkę na tr 11 z Twoją improwizacją. Udało się? :)...

-----------------------------------

Wielkie dzieki za trafna pomoc! Dla kogos kto zna m3 perfekcyjnie, wyjasnienie tak prostej opcji jest banalnie proste, i nie meczace. Dla mnie siedzenie przed monitorem z instrukcja i czytanie jej przy slabym wzroku jest duzym wysilkiem. Tym bardziej, ze zwracam sie z prosba o niewielkie objasnienie niektorych funkcji, a nie wytlumaczenie calej 324 stronnicowej instrukcji obslugi :) Dlatego na przyszlosc jezeli komus nie sprawi wiekszego problemu krociutka podpowiedz co nalezy zrobic gdy... bede bardzo wdzieczny. A, osobom nie majacym czasu lub tez chcacym odeslac mnie przy kazdorazowym zadaniu pytania do instrukcji serdecznie dziekuje i nie oczekuje odpowiedzi ;)

Mr.Lee

Post autor: Mr.Lee » poniedziałek 10 sie 2009, 07:40

...
Do wiadomosci. Jest to moj pierwszy taki sprzet. Instrukcje przejrzalem cala ale jakos nie za bardzo rozumiem co do mnie pisza. Uwazasz, ze instrukcja dla zupelnego laika jest zrozumiala w 100%? Jesli tak uwazasz to uswiadamiam cie, ze jestes w glebokim bledzie :D Pewnie z czasem dojde sam do wszystkiego lub poszukam dobrze instrukcji video na youtubie, ale chyba od tego jest takie forum i ludzie majacy to w jednym palcu, zeby ktos taki jak ja nie musial sie meczyc i siedziec latami by poznac najprostrze funkcje, ktorych nie potrafie sam poki co pojac, prawda?...

Witam!

Nie wiem jak Ci przypadła do gustu instrukcja od M3, ale mam tu dla Ciebie zrobiony przeze mnie opis dla jednego z użytkowników M3. Jest to krótka instrukcja stosowania Efektów. Mam nadzieje źe bedzie dla Ciebie czytelna i zrozumiała. 

tu link : http://www.sendspace.pl/file/3b17972f345c6625d552262

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
metronomus

Post autor: metronomus » poniedziałek 10 sie 2009, 11:58

a umnie dalerj nie ma komunikacji między M3 a M3 editor!!!

W M3 edytorze nie wykrywa MIDI USB, a tylko USB Audio
Stary chałturnik :-)

ayleens

Post autor: ayleens » poniedziałek 10 sie 2009, 13:20

Witam!

Nie wiem jak Ci przypadła do gustu instrukcja od M3, ale mam tu dla Ciebie zrobiony przeze mnie opis dla jednego z użytkowników M3. Jest to krótka instrukcja stosowania Efektów. Mam nadzieje źe bedzie dla Ciebie czytelna i zrozumiała. 

tu link : http://www.sendspace.pl/file/3b17972f345c6625d552262

Pozdrawiam!...

------------------------------------

Dzieki za plik z pewnoscia przydadza mi sie takie informacje, przedstawione w jasny sposob. Jednakze osobiscie nigdy nie mialem do czynienia z syntezatorem w takim wydaniu i doslownie kazda funkcja w tym instrumencie jest mi zupelnie nie znana. To cos na zasadzie porownania kazdego z nas ze znajomoscia promu kosmicznego w sensie doglebnej budowy jego wnetrza, etc... Jest to po prostu dla mnie zupelna czarna magia i tyle. Tak wiec kazdy skrot z wyswietlacza, znany dla was, dla mnie jest czyms o czym ja nie mam po prostu pojecia. Nie dochodzilem do korga m3 etapami, jak wielu z was... Najpierw mieliscie np yamahe taka czy inna, nastepnie wyzszy model rolanda, pozniej cos jeszcze bardziej zaawansowanego. Pewne funkcje znacie juz z poprzednich instrumentow. Ja niestety nie znam zadnej funkcji m3 :) Smieszne prawda? Ale niestety prawdziwe. Dlatego moja nauka z m3 bedzie trwala baaardzo dlugo, a i tak jak juz wspomnialem wczesniej nie poznam wielu, funkcji, ktore moglyby mi sie przydac i ulatwic prace. No niestety ja nie mialem dotad zadnego syntezatora.

