Witam kolegów. Jako że po raz kolejny mam ten problem, dlatego proszę o podpowiedź. Robię mix w Cubase wszystkich ścieżek, ustawiam właściwe proporcje. Jest ok. Zrzucam ten materiał (Audio mixdown), odsłuchuję w WMP lub nagrywam na płytkę i okazuje się, że trąbka jest o wiele za głośno w stosunku do pozostałych instrumentów. Wracam do miksowania i ustawiam głośność trąbki tak, że prawie w Cubase jej nie słychać, ale po zrzuceniu materiału jest bardzo dobrze. Nie bardzo wiem, co robić w takiej sytuacji, bo ustawianie poziomów "na czuja" jest cokolwiek uciążliwe
Mix oszukuje
Re: Mix oszukuje
Hej
chetnie sie podepne pod watek,
zaobserwowalem ten sam problem i nie wiem czym to jest spowodowane nie mam zapietych zadnych wtyczek na sumie i podobnie sie dzieje, ale kiedy glosnosc trackow jest dopalona to jakos ustepuje ale sa kiliki i czasem przesterowania, jesli na sume zapne z kolei tube pre (z cubusia) problem ustepuje (ale pod mastera jest troche za glosno)
DAW cubase LE4
Hej

Problemów może być kilka. Na pierwszy ogień "wredne"pomieszczenie, przekłamujące monitory, kiepskie kable i parę innych. Trudno tak jednoznacznie, zbyt mało danych. Proponuję nie używać WMP bo to okropny zajzajer. Odtwórz swoje ulubione płyty na WMP a później porównaj z odtwarzaczem w Cubase. Będziesz zaskoczony. Napisz trochę więcej o monitorach, pomieszczeniu, karcie, kablach itd. lub na priva jeśli chcesz.
*
Problemów może być kilka. Na pierwszy ogień "wredne"pomieszczenie, przekłamujące monitory, kiepskie kable i parę innych. Trudno tak jednoznacznie, zbyt mało danych. Proponuję nie używać WMP bo to okropny zajzajer. Odtwórz swoje ulubione płyty na WMP a później porównaj z odtwarzaczem w Cubase. Będziesz zaskoczony. Napisz trochę więcej o monitorach, pomieszczeniu, karcie, kablach itd. lub na priva jeśli chcesz. ...
to nie problem monitorów czy pomieszczenia, autorowi wu najwyraxniej program robi żarty podczas exportu gdzie wywala inne proporcje
to nie problem monitorów czy pomieszczenia, autorowi wu najwyraxniej program robi żarty podczas exportu gdzie wywala inne proporcje
Jeśli znasz warunki pracy Aktona to pewnie tak jest

Problemów może być kilka. Na pierwszy ogień "wredne"pomieszczenie, przekłamujące monitory, kiepskie kable i parę innych. Trudno tak jednoznacznie, zbyt mało danych. Proponuję nie używać WMP bo to okropny zajzajer. Odtwórz swoje ulubione płyty na WMP a później porównaj z odtwarzaczem w Cubase. Będziesz zaskoczony. Napisz trochę więcej o monitorach, pomieszczeniu, karcie, kablach itd. lub na priva jeśli chcesz. ...
Dzięki kolegom za zainteresowanie. Jako że pracuję wyłącznie na VSTi, więc kwestia zarówno pomieszczenia, jak i przewodów nie wchodzi w grę. Karta - E-mu 1212. Może rzeczywiście Cubase sobie żartuje :) A bardziej szczegółowo - póki co ten problem istnieje z trąbką Miroslava. Inne instrumenty chodzą ok. Ktoś sugerował przesiadkę. Nie wchodzi w rachubę - zbyt wiele pracy włożyłem w jakieś tam (elementarne) poznanie Cubase :) Chyba muszę się męczyć dalej, bo jeżeli koledzy nie wskazali od razu na ewentualną przyczynę, to być może problem jest nierozwiązywalny.
Jeśli problem występuje tylko w przypadku jednej wtyczki, to myślę że na 90% jest to jej wina. Zatem przed zgraniem całego kawałka zafreezuj ścieżkę z tym felernym instrumentem. Wtedy powinno być wszystko ok
...
Witam kolegów. Jako że po raz kolejny mam ten problem, dlatego proszę o podpowiedź. Robię mix w Cubase wszystkich ścieżek, ustawiam właściwe proporcje. Jest ok. Zrzucam ten materiał (Audio mixdown), odsłuchuję w WMP lub nagrywam na płytkę i okazuje się, że trąbka jest o wiele za głośno w stosunku do pozostałych instrumentów. Wracam do miksowania i ustawiam głośność trąbki tak, że prawie w Cubase jej nie słychać, ale po zrzuceniu materiału jest bardzo dobrze. Nie bardzo wiem, co robić w takiej sytuacji, bo ustawianie poziomów "na czuja" jest cokolwiek uciążliwe ...
W jaki sposób dokonujesz zgrania? Może masz jakiś błąd przy eksportowaniu? Może jakiś problem z routingiem track'ów, grup etc?
Dziwne jest to, że to tylko jeden instrument, ale sprawdź też konfigurację Output i Studio w Cubase + konfigurację direct monitoringu karty (o ile taką posiada).
A ta wtyczka ma wewnętrzną regulację głośności? Może przy eksportowaniu robi się tam mały reset ustawień?
na 99% jakiś problem na styku Cubase-tromba
Rozwiązania dwa:
- robić freeze, czy to wbudowaną w kubusia czy "ręczne" zgranie na ścieżkę
- realtime mixdown
[addsig]
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej