Mix oszukuje

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Akton
Mix oszukuje

Post autor: Akton » niedziela 02 sie 2009, 16:42

Witam kolegów. Jako że po raz kolejny mam ten problem, dlatego proszę o podpowiedź. Robię mix w Cubase wszystkich ścieżek, ustawiam właściwe proporcje. Jest ok. Zrzucam ten materiał (Audio mixdown), odsłuchuję w WMP lub nagrywam na płytkę i okazuje się, że trąbka jest o wiele za głośno w stosunku do pozostałych instrumentów. Wracam do miksowania i ustawiam głośność trąbki tak, że prawie w Cubase jej nie słychać, ale po zrzuceniu materiału jest bardzo dobrze. Nie bardzo wiem, co robić w takiej sytuacji, bo ustawianie poziomów "na czuja" jest cokolwiek uciążliwe Laughing

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Szofer

Re: Mix oszukuje

Post autor: Szofer » niedziela 02 sie 2009, 17:17

Hej

chetnie sie podepne pod watek,

zaobserwowalem ten sam problem i nie wiem czym to jest spowodowane nie mam zapietych zadnych wtyczek na sumie i podobnie sie dzieje, ale kiedy glosnosc trackow jest dopalona to jakos ustepuje ale sa kiliki i czasem przesterowania, jesli na sume zapne z kolei tube pre (z cubusia) problem ustepuje (ale pod mastera jest troche za glosno)

DAW cubase LE4

Hej

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Kalamb

Post autor: Kalamb » niedziela 02 sie 2009, 18:07

Witam kolegów. Jako że po raz kolejny mam ten problem, dlatego proszę o podpowiedź. Robię mix w Cubase wszystkich ścieżek, ustawiam właściwe proporcje. Jest ok. Zrzucam ten materiał (Audio mixdown), odsłuchuję w WMP lub nagrywam na płytkę i okazuje się, że trąbka jest o wiele za głośno w stosunku do pozostałych instrumentów. Wracam do miksowania i ustawiam głośność trąbki tak, że prawie w Cubase jej nie słychać, ale po zrzuceniu materiału jest bardzo dobrze. Nie bardzo wiem, co robić w takiej sytuacji, bo ustawianie poziomów "na czuja" jest cokolwiek uciążliwe Laughing

Problemów może być kilka. Na pierwszy ogień "wredne"pomieszczenie, przekłamujące monitory, kiepskie kable i parę innych. Trudno tak jednoznacznie, zbyt mało danych. Proponuję nie używać WMP bo to okropny zajzajer. Odtwórz swoje ulubione płyty na WMP a później porównaj z odtwarzaczem w Cubase. Będziesz zaskoczony. Napisz trochę więcej o monitorach, pomieszczeniu, karcie, kablach itd. lub na priva jeśli chcesz.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 02 sie 2009, 18:25

*

Problemów może być kilka. Na pierwszy ogień "wredne"pomieszczenie, przekłamujące monitory, kiepskie kable i parę innych. Trudno tak jednoznacznie, zbyt mało danych. Proponuję nie używać WMP bo to okropny zajzajer. Odtwórz swoje ulubione płyty na WMP a później porównaj z odtwarzaczem w Cubase. Będziesz zaskoczony. Napisz trochę więcej o monitorach, pomieszczeniu, karcie, kablach itd. lub na priva jeśli chcesz. ...

to nie problem monitorów czy pomieszczenia, autorowi wu najwyraxniej program robi żarty podczas exportu gdzie wywala inne proporcje

Kalamb

Post autor: Kalamb » niedziela 02 sie 2009, 18:32

to nie problem monitorów czy pomieszczenia, autorowi wu najwyraxniej program robi żarty podczas exportu gdzie wywala inne proporcje

Jeśli znasz warunki pracy Aktona to pewnie tak jest co do "żartów" programu, jeśli tak faktycznie robi a jest całkowicie pod kontrolą, to raczej przesiadka.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » niedziela 02 sie 2009, 20:10

Problemów może być kilka. Na pierwszy ogień "wredne"pomieszczenie, przekłamujące monitory, kiepskie kable i parę innych. Trudno tak jednoznacznie, zbyt mało danych. Proponuję nie używać WMP bo to okropny zajzajer. Odtwórz swoje ulubione płyty na WMP a później porównaj z odtwarzaczem w Cubase. Będziesz zaskoczony. Napisz trochę więcej o monitorach, pomieszczeniu, karcie, kablach itd. lub na priva jeśli chcesz. ...

Dzięki kolegom za zainteresowanie. Jako że pracuję wyłącznie na VSTi, więc kwestia zarówno pomieszczenia, jak i przewodów nie wchodzi w grę. Karta - E-mu 1212. Może rzeczywiście Cubase sobie żartuje :) A bardziej szczegółowo - póki co ten problem istnieje z trąbką Miroslava. Inne instrumenty chodzą ok. Ktoś sugerował przesiadkę. Nie wchodzi w rachubę - zbyt wiele pracy włożyłem w jakieś tam (elementarne) poznanie Cubase :) Chyba muszę się męczyć dalej, bo jeżeli koledzy nie wskazali od razu na ewentualną przyczynę, to być może problem jest nierozwiązywalny.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

richtig

Post autor: richtig » niedziela 02 sie 2009, 21:07

Jeśli problem występuje tylko w przypadku jednej wtyczki, to myślę że na 90% jest to jej wina. Zatem przed zgraniem całego kawałka zafreezuj ścieżkę z tym felernym instrumentem. Wtedy powinno być wszystko ok

www.myspace.com/pchelki

konop_tnt
Kontakt:

Post autor: konop_tnt » niedziela 02 sie 2009, 22:58

...
Witam kolegów. Jako że po raz kolejny mam ten problem, dlatego proszę o podpowiedź. Robię mix w Cubase wszystkich ścieżek, ustawiam właściwe proporcje. Jest ok. Zrzucam ten materiał (Audio mixdown), odsłuchuję w WMP lub nagrywam na płytkę i okazuje się, że trąbka jest o wiele za głośno w stosunku do pozostałych instrumentów. Wracam do miksowania i ustawiam głośność trąbki tak, że prawie w Cubase jej nie słychać, ale po zrzuceniu materiału jest bardzo dobrze. Nie bardzo wiem, co robić w takiej sytuacji, bo ustawianie poziomów "na czuja" jest cokolwiek uciążliwe Laughing...

W jaki sposób dokonujesz zgrania? Może masz jakiś błąd przy eksportowaniu? Może jakiś problem z routingiem track'ów, grup etc?

Dziwne jest to, że to tylko jeden instrument, ale sprawdź też konfigurację Output i Studio w Cubase + konfigurację direct monitoringu karty (o ile taką posiada).

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » poniedziałek 03 sie 2009, 03:10

A ta wtyczka ma wewnętrzną regulację głośności? Może przy eksportowaniu robi się tam mały reset ustawień?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 03 sie 2009, 09:58

na 99% jakiś problem na styku Cubase-tromba Cool

Rozwiązania dwa:

- robić freeze, czy to wbudowaną w kubusia czy "ręczne" zgranie na ścieżkę

- realtime mixdown

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