Wczoraj udalo mi sie stworzyc pierwszy podklad. Nic nadzwyczajnego w koncu to dopiero poznawanie kroczek po kroczku mozliwosci. I stanalem w miejscu. Bardzo pomocnym okazal sie byc tutorial z youtuba, przedstawiajacy sposob wykonania podkladu w sequencerze. Co nie co zalapalem i w sumie dzieki temu udalo mi sie w ogole zrobic jakikolwiek podklad bo na podstawie instrukcji, ktora dostalem na plycie nie bylo to mozliwe :D Dla innych i owszem moze byc to jasne jak slonce, dla mnie nie. Ale wracajac do rzeczy. Powiedzmy ze mam podklad do zwrotki, czyli w kolko ta sama melodia drum, bass, smyczki itd... Nie mam pojecia jak moge sterowac akordami w tle, tzn zeby lewa reka zmienic linie calego podkladu z A na D pozniej na C, itd... W oryginalnych podkladach korga m3 jest to mozliwe np poprzez nacisniecie padow w kolejnosci od 1 do 8. Zmienia sie wtedy cala linia melodyczna, caly podklad z A na D itd... W swoim podkladzie nie moge bo przy nacisnieciu lewa reka klawiszy dolnych odpowiedzialnych z zmiane nic sie nie dzieje. Jest to z pewnoscia bardzo proste do zrobienia ale nie dla kogos kto nie mial do czynienia nigdy z takim instrumentem.

Nastepna sprawa. Ok, jak juz mi ktos ewentualnie wytlumaczy jak zmieniac akordy calego podkladu, pojawia sie problem Jak mam dograc a raczej gdzie refren, wstep i zakonczenie utworow. Przeciez nie da sie zagrac calego utworu w kolejnosci najpierw linie drum zwrotka-refren-poczatek-koniec, to samo z basem ze smyczkami i efektami. Bo np w refrenie chce zmienic drum zeby gralo troszke inaczej, tak samo ze smyczkami, czy np chce dodac w refrenie jakies efekty. Nie mam pojecia gdzie zapisac i jak pozniej polaczec w calasc poczatek-zwrotke-refren-koniec. Tak jak pisalem, mam narazie sam podklad zwrotki, ktory jest odtwarzany w kolko tak samo. Kiedys bawilem sie programem komputerowym do tworzenia muzyki, robilem tak: na jednej stronie zapisywalem w postaci numerycznej perkusje bas itd, oczywiscie ze zmiana akordow itd... Na drugiej stronie zmienialem juz wszystko, dodawalem jakies instrumenty czy efekty i wszystko szlo bardzo prosto. Zastanawiam sie w jaki sposob odbywa sie to tworzenie i laczenie zwrotki z refrenem w jedna piekna calosc. Hm, nie wiem czy zrozumiale to napisalem. Podsumowujac jednak wszystko. Jak zmieniac akordy calego podkladu pod czas nagrywania utworu, tak jak to ma miejsce w oryginalnych podkladach uzywajac padow lub klawiatury dolnej. Jak/gdzie nagrac podklad pod refren utworu? bo przeciez nagrany jest juz podklad pod zwrotke wiec nie naloze na niego refrenu. To samo z poczatkiem utworu, przejsciami i koncem. Chyba ze robi sie to tak:

na s000: NEW SONG 0 - nagrywam wstep,

na s000: NEW SONG 1 - nagrywam zwrotke,

na s000: NEW SONG 2 - nagrywam jedno przejscie,

na s000: NEW SONG 3 - nagrywam refren,

na s000: NEW SONG 4 - nagrywam drugie przejscie,

na s000: NEW SONG 5 - nagrywam zakonczenie utworu.

I teraz lacze to w odpowiedniej kolejnosci, co ma isc najpierw:

rozpoczecie utworu,

zwrotka,

przejscie jedno,

refren,

przejscie drugie,

zwrotka,

przejscie jedno,

refren,

przejscie drugie,

zakonczenie utworu.

Czy dobrze rozumuje? Jesli tak, to prosze o mala podpowiedz, jak i gdzie, w ktorym miejscu menu, dokonac polaczen tego wszystkiego w jedna, dobrze brzmiaca calosc? A, jesli zupelnie zle mi sie wydaje, to prosze o male objasnienie co, gdzie, i w jaki sposob. Kwestia efektow zajme sie zdecydowanie pozniej, gdy juz nabiore wprawy w komponowaniu podkladow, laczeniu w calosc utworow itd... Oczywiscie jestem wdzieczny za kazda pomoc!

ODPOWIEDZ